Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '09

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Cennetin bir başka adı Alatepe

Cennetin bir başka adı Alatepe
 

Alatepe'den bakış


İzlenimler, Gizemli Bir Söyleşi, Nabide KILINÇ

Alatepe Muğla ve (Milas) Ören arasında bir köy. Yerkesik dağ yollarından ve köylerinden geçilerek ulaşılır. Diğer bir karayolu bağlantısı Akyaka’dan.

Alatepe Ören beldesine ait bir yer. Muhteşem görüntüleri fotoğraflarla da vereceğim.

Yamaç paraşütçülüğünün yapıldığı yer Alatepe.

Önceki gün yolculuğum Ören’e. Ören’e bir hayli zaman oldu, gitmemiştim. Melih Cevdet Anday şiir günleri bu güzel, tarihi yerde yapılır. Keramos antik kenti. Şiir günlerine de gidememiştim.

Melih Cevdet Anday günleri bu yıl yapılır mı? Bu konuda Belediye Halkla İlişkiler’de görev yapan arkadaşlarla görüştüm. Belki de, diyor. Henüz belli değil. Telefon görüşmem sırasında dile getirilir bu konu.

Melih Cevdet Anday parkı ve heykelinin yanından geçiyor, bir şiirini okuyorum.

Ören’i anlatmak gerekirse Belediye Başkanı Kazım Turan’dan başlamak gerekli. Bir tek kelimeyle Ören’de bir kent kültürü yaratmış. Göze çarpan birkaç küçük görüntü dışında, Ören tertemiz ve güzel bir kent haline gelmiş.

Elbette Ören termik Santralini ise göze çarpan küçük bir şey demiyorum, o santral göze çarpan bir dev beton yığını. Bacasından dumanlar çıkmakta. O duman Sedir adası’nın diğer ucuna dek gitmekte.

Ben hoş bir görüntü ve insan sağlığına uygun olmayan işi bir kenara bırakıp, güzelliklerini yazmak için başlık attım.

Ören’e bir kent kültürü yerleşmiş, demiştim. Çok düzenli ve gelenleri mutlu eden bir belde. Her şeye rağmen Belediye Başkanı Kazım Turan bu güzellikleri için hep direnmiş, Ören halkıyla el ele olmuş sahilinin ve denizinin içine dek tertemiz yapabilmiş. Bu güzellikten çok etkilendim.

Ören(Milas) deniz ve kültür yaşamı ile birlikte görkemli bir güzelliğe sahip. Bu güzellikleri dantel gibi çevreleyen Belediye Başkanı Kazım Turan.

Ören’de sahilde ve gerek restoranlarda herkes eline kitap almış, öyle güzel ki, sessiz kitaba dalmış okuyor.. İki kitapçı rastladım . Kendime “Uçurtma Avcısı” filmini izlediğiniz kitabı satın aldım.

Ören’in denizi harika bir güzelliğe sahip. Hele mavisi.

Ören’de gün boyu kaldıktan sonra, dönüş Alatepe. Şu paraşütle atlanılan yer tepenin adı.

İnsana ilk andan ve paraşütün açıldığı yerden uçmaya başladığınız tepeden aşağıya gitmek nasıl bir duygu uyandırır, yüksekte heyecan ve korku, boşlukta olduğunu bilmek bu işi bilmeyenler ve atlamayanlar için ürperti verir... Eğer bu yenilebilirse muhteşem bir heyecan ve risk, güzellik olur.

Fethiye’de iken Ölüdeniz’de paraşütle atlayanlara bakıp aynı şeyi düşünmüştüm. Ama riski göze alıp korkuyu yenersen neden olmasın, o heyecanı yaşamak gerekli demiştim. Yapmak bir hayli zor, ama çok güzel.

Yazımda Alatepe kuleden görünüm fotoğraflarıyla verilecektir.. Gittiğim saatte bir paraşütle atlama yoktu, çekmedim.

Alatepe bana Assos’u anımsattı. Tepeden Ören ve körfez çok muhteşem bir görüntü. Burası bir cennet.. Gökova körfezinden sonra, cennetin bu taraftaki adı.

