Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

22 Ağustos '17

 
Kategori
Eğitim
 

Çanakkale’yi Geçilmez Yapan 2. Abdülhamid, Neden 10.000 Modern İlkokul Yaptırdı? (9)

Çanakkale’yi Geçilmez Yapan 2. Abdülhamid, Neden 10.000 Modern İlkokul Yaptırdı? (9)
 

Bakmak için "iki göz", görmek için ise gözün yanında basiret (akıl gözü) de gerekmektedir.


Eğitim ve okullaşmanın önemini maalesef bilmiyoruz. Eğer bilseydik, milletçe daha çok okur, ve hem kendimize, hem de ülkemize daha donanımlı kişiler olarak büyük yararlar sağlayabilirdik.

Bizim çağdaşımız olan (gelişmiş) toplumlara ve nüfusumuza göre, bizim yılda 300-400 milyon kitap okumamız gerekirken, maalesef bugün en fazla (okur gibi yaptığımız ! ) kitap sayısı, 35-40 milyon adettir.

II. Abdülhamid, döneminin tüm gelişmiş ülkelerin (İngiltere, Fransa, Rusya vb.) açık saldırısı ve tehdidi altında iken dahi, devletin tüm ekonomik sıkıntılarına rağmen, yaklaşık 10.000 (onbin) modern ilkokul yaptırmıştır.

II. Abdülhamid, bir yandan Çanakkale’yi geçilmez yapacak tabyaları inşa ettirirken, bir taraftan da adeta can havli ile, memleket çocuklarının, özellikle de kızların eğitimi ve okullaşması için, inanılmaz büyüklükte çaba harcamıştır.

Neden mi ?

- Tarihe baktığınız zaman, sadece eğitimli toplumların bir medeniyet kurabildiklerini ve gelişebildiklerini görebilirsiniz.

- Eğitimli bir kişi öncelikle kendisine için, sonrasında da ülkesi için çok değerli bir varlıktır. Günümüzde dahi insan sermayesi, en iyi Milli Servet unsurlarından değil midir ?

- Eğitimli insan, hem kendi sorunlarını hem de ülkesinin sorunlarını çözebilecek yeteneğe sahiptir. Bu doğrultuda, her zaman, tüm sorunların çözümü için fırsatlar yakalayabilir.

- Eğitimli insanlar, insanlığın önceden meydana getirdiği tüm değerleri (gelişmeleri) öğrenebilir (kitapları okuyabilir).

- Eğitimli insan, aydındır ve ahlaki bütünlük içindedir. Alaycı değildir, hoşgörülüdür.

- Eğitimli insan, kendisinden çok, milletinin çıkarını düşünür. Bilir ki; toplumu zengin ve huzurlu ise, kendisi ve ailesi de huzurlu olacaktır.

- Eğitimli insan, hayırseverdir. Bilir ki; gerçek ihtiyaç sahipleri, (zaruri) ihtiyaçlarını karşılayamadığında, toplumda çeşitli sorunlara sebep olurlar.

- Eğitim, gelişmeye ihtiyacı olan ülkeler için en büyük kaynaktır. Çünkü ekonominin ve toplumun sürdürülebilir gelişimi, eğitimle yakından ilişkilidir. Eğitimli insanlar, kendileri ve çevreleri hakkında daha fazla ve daha doğru bilgiye sahip olurlar.

- Eğitimli insanlar girişimci ve araştırmacıdır. Eğitimli bir ziraatçının üretimi hem bilinçli, hem de verimli olacaktır.

- Eğitimli insanlar, fırsat eşitliğini teşvik ederler. Bilirler ki, herhangi bir ayrıcalık ahlâka aykırıdır.

- Eğitimin amacı, sosyal sistem ne olursa olsun, sadece bilgiyi yaymak değil, aynı zamanda sorgulayıcı ruhu teşvik etmek(tir ve öyle) olmalıdır.

- Doğru bir eğitim alınmadan, iyi bir vatandaş olunması nerede ise mümkün değildir.

- Eğitim, iyi yetiştirilmiş ve akıllı insanlar üretir. Bugünün çocukları, yarının (büyükleri olacak olan) vatandaşları değil midir ?

- Eğitim, gençlerin yeteneklerini geliştirmelerini ve iyi bir yaşam sürmelerini sağlar.

- Eğitim sistemi, öğrencinin en iyi yeteneklerini ortaya çıkarmalı ve gencin zihnini sıkmamalıdır.

- Eğitim, millî değerlerin öğrencilere aktarılması için önemli bir araçtır.

- Eğitim, bir kişinin karakterini oluşturmada da yardımcı olur. Eğitimciler (öğretmenler), öğrencilerine doğru bir ahlâki bakış açısı vermeye çalışırlar.

