Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '13

 
Kategori
Güncel
 

Çarpık kentleşme için bir Yargı darbesi: OnaltıDokuz kuleleri traşlanıyor

Çarpık kentleşme için bir Yargı darbesi: OnaltıDokuz kuleleri traşlanıyor
 

Başbakan Erdoğan ve OnaltıDokuz kuleleri (Sanal ortamdan alıntıdır)


Aşağıdaki haberi az önce okur okumaz yargı bu işte, diye zıpladım oturduğum yerden desem yeridir. Ülkemizin eski kentlerinde olduğu gibi yenice gelişmeye başlayan yerlerinde de sıkça gördüğümüz 'çarpık kentleşme' maddi ve manevi yönlerden çok iğrenç bir etki yaratmaya başlayan nice karanlık emellerin birer yansıması değil midir?
 
Milliyet Gazetesinde yer alan Gazeteci Ömer Erbil'in haberine göre 'İstanbul ’un siluetine hançer gibi saplanan Zeytinburnu’ndaki ‘OnaltıDokuz’ kulelerine yıkım kararı çıkmış. Buna göre Başbakan Erdoğan'ın İstanbul İHL'den arkadaşı Mesut Toprak'ın sahibi olduğu gökdelenlerin daha önce uygulama imar planları ile yapı ruhsatını iptal eden İstanbul 4. İdare Mahkemesi bu kez tarihi siluete etki eden katların yıkılmasına karar vermiş bulunuyor.
 
Ey ahali hiç 'bir çiçekle bahar' gelir mi? Zeytinburnu'ndaki o çarpık kentleşme örneği yıkılınca diğerleri bağışlandı mı? Başta Yargı olmak üzere ilgili kişiler ile makamlar içerisinde bazı talanlar ile gaspların da bulunabileceği çok yönlü çirkinlikler içeren çarpık kentleşme görüntüleri için ne zaman harekete geçecekler? Yoksa o birileri Başbakan'ın oralara giderek çevresine şöyle bir bakınmasının peşinden iki dudağının arasından çıkacak sözlere göre mi işlemlere başlayacaklar, demekten de kendimi alamıyorum.
 
Zeytinburnu'ndaki ‘OnaltıDokuz’ nasıl ortaya çıktı?
 
Bu yıl ortaya çıkan bu çarpık kentleşme örneği ve İstanbul'un öncelikle minareli görüntüsünü bozan ‘OnaltıDokuz’ kulelerinin dev gibi yükselişi karşında gördüğü manzara için deyim yerideyse şaşkına dönen Başbakan Erdoğan'ın ricasını yerine getirmeyen ve Başbakan'ın 'gördükçe kahroluyorum dediği o gökdelenlerin ve projenin sahibi ise iş adamı Mesut Toprak.
 
Aşağıdaki alıntılardan öğreniyoruz ki adı Yargı tarihine de geçen ünlü ‘OnaltıDokuz’ gökdelenleri İstanbul'daki kentsel gelişmelerdeki buz dağlarından biri.
 
Nisan ayında gündeme geldiği gibi ilgili gökdelenleri yapan şirketinin patronu ve Başbakan Erdoğan'ın ‘yakından tanıdığım' dediği kişi ise gayri menkul ve müteahhit Mesut Toprak olarak kamuoyunca tanındı.
 
'Zeytinburnu'nda yer alan ‘OnaltıDokuz' kuleleri, Four Seasons Bosphorus ve Four Seasons Sultanahmet otellerinin yatırımcısı Astay Gayrimenkul'un ilk konut projesi. Mesut Toprak aynı zaman AKP İstanbul İl Binası'nın toprak sahibi. Binanın eski bir alevi mezarlığının üzerine yapıldığı ise iddialar arasında' imiş.
 
‘OnaltıDokuz’ gökdelenlerinin Yargı yolculuğu
 
Hatırlanacağı üzere 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zeytinburnu’nda tarihi yarımadanın siluetini bozan gökdelenlerin kendisini kahrettiğini söyleyerek sahibiyle traşlamadığı için küstüğünü açıklamıştı. Tartışmalara neden olan gökdelenlerin sahibini (Mesut Toprak) tanıdığını belirten Erdoğan, 'Kendisiyle konuştum, 'tıraşlayın' dedim. Yapacaklarını bekliyordum ama hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım, şimdi o insanla konuşmuyorum' açıklamasında bulunarak dik duruşunu sergilemiş ve onun emri ile ilgili yetkililerin Yargıya başvurması üzerine OnaltıDokuz kuleleri konusundaki gelişmeler kamuoyunda tartışılmaya başlanmıştı.
 
OnaltıDokuz isimli kuleleri yapan MÜSİAD üyesi Mesut Toprak'a ise Başbakan'ın kendisine küstüğüne dair sözlerine üzgün bir biçimde 'Hiçbir şey bilmiyorum' yanıtını veren M. Toprak konunun Yargıya taşınarak yıkım kararı çıkabileceğine ilişkin olarak 'Proje bittikten sonra traşlama yapılamaz. Böyle bir şey teknik olarak mümkün değil' açıklamasında bulunmuştu.
 
Mayıs ayı başında Zeytinburnu’nda yükselen ve şehrin silüetini bozan ‘OnaltıDokuz’ isimli kuleler için 'yıkılması gerekir' kararı veren İstanbul 4. Bölge Mahkemesinin bu son kararı ile söz konusu yıkım işlerine yönelik işlemler geçtiğimiz genlerde başlamış olmalı. Bu bağlamda 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi kararı 30 gün içinde kararı uygulamak zorunda. Binaların sahibi Astay Gayrimenkul İnşaat Yatırım Şirketi Danıştay’dan 30 gün içinde yürütmeyi durdurma kararı alamaz ise gökdelenlerin siluete etki eden katları' bir bir yıkılacak. 
 
Peki, son Yargı kararına göre yukarıdaki sözün de sahibi olan OnaltıDokuz isimli kuleleri M. Toprak bakalım ne diyecek.
 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..