Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '10

 
Kategori
Siyaset
 

CHP ne yapabilir?

CHP ne yapabilir?
 

BDP nin son zamanlardaki taktikleri arasında CHP’yi harcamak var. Güya BDP , CHP ‘ye el uzatıyor, “Gel ittifak yapalım, böylece.. AKP iktidarını birlikte bitirelim..” diyorlar. Burada , desek ki , “PKK uzun bir durgunluk döneminden sonra CHP’ye yanaştı ve AKP” yi birlikte bitirmeyi önerdi..” Bu iki laf arasında çok büyük ayrım var mıdır?

Bunun yerine CHP’nin son 20 yılda niçin kazanamıyor bunun gerçekçi bir analizini yapmak gerekir diye düşünüyorum. Bu onların Kurultay’larının işi, bunu konuşmaları gerekir, Ama nerde..? Bizde Kurultay demek, büyük sorunların tartışılmasını değil, ancak “Sen-Ben” çekişmesinde içinde birbirini yıpratmayı getirir.

Hatalar görülmüyor. Görülemiyor. Görülse bile, öyle bir yıpranmış örgüt var ki , bu işlerin altından nasıl kalkacaklar bilemiyorlar.

Önder Sav’la ekibi de şimdiye kadar engel olmaktan yardımcı olmaya vakit bulamadılar. Kılıçdaroğlu’nun bütün hataları görüp düzeltmeye siyasi ömrü yeter mi, bilemiyorum.

Hatalar, eksiklikler belki ana noktalarıyla şu şekilde ifade edilebilir:

1.CHP’nin genel bir hayat felsefesi yok.

2.CHP’nin kalkınma için ne gibi yaklaşımı vardır ; bunun için gerekli stratejiler ve taktikler nelerdir, bunlar net değil.

3.CHP’nin demokratik bir yapısı yok. Bu yapıyla Türkiye’de Demokrasi’yi nasıl savunur, tartışmalıdır.

4.CHP’ Doğu’da neler gerçekleştirecektir. Bu sorunlu bölgeleri kalkındırmak, yurt bütünlüğüne tekrar sokmak için neler yapacaktır. Bunları bilemiyor..

5. CHP kendi yeni felsefesini, taktik ve stratejilerini oluşturduktan sonra bunları örgüte nasıl benimsetecektir. Eğitim kadroları yeterli midir? Sorgulanabilir.

6. CHP’ Türkiye’nin en sorunlu alanı olan “Eğitim” de neler yapacaktır. Bunları açık seçik, net bir şekilde ortaya koymalıdır.

7. CHP , Atatürk döneminden beri çözümlenemeyen toprak sorununu; toprak reformunu nasıl gerçekleştirecektir.

8.CHP, ulusal barışı nasıl gerçekleştirecektir?

9. CHP, Kapitalist düzen ile, Sosyalist düzen arasında nasıl denge kuracaktır.

10. CHP işsizler ordusuna bir çare bulabilecek midir?

11, CHP, işçilerle ittifak sağlayabilecek midir?

12. CHP, AKP’nin yeri yollar açma, TOKİ’li evler politikasına karşı yeni bir politika geliştirebilecek midir?

13. Halk yeni bir umut, iyi bir istikbal beklemektedir. CHP, halka umut verebilecek midir?

14. Türkiye’de, üniversite’ye giriş ve sınav sistemi bir kaos haline gelmiştir. Buna yeni bir çare gösterebilecek midir?

15. CHP’li yerel yönetimler umut vermemektedir. Onlara yeni yaklaşımlar tavsiye edilebilecek midir?

16.Türkiye’de sanayileşme kesinlikle köye girememiştir. Bunun için bir strateji düşünülmekte midir?

17. CHP, ağır sanayinin kurulması kendi markalarımızın yaratılması için ne düşünmektedir.

18. CHP, AB’ye giriş ve komşu ülkelerle daha iyi ilişkiler konusunda neler düşünmektedir?

19. CHP, İstanbul’a olan büyük göçü önleyebilecek midir?

20. CHP, çirkin kentleşme konusunda neler yapacaktır.

Denecek ki, bütün bu konularda Parti Programımız var, aç da oku.. Bir yazılı programın olması başka, yazılı programın halk tarafından benimsenmesi konusu başkadır.

Türkiye’de Demokrasi AKP gibi tutucu bir partinin süresiz yaşamasına elverişli bir yapı getirmektedir. CHP bunun için, bir an önce Seçim Yasası’nın değişmesi için gerekli dirsek temasına başlamalıdır. Mevcut Yasa bütün ikincil partilerin aleyhinedir. AKP’ kolay kolay onu değiştirmek istemez. Fakat yeni bir Seçim Yasası gereklidir.. Meclise giriş oranları mutlaka yeniden tartışılmalıdır.

Öneriler olarak, yukarda bir bölümünü verdiğimiz sorunlardan hareket edilebilir. Bunlara karşı Akil adamlar tarafından akıllıca yaklaşımlar geliştirilmelidir.

Diğer yandan küçük ve militan partiler çok çabuk organize olduklarından, güç kullanabildiklerinden; CHP gibi barışçı partilerin içinde çok çabuk yönetime girebilirler ve bu partiyi de kendi partileri haline getirebilirler. Bunun için gerek Ecevit gerekse Deniz Baykal buna çok dikkat ettiler; sızmaları önlediler. Şimdi hiç yoktan partiyi teslim etmek ne kadar doğrudur.

CHP, yeni yapılandırılmasında üç noktaya çok dikkat etmelidir:

1..Kendi hatalarını, eksikliklerini sürekli gözden geçirmeli, ve sürekli özeleştiri yapmalıdır.

2.Dünyanın kazanan sosyal demokrat partilerinin kazanma nedenlerini ve yapılarını çok iyi incelemelidir.

3..Doğrudan doğruya, AKP’nin başarısının altında yatan nedenleri çok iyi görmelidir. AKP’nin başarılı bir Parti olduğu inkar edilemez. Ama AKP’nin Yasalardan, Yanlış Demokrasi’nin zaaflarından, geri kalmış toplum yapısının zaaflarından çok iyi yararlandığı görülmektedir. Bütün bunlar çok iyi analiz edilmeli. Ona göre bir harekat planı geliştirilmelidir.

Yoksa , CHP’yi fena halde kullanabilecek küçük partilere teslim olmak CHP’yi bozar. CHP %20 sınırının partisi olmaktan ne zaman kurtulur. Halka yeni bir ufuk, yeni bir umut verdiği zaman. Ben A’partisinden daha iyiyim diyebildiği zaman. Kılıçdaroğlu’ekibinin iyi niyetli olduğunu biliyorum. Fakat CHP gibi yanlış bir örgüte sahip, bildiğini okuyan bir düzen içinde işler zor. her şeyden önce kurmayların seçiminde genç ve geleceği görebilecek insanlara yer verebilmek çok önemli. Çünkü CHP’de teşkilat eskidi.

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..