- Eğitim; sağlığı geliştirir ve açlığı engeller.

- Kadınların eğitimi ve çocukların ölümünün azalması, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için zaruridir.

- Eğitim, eşitsizliğin panzehiridir.

- Eğitim, iyi bir geçim kaynağı için vazgeçilmez disiplindir. Eğitimli bir kişi, hayatın temel maddesi olan ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilir.

- Eğitim, dünyayı tanımamızı sağlar.

- Özetle eğitimin amacı :  İnsani erdemin tek bir yönünü geliştirmek değil; hayatın anlamını ve onlardan ne istediğini anlayan, sağlıklı ve normal insanlar üretmektir.

- Eğitimle ilgili sonsöz : Eğitim, insanın kendisini, hayatını, çevresini yorumlamak / yorumlayabilmektir.

İşte II. Abdülhamid, bunların farkında bir yönetici olarak, halkın eğitimi için bu kadar büyük yatırımlar yapmış, okullar açmıştır.

 

Devam edecek...

- II. Abdülhamid’in her şeyden çok sevdiği ülkesi ve halkı için yaptığı yenilikler ve bıraktığı eserler.

www.canmehmet.com

Resim: Tarafımızdan düzenlenmiştir.

Resimdeki yazının açıklaması: 

ÇANAKKALE TABYALARI

Tabyalar Çanakkale Savaşları’nda Türk ordusuna Boğaz’ı savunma açısından büyük faydalar sağlamıştı. Rumeli ve Anadolu yakasında olmak üzere Çanakkale Boğazı’nın birçok yerinde tabyalar bulunuyor. Bunların büyük bir bölümü Sultan II. Abdülhamid döneminde yapılmıştı.

HAMİDİYE TABYASI

Kilitbahir Kalesi’nin güneyinde, Çanakkale merkezde Çimenlik ve Dardanos Tabyaları arasındadır. Adını da bu tabyayı yaptıran Sultan II. Abdülhamid’den almaktadır. Bu tabya, Çanakkale Savaşı sırasında tümüyle Alman subay ve erlerinin kontrolündeydi.

MECİDİYE TABYASI

Çanakkale Nara Caddesi Üzerindedir. Hamidiye tabyalarının bin metre kadar İlerisindedir. Sultan Abdülmecid tarafından kale olarak inşa ettirilmiş ve Sultan II. Abdülhamid tarafından Tabyaya dönüştürülmüştü. Tabyada 8 adet bonet (sığınak), 16 top yeri vardır. Bonetler kesme taşlarla yapılmış ve üzerleri toprakla örtülmüştür. Seyit Onbaşı’nın görev yaptığı ve 16 Türk askerinin şehit olduğu tabyadır.

ERTUĞRUL TABYASI

Seddülbahir Köyü’nün batısında, Ertuğrul Koyu’na hâkim Gözcü Baba Tepesi’nin güney yamaçlarında bulunmaktadır. Tabyada 3 adet bonet ve 2 adet top bulunmaktadır. Çanakkale Deniz Savaşı’nda bu tabyada görevli Türk topçu birliği yaptığı atışlarla İngiliz Agamemnon zırhlısına 7 isabet sağlamıştır. Yahya Çavuş ve arkadaşlarının bulunduğu tabyadır. Tabyanın kuzeyinde Yahya Çavuş Şehitliği ve Anıtı bulunmaktadır.

DARDANOS (HASAN MEVSUF) TABYASI

Çanakkale-İzmir yolunun 9. Kilometresinde antik Truva kenti kalıntılarının olduğu Dardanos’tadır. Çanakkale Savaşları’nda burayı savunan Tabya Komutanı Kilitbabirli Üsteğmen Hasan Hulusi ve gözetleme subayı Trablusgarplı Teğmen Mehmed  Mevsuf ve beraberlerindeki erler burada şehit düştükleri için bu tabyaya Hasan-Mevsuf Tabyası adı verilmiştir. Agamemnon zırhlısına isabet eden 12 toptan üçü ve Queen Elizabeth zırhlısına isabet eden toplardan üçü bu tabyadan atılmıştı. 

MESUDİYE TABYASI

Çanakkale-İzmir yolundan sol tarafa ayrılan yolun birinci kilometresinde Baykuş Tepe olarak bilinen yerdeydi. Deniz Binbaşı Hasan Bey komutasında 3 subay, 81 erbaş ve erden oluşanbu tabyadan atılan toplar Irresistible kruvazörü ve Ocean gemisinin tamamen devre dışı kalmalarını sağlamıştı. Daha fazlası için bakınız:  http://www.canmehmet.com/sultan-hamidi-devirmekle-yedigimiz-halti-simdi-anlayabildin-mi.html

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara