Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Çinin yasakladığı mumya Kafkasya güzeli

Çinin yasakladığı mumya Kafkasya güzeli
 

Asya’nın binlerce yıl öncesine uzanan gizemli geçmişine ışık tutan bir mumya,

Pekin’in sergilenmesinden rahatsız olduğu mumya 3,800 yaşında.

Buna rağmen yarı açık gözlerindeki uzun kirpikleri düzgün biçimde korunmuş ve çok iyi durumdaki uzun saçları omuzlarına düşüyor.

Beauty of Xiaohe, yani “Xiaohe’nun Güzelliği”,

Çin’in kurak Sincan eyaletindeki Tarım Havzası’nda bulunan onlarca mumyadan sadece biri.

Mumyanın özelliği, bulunduğu bölgede Çinlilerden çok önce yaşamış olması ve görünümüyle Kafkasyalı insanlara benzerlik göstermesi.

Bu iki unsur, Çin’in bulunduğu topraklardaki ilk yerleşimcilerin Avrupalı oldukları teorisini ortaya atıyor.

Yazı yazmak için devamlı araştırıyorum. Bazen bir hayli ilginç şeyler buluyorum. Bu kimi zaman bir yazı kimi zamanda bir resim oluyor.

Bugün bir resim gördüm ve şaşırdım.

Bu bir mumya resmiydi.

Şaşırtıcı derecede bozulmamış bir mumya.

İsmi de benim dikkatimi çekti.

Anne tarafından Kafkasya’lı yani Dağıstan’lı olduğum için daha da ilgilendim.

İlgilenmemek ne mümkün! Zira mumya 3.800 yaşında…

Saçları duruyor, kirpikleri duruyor. Gözleri yarı açık halde… Yüzünün çizgilerinin olduğunu yazmışlar. Resimler şaşırtıcı…

Mumyalarla birlikte eşyalarda bulunmuş. Bu Kafasyalı Güzelden başka da mumyalar varmış.

Eşyalar için bilir kişiler:

İpek yolu’ndan çok önceki dönemlerde Avrupa – Asya arasında ticaret yapıldığını varsaymışlar…

Bir haberde de şöyle yazıyor:

·         Tarim mumyaların keşfedilmesi, Kafkasya’dan gelen yerleşimcilerin Çin’in bazı bölgelerine Wu Di’nin zamanından binlerce yıl önce geldikleri düşüncesini güçlendirdi. Kısaca, Kafkasyalılar, Sincan bölgesine Doğu Asyalılardan çok daha önce varmış.

Erkek ve kadın mumyaların bazılarında uçları uzun şapkalar bulunmuş. Çantalarında tedavi amaçlı bitkiler bulunmuş. Tılsımlarda varmış, ayinlerde kullanılan renkli çubuklarda…

Uygur Türk’lerinin bu mumyalara sahip çıkmamaları için Çin Hükümeti mumyaların sergilenmesini istemediği için Amerika’da sergilenecekken son anda çekilmişler…

Xiaohe’nun Güzelliği, iki bin ile dört bin yıl öncesine ait 150 adet eşya ile birlikte gömülen iki diğer mumyayla bulundu. Mumya, ABD’de ilk olarak Mart 2010’da California’daki Bowers Müzesi’nde sergilendi. Mart 2011’de ise Pennsylvania’da “İpek Yolu’nun Sırları” adlı sergide yer alacaktı. Ancak Çin’in müdahalesi ile sergiden çekilmesi büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Serginin başında bulunan Çin dili ve edebiyatı uzmanı Victor Mair, AP haber ajansına yorum yapmayı reddetti.

Mumyaların görünümleri, Bronz Çağı’nda yaşamış bu göçebelerin Hint-Avrupa dilleri konuştuğu ve Rusya veya Ukrayna’dan gelmiş olabileceğini öne sürüyor.

Mumyalar, National Geographic Topluluğu’nun, insan genetiğinin zaman içinde nasıl değişim gösterdiğini araştıran projesi kapsamında incelendi. Projenin başındaki Spencer Well, Tarim Havzası mumyalarının Çin’in batı bölgelerine kültürlerini, kendilerine özgü eşyalarını ve genlerini getirdiklerini, hatta atı ilk evcilleştiren insanlar da olabileceklerini belirtti.

Tarim mumyalarını 1993’ten beri inceleyen Pennsylvania Üniversitesi öğretim üyesi Mair ise mumyalarla birlikte bulunan bronz ve koyun kemiğinden yapılma eşyalara bakarak, Avrupalıların metalürji alanındaki teknolojilerini Çin’e getirmiş olabileceklerine değindi.

Mair, yapılan gen çalışmalarından elde edilen bulguların, “Batıdan gelen erkeklerle, Orta Asya’daki kadınlar arasında bağlantı kurduğunu” ifade etti.

Tarim Havzasının çorak ve tuzlu toprakları, günümüze ulaşan mumyaların birçok antik Mısır dönemine ait mumyadan daha iyi korunmasını sağladı. Mumyaların yüz hatlarındaki çizgilerin bile belirgin olması, bugün Pekin’i tedirgin eden teorileri güçlendirdi.

2007 yılında, Çin hükümeti National Geographic Topluluğu’nun yürüttüğü gen araştırmasına izin verdi. Yapılan araştırmanın sonunda, mumyaların Avrupa, Mezopotamya, İndus Nehri bölgesi ve henüz belirlenmeyen diğer bölgelerden geldikleri anlaşıldı.

Daha da ilginci, bazı mumyalar, üzerlerine dokuma kumaş giydirilerek gömülmüştü. Bu kumaşlar, İskoçya’nın kuzeyindeki yaşayan klanların ölülerini gömerken giydirdikleri ekoseli kumaşa çok büyük benzerlik gösteriyordu. Ancak ilginç detaylar bununla bitmedi.

Tüm bunlardan çok daha fazla gizeme sahip Tarim mumyaları, Pekin hükümetinin fazla üzerine gidilmesini istemediği antik eserler durumunda. Pekin’in bu konudan fazla bahsedilmemesini istemesinin bir diğer sebebi de, Uygur Türklerinin mumyaları sahiplenmesi. (alıntı)

Resimleri görünce bana hak vereceksiniz…

Nazan Şara Şatana

http://www.facebook.com/nazansara.satana.5

http://twitter.com/#!/nazansarasatana

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....