Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Çalışma Kampı A.Ş.

Geçtiğimiz günlerde gazetelerin “İnsan Kaynakları” eklerinin birisinde 5-6 satırlık bir haber dikkatimi çekti.

Kısa haberde kısaca ülkemizdeki çalışma şartlarının Almanya ve Doğu Bloğu ülkeleri gibi sert ve disiplinli ülkelere göre daha katı olduğu yazmaktaydı.

Bu konu üzerine nasıl bir yazı yazabilirim diye düşünürken OECD çevre, ekonomi ve sosyal alanlara ilişkin istatistiklerinin yer aldığı “Factbook 2013” çalışmasını yayınladı.

Çalışma bir yıl boyunca ülkede çalışılan toplam saatin, ortalama çalışan sayısına bölünmesiyle bulunan ortalama çalışma süreleri 2011 yılı verileri kullanılarak OECD’ye üye ülkelerin karşılaştırılması şeklinde yapılmış.

Bu çalışmaya göre ülkemizde bir çalışanın işyerinde geçirdiği süre bin 877 saat. OECD ortalaması ise bin 776 saat.

OECD ortalamasına göre 101 saat daha fazla mesai yapılan ülkemizde çalışanlar aynı yıl içerisinde Almanya’dan 464, Fransa’dan 401, İngiltere’den 252, İspanya’dan 187, Japonya’dan İtalya’dan 103, ABD’den 90 saat daha fazla çalışıyor.

Yine OECD genelinde haftalık çalışma süresi 40 saat iken, ülkemizde resmi çalışma süresi 45 saat. Ancak uygulamada bu resmi rakamlar pek işe yaramamakta. Kendi hesabıma konuşacak olursam haftalık 64 saat çalışmayla resmi çalışma saatlerine göre iki iş günü daha fazla mesai yapıyorum.

Haftalık çalışma saati AB resmi istatistik kurumu olan Eurostat’ın 2011 anketine göre ülkemizde 52.1 saat olarak gerçekleşmiş.

Buraya kadar yazdıklarımı okuyup ta durumumuz bu kadar kötü mü? Diye düşünebilirsiniz. Bu çalışmaya göre ülkemiz 8. sırada yer alırken, ilk sırayı 2 bin 250 saat yıllık ortalamayla Meksika alıyor. Listenin en sonunda ise yılda bin 379 saatle Hollanda bulunmakta.

Gelişmişlik ve çalışma saati oranlarına baktığımızda çok çalışan ülkelerin gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkeler olduğu görülmekte. Zamanlarını yüksek çalışma saatlerine harcayan çalışanların kendilerine ve ailelerine ayırdıkları zamanın azlığı yaşam kalitesinin düşmesine sebep olduğu gibi, mesai yorgunu çalışan ordusu yaratmaktan başka bir amaca hizmet etmemekte.

Oysa ki çalışma sürelerinin azaltılması ve verimli çalışmayı teşvikle, sosyal hayatı olan çalışanlar yaratılması sadece şirketlerin değil ülkemizin verimliliğini artıracaktır.

facebook: http://www.facebook.com/eko.manset

twitter : https://twitter.com/faikerdogan 

 
Toplam blog
: 17
: 399
Kayıt tarihi
: 04.05.12
 
 

Okur-Yazar Sigortacı www.ekomanset.com editörü www.acikogretimonline.com editörü ..