Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '10

 
Kategori
Siyaset
 

CHP...

CHP...
 

CHP Ne Yapmalı? CHP Nereye Koşuyor? CHP Ye Öneriler… CHP Nasıl İktidar Olur? Bu yazımın başında bir sürü başlık koymak isterdim. Aralarından seçim yapamadım. Okurlarım hangisini yakıştırırsa onu kullansın. Başta okurlarımla bunu paylaşmak isterim. Siyaset çözüm yeridir. İş kovalama, menfaat elde etme, ihale alma, adamını işe koyma yeri hiç değildir. Elbette ki bal tutan parmağını yalar. Ancak her şey kuralına göre, hukuk çerçevesi içinde olmalıdır. Bir başkasının icraatını eleştirirken kendimiz doğruyu göstermek zorundayız. Örnek olmalıyız. Siyaset ağlama, sızlanma ve şikâyet yerleri değildir. Eleştiri olacak ama çözümü de yanında bulunacak. Bizde siyaset avanta, iş ve aş elde etmek için bir araçtır. Onun için bu konuda henüz evrimleşemedik. Demokrasımız istenilen olgunluğa gelememiştir. Kuzey Avrupa ülkelerinde siyaset sadece hobi olarak yapılmaktadır. Bizde kafa kol kırılır, servet dökülür.

İktidar olmak için; CHP Ne Yapmalıdır?

* Referandum sonuçlarını genel ve yerel baz da akademik beyinlerle inceleyip analiz yapmalıdır. Anket ve diğer bilimsel ölçütler kullanılarak sosyolojik sonuçlar elde etmelidir. Politikayı ona göre oluşturmalıdır.

* Örgütünü; Referandum sonuçları, parti içi yapılan araştırma ve anket ölçütleri sonucuna göre yenilemelidir.

* Halka mal olmuş bazı değerlere sahip çıkılmalıdır. Hiç bir alan boş bırakılmamalıdır. Birileri doldurup kendi çıkarları için kullanmaya kalkınca da şikâyet edilmemelidir. Sosyal demokrasiye temelde hiç yabancı olmayan camı cemaati ve cem evlerine, diğer ibadet birimlerine uzak durulmamalıdır. Dinden beslenenlere değil, gerçek dindarlara sahip çıkılmalıdır. Milletin arz ve taleplerine göre politikalarını belirlemelidir. Ayakları yere basmalıdır.

* Eleştiriden çok çözüm üretilmelidir. Proje üretilmelidir. İktidarda olanların yaptıkları iyi iş ve işlemleri desteklerken karşı olduğu uygulamalara alternatif çözüm önerileri sunmalıdır.
* Temsilde adaleti sağlamak için seçim barajının düşürülmesi ve siyasi partilerle ilgili yasanın çıkarılması yönde kanun teklifi vermelidir.

* Yönetimde katılımı genişletmeli, toplumun her kesimini işin içine sokmalıdır.

* Kronik hale gelmiş Kürt sorunu, işsizlik, AB, af ve başörtü sorunlarında net olmalı, çözümü yönünde projeler üretmelidir.

* Bir siyasi partide kadın ağırlığı hissedilmiyorsa, gençlikle beslenmiyorsa o siyasi partinin geleceği yok demektir. O bakımdan bu iki kitleyi kazanmanın, elde etmenin çabası içinde olmalıdır.

* Siyaset uzun soluklu bir iş ve işlevdir. Kısa zaman aralıklarda sonuç almak için acele edip hatalara düşülmemelidir. Uzun, orta ve kısa erimli planlarla zamana yayıp istikrarlı çalışılmalıdır.

* Kurucu genel başkanımız Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ün izinden gitmek ve partinin felsefesini oluşturan ilkelere uymak değişmez politikamız olmalıdır. Ancak ilkelerini iyi okuyup, anlamak ve günümüz koşullarında yorumlamak gerekir. İlkelerinden biri inkılâpçılıktır. Bir anlamı ile yenilikçilik. ATATÜRK bu ilkenin açılımını yaparken devamlı yenileşmeyi, yenilikleri getirmeyi, sürekli devrimciliği işaret etmiştir. Hatta bazı konuşmalarında kendisini bile aşmamızı söylemiştir. Bu ilkenin gerektirdiği şartlar yerine getirilmezse nasıl “muasır medeniyet seviyesine” ulaşacağız? O bakımdan statükoyu koruyan parti olarak değil, değişimin öncüsü bir parti olarak rolünü belirlemelidir.

