- Kategori
- Yemek - Mutfak
Çiğ Börek Yapmak Hiç de Zor Değil

Zengin bir cumartesi kahvaltısı için bu gün çiğ börek yapmaya karar verdim. Daha önce mantı hamurundan börek yapabilmiştim. Bu kez tarif aramadım ve aynı hamuru biraz zenginleştirerek çiğ böre hamuru olarak hazırladım. Övünmek gibi olmasın ama nefis börekler oldu, sizler de yarın yapabilesiniz diye hemen fotoğrafını çekip blog sayfamda yer verdim.
Hamur için gerekenler:
Yapılışı:
Genişçe bir kap içinde un konulur, yumurta, süt, tuz, şeker ve yağ uygun şekilde karıştırılıp, hamur haline getirilir. Çok yumuşak bir hamur olmuyor, açabileceğiniz büyüklüğe göre hamuru 3-5 beze haline getirip kısa bir süre bekletiyoruz. Ben merdane kullandım, isteyen oklava ile de açabilir. Bildiğimiz yufkalardan biraz daha kalın olacak şekilde bezeleri açıp, yuvarlak bir kase ile şekilli olarak kesiyoruz. Böreğin yarım kısmına malzeme konulup, kenarlarını parmaklarımızla bastırarak yapıştırıyoruz. İçine konulan malzeme isteğe göre seçilebilir, ben yarısını kıymalı, yarısını da peynirli-maydanozlu yaptım. Tüm börekler hazırlanıp, kızgın yağda her iki tarafını kızartıyoruz.
Böreklerin yuvarlak şeklini vermek için kase ile kestiğimizde yanlarında hamur parçaları kalıyor, o hamur parçalarını da biraz yağ ve şekerle karıştırıp, yuvarlak şekilde tekrar açtım, bu hamuru da hafif yağlanmış tavada yavaşça pişirip, her iki tarafı kızarınca tabağa alıp, üzerine marmelatla tatlandırıp, tatlı olarak sundum.
Sonuç olarak kızartıldıkları halde, yağlı değildi tatları, diğer normal tepsi börekleri bile daha yağlı oluyor diyebilirim. Yarım saatlik bir süre de hızla pişirebiliyor, biraz ortalık dağılıyor ama böylesine güzel bir tat için biraz yorulmaya değiyor.
Şimdiden afiyet olsun herkese, sevgilerimle