Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '07

 
Kategori
Bilim
 

Çağımız bilimsel gelişmelerin gerisinde mi?

Çağımız bilimsel gelişmelerin gerisinde mi?
 

Bilimsel gelişmelerin insanlığa çok büyük ilerlemeler getirdiği, ulaşım, sağlık, barınma, gıda konularında ne tür gelişmeler yaşandığını biliyoruz.

Daha yüz yıl öncesine kadar motorlu taşıtlar buharlı gemi ve trenler iken bugün hidrojen ve güneş enerjisiyle çalışan otomobiller yollarımızda seyran ediyor.

Ses hızının 3 katı hıza ulaşmış ve hatta aşan uçaklar yolcu taşıyor. Deve sırtında altı ayda gidilen yol iki saate iniyor.

Düşünüyorum da Hz. Süleyman’ın (as) isteği üzerine Yemen Melikesi Belkıs’ın tahtını getiren kişi iki saniyede bunu nasıl başardı, ve Hz. Süleyman bizden dört bin yıl kadar önce yaşadığına göre biz aslında teknolojik olarak olmamız gereken yerde değilmiyiz!

Tıp konusunda inanılmaz gelişmeler oldu, beyin operasyonları, kalp nakli artık sıradanlaştı. Ama Hz. İsa (as) körleri iyileştiriyor, alaca denilen deri hastalığını tedavi ediyordu. O büyük peygamberlerdendir, ama aynısını onun yakın arkadaşları havarilerde yapabildi.

Yani Hz. İbrahim, Hz, Musa, Hz. Nuh böyle büyük icraatlarıyla karşımızda dururken ve bunları Hz. Nuh gibi günümüzden 10 bin yıl kadar önce yapmış olursa biz aslında bilimsel gelişmelerde çok gerilerde miyiz diye düşündüm.

İslam’ın zirve olduğu 800 ve 1850 tarihleri arasında bulunan ilim adamlarından sadece astronomiye katkı sağlayan 5 âlimi araştırdım.

Battani (858-929)

Beyruni (973-1051)

Zerkali (1029-1087)

Şemsettin Halili (?-1397)

Ali Kuşçu (?-1474)

BATTANİ (858-929), batıya astronomi öğretmenliği yapan ve ortaçağ karanlığında bulunan (Dark Age) Avrupa’da Albategni adıyla şöhret bulan âlim. Kendi bulduğu Saii cetvelleriyle yıldız katalogları hazırladı.

Dünyanın evrenin merkezi olmadığını ilk dile getiren ve dünyanın güneşin etrafında döndüğünü 2 ayrı metotla ölçerek kesinleştiren ilk alim.

Yine İslam alimi olan Harizmi’nin (780-850) güneş ve ay tutulmalarındaki hatalarını düzeltmiştir. Güneş yılını bugünkünden 24 saniye fazla ile hesaplamıştır. Bugün ay haritasını inceleyenler ay üzerindeki bir tepeye batılılarca onun adının verilmiş olduğunu görürler. ALBATEGNİUS.

Oysaki aynı ortaçağda dünyanın yuvarlaklığını Endülüs’lü İslam âlimi Zerkali’den 300 yıl sonra tespit edip kitaplaştıran Kopernik bu kitabını 70 yaşında öldükten sonra arkadaşları yayınlamıştır. Fakat kitap 18. asra kadar kilise tarafından yasak yayınlar arasında yer almıştır.

Bunu cesaretle söyleyen İtalyan filozof Galileo ise engizisyon mahkemesinin zoruyla bu fikrini inkar etmek zorunda kalmıştır. “yinede dünya dönüyor” diyerek içindekini dökmüştür. Yine İtalyan filozof Bruno (Giordano 1548-1600) Kopernik nazariyesini ondan 50 yıl sonra tekrarlamış, ama Galileo kadar şanslı olmadığından canını kurtaramamıştır.

BEYRUNİ (973-1051) ise Kopernik ve Galileo’dan 500 yıl önce diğer İslam alimleri gibi dünyanın yuvarlaklığını, gezegenleri ve ayın hareketlerini hesaplamış ve çizimleri günümüze kadar gelmiştir.

Enlem ve boylamları ilk o tespit etmiş ve usturlabı imal etmiştir.

İbn-i Sina ile arasındaki yazışmalar gerçek düşünce platformu dur. Gazneli Mahmud’un himayesinde Hindistan’da yetişen bu ilim deryası dünyanın çapını ilk ölçen alimdir. Newton ve Piscard’dan 700 yıl önce ve onlardan daha doğru olarak Dünyanın çapını 25.000 mil olarak hesaplamıştır.

Bazıları Hindistan, bazıları Endülüs Kurtuba, Toledo, Horasan’da yetişen bu alimlerin hepsi matematik, tıp ve fizik gibi alanlarda da çok saygındırlar. Yüzlerce alim olmasa Emevi, Abbasi, Gazneli, Selçuklu, Osmanlı gibi dev devletlerle 800’den 1800’e kadar dünyanın bir numaralı devletleri İslam devletleri olabilir miydi?

1800’lerin sonunda güçlü bir Rusya ve Avrupa, 1900’lerin sonunda ise ABD sahneye çıkmıştır.

ZERKALİ (1029-1087) dünyanın yuvarlaklığını ve gerçek yörünge noktasını kendisinin geliştirdiği Toledo cetveliyle hesaplayan 12” (bugün kabul edilen değer 11.8”) astronom dur. Bu ölçümleriyle dünyanın eğimini ve bu eğimin mevsimleri oluşturduğunu yazmıştır. Endülüs Müslüman’ı olan Zerkali Toledo şehrinde yaşadığından bazı icatlarına da o şehrin ismini vermiştir. Batıda ona ARZACHEL denilmektedir. Tüm araştırmalarını SİDRE isimli eserinde kitaplaştırmıştır. (Kopernik’den 500 yıl önce)

ALİ KUŞÇU ( -1474) İstanbul da yaşayan büyük alim, Astronomi risalesinde dünyanın yuvarlaklığını ve 23 derece 30 dakika (bugünkü değer 23 derece 27 dakikadır) eğimini tespit ederek bunları kitaplaştırmıştır. Aynı zamanda büyük matematikçi olan Türk astronomi bilim adamı Ali Kuşçu birçok icat ve aletlere de imza atmıştır.

Bütün dünya bilmese de bazı âlimlerimizi tanımak için araştırma yaptım.

Onlara bir vefa borcumuz vardı sanırım.

İslam âlimleri ateşli silahlar ve makineli tüfeklerle, tanklarla fazla ilgilenmemiş anlaşılan.

Aslında astronomi, matematik, tıp, fizik, geometri, cebir, mimari vs. alanlarda Müslüman alimler aynı hızla devam edebilseydi (1800-2000) 200 yılda dünya bugünkünden çok ilerde olurdu diye düşünüyorum.

Yazı uzadığı için diğer islam adamımız Şemsettin Halili'yi kısa yazıyorum. Şamlı alim dünyanın yuvarlaklığını ve gün uzamalarını öyle güzel tespet etmiştirki, çok doğru olan namaz vakitleri cetvelini hazırlamıştır. Ali Kuşçu'dan 100 yıl önce dünyanın eğimini 23 derece 21 dakika olarak tespit etmiş ve mevsimlerin oluşununu anlatmıştır.

Muammer MURAT

www.muammermurat.com

www.muammermurat.azbuz.com

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..