Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Çocuk reklâmları neden tutuyor

Çocuk reklâmları neden tutuyor
 

Sanırım 1994 yılıydı. Televizyon ve gazetelerde bir otomobil reklâmı;

“En iyi yerli otomobil, ... babam öyle diyor.”

Bu reklâmı hala unutamıyorum.

Aslında mesele otomobil veya reklâmın ifadesinde değil, reklâmın sunuş biçiminde çocuğun tercih edilmesinde.

Orada “babam öyle diyor” ifadesi henüz otomobil konusunda çok bilgisi olamayacak çocuğun dayanağı oluyor. Ama bence reklâm hep bağrımıza bastığımız çocuğa dayandığından tuttu.

Batıda 1982 tarihinden sonra doğanlara Milenyum Kuşağı ismi verilmektedir, bu ifadeyi doğrulayan kişilik yapısı analizleri de yapılmış, konumuz bu olmadığından onlara girmeyeceğim.

Bu kuşak ebeveynin şımartması ve çocuğum en iyisine layık düşüncesiyle büyüdü. En iyi okullar ve dershanelerde eğitim verilmeye çalışıldı. Devlet bile süper liseler, Anadolu liseleri, Fen liseleri gibi eğitim sınıfları oluşturdu.

İyi giyim, iyi yemek, bol eğlence, televizyon, çok fonksiyonlu telefonlar, walkman, discman, mp3 vs. ile bu çağın çocukları daha az sıkıntı ve daha fazla eğlenceyle büyüdü. Artan kötülüklere karşı aileler bilinçli hareket etmeye başladı. Hatta internet, kötü arkadaş, uyuşturucu, sigara ve alkol konusunda aileler konferanslara katıldı çocuklarını korumak için daha bilinçli ve daha hassas mücadele ettiler.

Çocuğuna bu kadar yatırım yapan ve özenle büyüten anne babalar sonuçta çocuğu için gördüğü bir reklâmdan daha çabuk etkilenmeye başladılar.

Bilgisayar, bisiklet, havuzlu ev, konforlu otomobil alma hususunda çocukların tercihi dikkate alınmaya başladı ve bu tercihler pazar payını ve satın alma alışkanlıklarını bile değiştirmeye başladı.

Daha güçlü motor gençlerin tercihi iken 50 yaşındaki babalar bile 130-140 bg gücünde otomobiller satın almaya başladılar.

Büyük LCD televizyonlar, Play Station evlerde lüks olmaktan çıktı çocukların tercihiyle beraber ailelerde de kabul görmeye başladı.

Hedef kitlenin değiştiği Avrupa’ya göre bizde hala geçler ve çocuklar etkili kitle gibi görünüyor.

Muammer MURAT

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı

14 Kasım 2007

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..