- Kategori
- Hukuk
CANİYE ON YIL ÖDÜL
OLAY
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde arkadaşı Metin Şahin'i (56) öldürdükten sonra tutuklanan ve savcılığa yazdığı mektupla cinayeti itiraf eden Cafer Korkmaz'a (42) verilen 25 yıl hapis cezası, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay Korkmaz'ın "Küfür ettiği için öldürdüm" yönündeki ifadesinin indirim sebebi sayılmasını istedi. Yerel mahkeme Korkmaz'ın cezasını 15 yıla indirdi.
DHA, 15 Eylül 2021
DÖRT YARGI
1) Mafya yargısı 2) Devlet yargısı 3) Vicdan yargısı 4) İlahi yargı
Mafya yargısı; kendi kişisel ve grupsal menfaatini haklı bulan yargıdır. Devlet yargısı, toplum yararını gözetir. Vicdan yargısı, bireysel ve toplumsal huzuru öngörür. İlahi yargı; insanüstü olduğu için anlaşılamayan yine de varsayılabilen soyut yargıdır.
Mafya, devlet ve ilahi yargılar; insanın dışında ve üstünde emredici, dayatıcı yargılardır. Oysa vicdan yargısı; insanın içinde dayatmacı olmayan uzlaşmacı yargıdır. Etkin vicdan yargısı; sanığın kendi kendinin yargıcı olarak, kendini mahkum veya beraat ettirdiği gerçek yargıdır. Bu niteliğiyle etkin vicdan yargısı; mafya ve devlet yargısının temyizi, yargıtayı işlevindedir.
KÜFRÜN BEDELİ ON YIL OLUR MU?
Bu ne menem küfürmüş ki, caniye 10 yıllık af ödülü olarak sunulabiliyor?! Küfrün üçüncü kişisi; şahidi, tanığı var mı? Yoksa cani suçunu azaltmak için iftira mı ediyor? Velev ki maktul küfretmiş olsun; "o sana küfrediyorsa, sen de ona küfret ödeşin" diyecek sağduyu yok mu?!
Tahrik, takım elbiseyle mahkemerye geldi, iyi halli vb nedenlerle suçlunun suçunda indirim yapılmasını benim vicdan yargım kabul etmiyor. Suçun sabitliği saptanmışsa ne indirilebilir, ne de artırılabillir. Cezası neyse çekmelidir. Mağdur hesabından suçlu hesabına ödül olarak aktarılan indirimler caydırıcılığa, hakkaniyete ve adalete aykırı değil mi?
Ne dersiniz?