Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '22

 
Kategori
Tarih
 

Cape Town'da Efendizadeler

1805 yılında İgiliz hakimiyetine giren Güney Afrika'daki Hollandalıların getirdiği Hint ve malezyalı kölelerin mezhep çatışmalarını önlemek için Kraliçe Viktorya, Sultan Abdülaziz'den yardım ister. Sultan Kraliçenin isteğini reddetmez. 1862 yılında Erzurum Sarayönü medresesinde görevli Seyyit Ebu Bekir Efendiyi Ümit burnuna gönderir.

Ebubekir Efendi 1863 yılında Cape Town'a ulaşır. Müslümanlarla toplantılar yapar, dertlerini dinler ve İslam Teoloji okulunu açar. Yerli dili Afrikans'ı öğrenir ve bu dilde Beyan-üd Din (İlmihal) kitabını yayınlar.

Yıl 1866 olmuştur, yanlızdır, evlenmeye karar verir. Yeni Zelanda ve Avustralyayı keşfeden Kaptan James Cook'ın torunu Tahora ile evlenir. Beş tane çocukları olur. Ebubekir Efendi 1880 yılında vefat eder Cape Town'da bir türbe yapılıp defnedilir.

Ailenin başına oğlu Ahmet Ataullah geçer. Güney Afrikanın ilk müslüman siyasetçisi olup Osmanlının Singapur fahri elçisidir. Fuat ve Rüştü isminde 2 oğlu ve kızı, ilk müslüman kadın doktoru Havva Hayrünnisa Hanımdır.

Yaşayan efendizadelerin aile lideri Hişam Nimetullah Efendi Tam bir Türkiye ve Atatürk hayranıdır. Ailenin üyelerinden Ebrahim Patel Güney Afrika ekonomi, ve kalkınma bakanıdır.

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..