Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '13

 
Kategori
Haber
 

Çin Ay'a indi

Çin Ay'a indi
 

Bir ara NASA (Amerika) Mars'a uydu gönderdiği zaman aya neden gidilmiyor yoksa gerçekte hiç Ay'a gidilmedi mi diye sorular soruluyordu. 40 yıl kadar önce gidilmişti ama ondan sonra nedense tekrar hiç gidilmedi. Bunun yerine insansız araçlarla Mars gibi başka gezegenlere, uzay keşiflerine yönelindi.

Şimdi ise 40 yıl sonra Ay yeniden Çin sayesinde gündeme geldi.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25356603

Çin, bu Cumartesi aya keşif aracını indirmeyi başardı. Böylece Ay'a giden 3. ülke oldular. İlk ikisi Amerika ve zamanının SSCB'si idi.

Eller aya gidiyor, biz ise hala yaya.

Zamanında füze yapabilseydik veya zamanındaki çabalar değerli bulunsaydı, belki de bizim de bugün böyle başarılarımız olacaktı. Füze yapmak, roket yapmanın, bu da uydu göndermenin, uzay aracı yapmanın bir aşaması aslında. Tabii bu arada bu çaba başka yüzlerce diğer çabayı da tetikliyor ve teknoloji böylece geliştiriliyor. Teknolojiyi geliştirmek için araştırma ve geliştirmeye, takım çalışmasına, organize olmaya, hedefli odaklı çalışmaya büyük önem vermek lazım.

Bir ara Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ay'a uydu göndermenin 2023 hedeflerinden biri olduğunu söylemişti.

Güzel şey tabii bunlar da bunun altını da doldurmak lazım. Proje için ekipler oluşturmak, onlara imkanlar tanımak lazım. Öncelikle fırlatma rampası konusunda gelişmek lazım. Burada hala
dışarıya bağımlıyız. Oysaki bu teknolojiye çok daha önceleri önem verilmeliydi. Biraz gerçekçi olmak lazım. Çin gibi sabırla çalışmak ve sonuç almak lazım.

Çin, Ay'da araştırma yapacak. Belki de dünyada işine yarayacak metalleri Ay'dan getirecek.
Belki bu araştırmalar sonucunda yepyeni başka şeyler öğrenecek ve bunları hayata geçirecek. Önemli olan araştırmaya devam etmek ve çıkan anlamlı sonuçlardan yeni başka anlamlı işler yapmak. İşte bunu yapabilenler her daim önde oluyorlar.

Kim ne derse desin son yıllarda Çin dünyada epey sükse yaptı.

Daha önce, deniz altında dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukurundan, 7 bin 20 metreden, atmosfer dışındaki uzay aracında bulunan astranotlarına e-mail ile başarı mesajı geçmişlerdi. Böylece, insanlı uzay görevleri ve uzay deneylerinin gerçekleştirilmesi adına büyük bir adım atarak ABD ve Rusya'nın ardından uzayda bu kapasiteye ulaşan üçüncü ülke olmuşlardı.

Şimdi de Ay'a inen 3. ülke oldular. Süper Güç olduklarının bir anlamda teyidi oldu bu.


 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..