* Sosyal demokrasi de lider sultası geçerli değildir. Krallar değil kurallar baz alınır. Almalıdır. Ancak Türk toplumunda sembolik olsa da lider beklentisi her zaman vardır. Ancak liderden bir sihirbaz yeteneği gibi her şey beklenilmemeli, liderin arkasına saklanıp atalete düşülmemelidir. Kolektif akıl kullanılmalıdır.

* Yeni söylem, yeni eylem anlayışı ile değişimin, dönüşümün ve yenilikçiliğin öncüsü olmalıdır. Yeni bir tüzük, yeni bir ekip, yeni bir program ve yeni bir yönetim anlayışı hâkim olmalıdır.

* Seçimler savaş alanları gibidir. Bazen istenilmese de her türlü hile, tehdit, şantaj, para kullanılıp sonuç alınır. Katılmasan dahi bu yolla sonuca ulaşanları sadece ve sürekli eleştirmek yerine, onun bileğini bükecek iş ve işlemler yapılmalıdır. “Armut piş, ağzıma düş “denilmemeli. Ya karşında yapılan kural dışı iş ve uygulamaları açığa çıkarıp hakkından gelecek ya da sonuca ulaşmak için sende aynı yöntemi uygulayacaksın. Bir taraf kural tanımıyorsa senin kurallara uymanın hiçbir önemi yoktur. Amaca varmak için arada bir kuralları zorlamak gerek. Başka yolu yok.

* Parti içi eğitimi sürekli yapıp başta parti üye ve örgütünün bilinçlenmesi için çaba gösterilmeli, parti okulları açılmalıdır.

* STÖ leri ile devamlı iç içe ve iletişim halinde olunmalıdır. Onların her türlü etkinliklerinde bulunulmalıdır.

* Toplumun en küçük birimlerine kadar örgütlenerek, sorunları tespit edilmeli, çözüm önerilerini beraberinde gündemde tutmalıdır.

* Karşımızdakinin politikasını beğenmesek dahi doğru yaptığı işlere hak vermek gerekir. Örneğin; alınan % 58 gibi bir olumlu sonuç kenarda dururken halkın%42 sinin neden oyunu alamadığı ile ilgili analiz istenmesi takdire değer bir davranıştır. %42 Kimin oyudur diye boş çabalar içinde olmaktansa sonuca neden ulaşılamadı gibi nedenler üzerinde durulmalıdır. Bir siyasi partinin hedefi sadece oyunu arttırması değildir. Sonuca ulaşması gerek. Sonuç ta iktidardır. Hiç kimse miting alanlarında ben oyumu arttıracağım diyen partiye oy vermez İktidar olacağını, hükümeti kuracağını söyleyip halkı inandırana oy verir. Bunun bilincinde olunmalıdır.

* Halkın her türlü acı ve tatlı günlerinde yanında olunmalı, varoşlar elde edilmelidir.

* Malı kaynak aktarmak, sürekli gelir elde etmek ve zengin iş adamlarımızın katkılarını sağlamak için proje yapılmalıdır.

* TV lerdeki tele vole kültürünün gençlerimizi zehirlemesine izin verilmemelidir. Partiye ait bir TV kanalı oluşturulmalıdır.

* YÖK un, Üniversite sınavlarının kaldırılması, işsizliğin azaltılması gibi somut çalışmalar yapılmalıdır.

* Başkanlık sistemi ile ilgili tavrını netleştirmeli, senatonun yeniden siyasi hayata katılması sağlanmalıdır.

* Bir yerde savunan durumda isen geriye gidiş başlamış demektir. Onun için gündemi yakalamak değil, gündemi oluşturmak; gündemin peşinden gidip savunan değil, gündemin önünde olmak gerek. Bir politikaya alternatif politika oluşturamazsanız ona çözümde getiremezsiniz.

* İktidar olmak için seçim sonrası yapılacak koalisyona ortak olmaktan önce seçim öncesi toplumun her kesimi ile koalisyon yapıp tek başına hükümet olmak daha iyi değil midir?

 
Toplam blog
: 154
: 861
Kayıt tarihi
: 25.01.10
 
 

Rize nin Çamlıhemşin ilçesinde doğdum. 1969 yılında ilkokul,1972 yılında ortaokul,1975 yılınd..