Assos Edremit körfezinin uzandığı o yüksek tepede kurulmuş bir uygarlık idi. Büyüleyici bir yer Assos. Hem denize hakim, hem karaya. Körfez bir cennet. Sonsuzluğa ve güzelliğe uzanmakta.

Bu güzellik ve cennet insanı hücrelerine dek etkiliyor.

Oturup saatlerce seyretmek cenneti, ALATEPE’den...

Ören’in muhteşem güzelliğini ve sonsuzluğunu.

Dönüş’te hani şu Akbük’e de kıvrılır yol aşağıya inersiniz. O güzel koya... Yukarı çıkıp kıvrılır yol, Yerkesik’e... Tam tepeye gelindiğinde dayanamaz arabanızdan inip objektiflerinize alırsınız Akbük’ün güzelliğini, koyun tadını iliklerinize dek yaşarsınız.

Akbük ve Ören hayran olunacak güzellikte iki muhteşem doğa ve coğrafya parçasının adı. Denizin adı...

Akbük için yapılacak pek çok şey var. Bozulmamalı ve kirlenmemeli.

Yıllar önce Akbük o sessizliğine henüz yenik değilken, Atlas dergisinden bir gazeteci gelir Fethiye kıyılarını ve koylarını dolaşır, tüm Muğla kıyılarını gezer, dönüşte Yerkesik yol levhasından kıvrılır, Yerkesik içinden geçerek dağ yollarından ve köylerinden geçip, arının o çamların içinden ballarını süzdüğü kovanların görüntüsü (Yerkesik Çam Balı kalitenin adıdır. Arıcılar Adana’dan gelmişler, Kayseri’den gelmişler) ve dere boyu açan zakkumların ve değişik bitkilerin, mis gibi çam kokusunun içinden geçerek varır, en tepeye bir de bakar ki, aşağıda bir cennet muhteşem koy görünmekte. Buranın adıdır Akbük. O yıllarda gider, Atlas Dergisine bir başlık atar ve yazar, Akbük Sessizlik ve Siz... diye anlatır yazısında, o yıllarda henüz elektrik bile gelmemiştir oraya. Muğla kıyılarında iki bakir koy kalmiştır. Biri kelebekler vadisi diye yazar, diğeri Akbük.

Bu kez Fethiye’de iken “Kelebekler Vadisi”ne gittim. Vadi doğal ve güzel ama, bu koy güzelliğini yitirmiş çoktan. Akbük’te bozulmuş artık, bakir, tertemiz ve sessiz değil.

Akbük’ü kendi doğal güzelliğine ve uzanıp giden sonsuzluğuna kavuşturmak için özel ve özenli bir ilgi gerekiyor. Bu konuda geçtiğimiz günlerde kentimize gelen Oktay Ekinci Devrim gazetesine Akbük için bir açıklama yapmıştı, okudum.

Akbük Sarınç köyü muhtarlığı bu yükü kaldıramaz Yerkesik Belediyesi’nin mücavir alanı içine alınmalı demişti. Yapılması gerekenleri söylemişti.

Oktay Ekinci Muğla İl Özel İdaresi ve Muğla İl Genel Meclisi bütçesi ile yapılması gerekenleri şöyle sıralamıştı.

1) Akbük’ün ağır alt yapı sorununa bağlı bulunduğu Sarınç muhtarlığı kaldıramaz.

2) Akbük’e hijyen sağlığı mükemmel bir genel tuvalet yapılmalı.

3) Akbük’e su yakın ve uzak kaynaklardan birinden mutlaka getirilmeli.

4) Akbük’e araçlarıyla gelenler için mutlaka bir otopark yapılmalı.

5) Akyaka’ya yanaşan yatlar için elverişli bir iskele kurulmalı.

6) Deniz ve karayolundan gelen yerli ve yabancı turistlerin yararlanabilecekleri çeşitli bol bir kafeterya hemen faaliyete geçirilmeli.

Ondan çok daha fazlası Akbük için yapılmalı, bu özenle yapılmalı. Bunu daha özel bir yapı taşıyabilir. Akbük tertemiz ve düzenli korunmalı... Akbük aranılan ve özlenilen bir yer olarak kalmalı.

Gitgide yitirdi o güzelliğini ve sessizliğini...

Yine de seviyorum bu muhteşem koyu... Hayranlığım sürüp gidiyor bu cennete.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..