Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Çin'de Komedi Klüb Kültürü

Çin'de Komedi Klüb Kültürü
 

Taypey Komedi Kulübü Çin coğrafyasının en renkli yüzlerini sahnesinde ağırlıyor.www.comedy.com.tw


Dünyaya Amerika'dan yayılan bir kültür ve eğlence anlayışı olan Komedi Kulüpler bugün özellikle batılı ülkelerde onlarca hatta yüzlerce bulunan küçük, şirin ve insanları güldürmeye çalışan yerler olarak göze çarpıyorlar. Ülkemizde ne yazık ki çok gelişmemiş bir kültür olsa da Leman Kültür'ün sahnesinde sergilenen oyunlardan Cem Yılmaz ve Ata Demirer gibi iki usta komedyenin çıktığını biliyoruz. Ayrıca Istanbul'da "Old Ciy" isimli komedi klüb Türk mizahina renk katmak için mücadele ediyor. Keşke bu mekanlardan daha çok olsa da yeni yeni isimler çıkıp ve ülkemiz mizah kültürüne renk katsalar.

Aslında ilk başta küçük ve önemsiz mekanlar gibi gözükseler de, geleceğin yıldız adaylarının bir nevi antreman yaptığı ya da doğmaya başladığı yerlerdir komedi kulübler. Geçmişten günümüze öyle yıldızlar bu sahnelerden çıkmıştır ki isimlerini saydığımız anda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Bu yıldızlar arasında Jim Carrey, Bill Murray, Woody Allen, David Letterman, Robin Williams, Eddie Murphy gibi dev isimleri sayabiliriz. Bu isimlerin hepsi sahne adımlarını ilk kez bu küçük mekanlarda atarak yukarılara doğru tırmanmışlardır.

Eğlence sektöründe bu kadar büyük bir etkisi olan komedi klüblerinin Çin yani Asya'nın yükselen gücü dünyanın 2 numaralı süper ülkesi konumuna oynayan bir ülkede de yavaş da olsa parlamaya başladığını görüyoruz. Bu bölgede açılan ilk komedi klüb olan "Take out comedy club" şu anda Hong Kong'da eğlence endüstrisine renk katarken diğer bir mekan olan ve benim de gösteriler yaptığım "Comedy Club Taipei" Çin coğrafyasının 2. mekanı olma özelliği taşıyor.

Bu yerlerden başka bir yerin olmaması ise 1.3 milyarlık bir nüfus için aslında düşündürücü. Gerçi Çinliler için bu kültür çok yakın olmasa da kendilerinin yüz yıllardır stand up yaptıklarını ve buna Çince'de "Şiang Şın" denildiğini biliyoruz. Genellikle 2 ya da daha fazla kişinin sahnelediği bu gösteriler, Çin'in tiyatro ve televizyonlarında bolca izlenebiliyor. Komedi kulübler ise kısa ve yoğun bir eğlence anlayışı üretiyorlar. Komedyen ve şovmenler sahneye kısa periodlarla gelerek seyircilere oyunlarını oynuyorlar.

Çin'de Hong Kong ve Tayvan haricinde komedi klübü adında başka yer olmadığı için genelde yabancı komedyenler yurt dışından gelerek ülkenin belli yerlerinde gösteriler yaparak bu kültürü yaşatıyorlar. Çin'in (Anakıta) kapalı kültür yapısı ve zorlu dönemlerden geçerek bugüne gelmiş olan halkı da bu batılı kültürle bu yüzden daha yavaş tanışıyorlar. Fakat benim Taypey'den gözlemlediğim kadarıyla gelen seyirciler mekanı ve bizleri çok seviyorlar. Uzakdoğu'nun yıldız adaylarını izleyebildikleri için de çok mutlu oluyorlar. Bu yüzden de Çin gelecek dönemlerde komedi sektörü için inanılmaz bir potansiyele ev sahipliği yapıyor.

Hong Kong ise batıyla bağları çok kuvvetli olduğu ve içerisinde binlerce yabancı barındırdığı için komedi kültürünü daha çabuk yakalayabiliyor. Örneğin bu çok kültürlü dev eğlence şehri Take Out Comedy Club sponsorluğunda 15 Ekim 2010 akşamı benim de katılacak olduğum "2010 Hong Kong Uluslararası Stand Up Yarışması" na ev sahipliği yapıyor. Bu gibi etkinlikler de Asya'da eğlence anlayışına yenilik getirmesi nedeniyle büyük önem taşıyor.

Taypey'de gösteri yapanlar arasında kimisi rap söyleyerek doğaçlama stand up yapıyor, kimisi ise sihir ile komediyi eritiyor. Bazı şovmenler taklitlerle seyircileri güldürürken bazıları ise orjinal müziklerle gecelere renk katıyor. Bu şirin mekanlar küçük olmalarına rağmen Çin eğlence endüstrisinin içerisinde aslında çok büyük işler başarıyorlar. Belki televizyonlar kadar popüler değiller ama burada yapılan gösterilerin zorluğu televizyon şovlarından aşağı kalmıyor.

Yolunuz eğer buralara düşerse sizleri de sahnemizde görmek ve keyiflendirmek isteriz. Bu arada Hong Kong'daki yarışmada 54 kişi 17 farklı ülkeden gelecek olanlar arasında ilk Türk olacağım içinde inanılmaz heyecanlıyım. Dilerim Hong Kong'un komedi kralı olmayı ve Türk mizahını Çince olarak orada tanıtmayı başarabilirim.

Hepinize sevgilerimle,

Rıfat Karlova

www.rifatkarlova.com

Hong Kong Take Out Komedi Kulübü: www.takeout.com

Taypey Komedi Kulübü: www.comedy.com.tw

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..