- Kategori
- Sigorta
Çalınan araç, tazminatın ödenmesinden sonra bulunursa ne olur?

ÇALINAN ARAÇ TAZMİNATIN ÖDENMESİNDEN SONRA BULUNURSA NE OLUR?
Kasko sigortası bulunan bir araç çalındığı zaman; araç sahibinin aracın çalındığı semtin karakoluna müracaat ederek ihbar etmesiyle birlikte, kasko sigortasını yapan sigorta şirketine de aracın çalındığını bildirmek ve hasar dosyası açtırmak zorundadır.
Kasko sigortası genel şartlarına göre, 30 gün bekleme süresi mevcuttur. Bu süre sonunda çalınan araç bulunmazsa; istenilen belgelerin tamamlanması ve çalınan aracın trafikten kaydının silinmesi sonunda, tüm belgeler sigorta şirketine ibraz edilir.
İbraz edilen bu belgelerin yanı sıra, sigortalıdan ayrıca bir “ taahhütname “ alınır. Bu taahhütnamede
“ Tazminatı ödenen aracın daha sonra bulunması halinde; aracın bulunduğu tarihteki piyasa rayiç fiyatı dikkate alınarak tespit edilecek meblağı, nakden ve defaten ödeyerek aracımı geri alacağımı, Sigorta Şirketi tarafından tespit edilecek meblağı kabul etmediğim veya aracı almak istemediğim takdirde, aracın mülkiyetini sigorta şirketine veya göstereceği gerçek veya tüzel kişilere 1 hafta içinde devredeceğim. “ şeklinde açık ve net bir taahhüt içine girmiş olursunuz.
Hatta bazı sigorta şirketleri bu taahhütnameyi önceden sizden aldıkları gibi; size tazminatı öderlerken bu taahhütname içinde yer alan hususları da içeren bir tazminat makbuzuna imza atmanız halinde, tazminatısize öderler. Aksi halde, tazminatı almanız mümkün olmayacaktır.
Eski Noterler Kanunu’ na göre, taahhütname yerine direkt olarak sigorta şirketlerine aracın satışı için vekaletname verilirdi. Ancak; şu andaki Noterler Kanunu’ na göre, araç satışlarına ilişkin vekaletnamelerde alıcının da isminin konulmasının şart olması, sigorta şirketlerini zor durumda bıraktığından, bu yol tercih edilmektedir.
Ancak; hemen belirtmek isterim ki, bu tarzda bir taahhütname vermeseniz dahi, tazminat size ödendikten sonra aracınız bulunursa, kasko poliçesi genel şartlarında açıkça belirtilmemiş olmasına rağmen,
Aracın bulunduğu tarihteki piyasa rayiç bedelini ödemek şartıyla, aracınızı geri almanız mümkündür.
Zira; Borçlar Kanunu’ nun “ Sebepsiz Zenginleşme “ ile ilgili maddeleri, bu hususa geniş şekilde yer vermektedir. Bu nedenle, sigorta şirketlerinin izlediği yol yerinde ve doğrudur.
Saygılarımla.