Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen_ipek

31 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

Çalışan kadınlar mutfakta daha bilinçli

Çalışan kadınlar mutfakta daha bilinçli
 

24 - 26 Ekim tarihlerinde katılİstanbul Harbiye Askeri Müze'sinde gerçekleşen Tubitak’ın düzenlediği ‘2. Uluslararası Gıda ve Beslenme Kongresi’nde çok çeşitli araştırma ve çalışmalar biz katılımcılara sunuldu.

Çalışan kadınlar ve çalışmayan kadınların besinleri hazırlama, pişirme ve servis yöntemlerinin saptandığı Selçuk Üniversitesi’nde yapılan araştırma, kongrede dikkatimi çekenlerden sadece bir tanesi idi.

Yapılan bu araştırma sonucunda ortaya çıkan sonuçlar çarpıcı. Çalışan kadınların, çalışmayan kadınlara oranla eğitim düzeyinin daha yüksek oluşu göz önüne alındığında; eğitim düzeyinin besinlere uygulanan yöntemler üzerine etkisi ortada. Eğitim düzeyi arttıkça besinlerin hazırlama, pişirme ve servisinde daha doğru yöntemler uygulanmakta. Çalışan kadınların, çalışmayan kadınlara göre mutfakta geçirdikleri zamanın daha kısıtlı olmasına rağmen hazırlama ve pişirmede besinlere uyguladıkları yöntemler sağlık açısından daha doğru.

Araştırma sonucunda elde edilen bazı verileri paylaşmak istedim:

Ø Çalışan kadınların %30’u sokak sütünü tercih ederken; Çalışmayan kadınların % 86’sı sokak sütü tüketiyor. Bu sonuç bize çalışan kadınların sağlıklı süt tüketiminde daha bilinçli olduğunu gösteriyor.

Ø Çalışan kadınların % 46.2’ si; çalışmayan kadınların da % 17.7’si yağı yakmadan tüketiyor. Burada; yemek hazırlamada yağı yakarak tüketmenin çok yaygın bir yöntem olduğunu görüyoruz. Çalışan kadın, çalışmayana göre yağı yakmama konusunda bilgisi daha fazla olmasına karşın; hiç de yeterli düzeyde değil.

Ø İki grubun yemeklerde tereyağı kullanımı karşılaştırıldığında ise; çalışmayan kadınların tereyağı kullanımı çalışan kadınlara göre çok daha fazla. Ve maalesef büyük çoğunluğu tereyağını yakarak kullanıyor.

Ø Çalışmayan kadınların,

%63’ü makarnanın haşlama suyunu,

%64’ü sebzelerin haşlama suyunu,

%89.3’ü kuru baklagillerin haşlama suyunu döküyor.

Oranlar oldukça fazla. Bireylerin, haşlama sularının dökülmemesi gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır. Aksi halde; besinlerden suya geçen yararlı bileşenleri lavaboya dökmeye devam edeceğiz.

 
Toplam blog
: 75
: 3477
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

Merhabaaalar ! Mesleğini çok ama çok seven bir Uzman Diyetisyenim. Hacettepe Üniversitesi 'Besl..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara