Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İşverenler eleman alırken düzgün vücut şartı arayarak sağlık ve güzelliğe katkıda bulunabilirler

İşverenler eleman alırken düzgün vücut şartı arayarak sağlık ve güzelliğe katkıda bulunabilirler
 

Tam fırsat, herkes iş için çarpana çalıyor. Bu konjonktürü değerlendirip insanlarımızın eksikliklerini giderebiliriz.”Sigarayı bırakanları işe alacağım. Borcunu ödeyenleri işe alacağım. Spor yapanları işe alacağım. Tutumlu olanları işe alacağım. Kumar oynamayanları işe alacağım. Dişini fırçalayanları işe alacağım…”

Sizce etkisi olur mu? Yüzde yüz! Örneğin bir işveren manken gibi vücutlu kız ve erkekleri işe alacağını söylediği zaman 100 kiloluk kızımız mecbur zayıflayacak. 100 kilo kız mı olur? Balina mısın sen! Yani düşünün iş var, şartlar cazip ve tek şart güzel bir vücudunuzun olması. Ertesi gün spora başlarsınız. Bir sonraki gün yemenizi içmenizi düzene koyarsınız. Giyim, diksiyon derken işe girmeye çalışırken bambaşka bir insan olursunuz. İşe giremeseniz bile yine kardasınız.

Ben insanların yararına insanların kandırılmasını yanlış bulmuyorum. Her şartta doğrudan şaşma diyenler bir gün doğrudan öyle bir şaşıyorlar ki bizim de feleğimiz şaşıyor. Maalesef insanlar kendiliklerinden iyi olamıyorlar. Halka devletin kuralları öne sürerek koyacağı faydalı disiplinlere (örneğin sigara yasağı) pek de fazla olumsuz bakılmaması lazım.

Bizi bir şey için seçenlerin sen şusun busun diye değil ama sen şöylesin böylesin bu nedenle seni seçmiyorum deme hakkı olabilsin. Ama elbette bu genel bir uygulama olmamalı. Bazı özellikli işyerleri elaman alımında bilgi ve becerinin dışında makul ve mantıklı kişisel bazı özellikler de isteyebilirler. Örneğin ben kilolu almıyorum diyebilir. Zayıfla gel arkadaşım. İnsanların yapabileceği bir şeyi insanlardan isteyebilirsin. Ancak bu yaygın olursa insanlar mağdur olabilir. Tümden yasaklamazsın da işte örneğin vücut ölçüleri düzgün ve bakımlı olanlara öncelik sağlayacağını söyleyebilirsin.

Yani şimdi bu tür prosedürler insanlarımıza ters gelebilir ama sonuçta ciddi faydalar da sağlanabilir. Kim bilir belki bu sayede muhtarın pasaklısı dişini fırçalamaya başlar. Milyonlarca işe gireni düşündüğünüzde toplumsal bir iyileşme meydana gelir.

Ayrıca güzellik, düzgün vücut, bakımlılık, hijyen falan derken işte kısa boylusun, burnun eğri, saçların yok gibi konuları kastetmiyoruz. İşe girmek isteyen mevcut haliyle kendine biraz bakacak işte.

Ben bu tür disiplinlerin çok işe yarayacağına inanıyorum. Ama bu kadar uğraşıp kendini değiştirenlerin de bir kurumda değilse bile zaman içinde işe alınmaları lazım ki teşvik tam olsun. Adam kendine baktı, işi kaptı denilsin. Adayların bu değişim sürecinde masrafları işyeri tarafından da karşılanabilir. Hem siz uygun ve kaliteli eleman alırsınız hem de insanlarımız işe girerken kendilerinde değişim de yaratırlar.

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..