Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '08

 
Kategori
Tiyatro
 

Çırağan Kempinski Tiyatro Grubu'ndan Bir Klasik: Kanlı Nigar

Çırağan Kempinski Tiyatro Grubu'ndan Bir Klasik: Kanlı Nigar
 

Toplumumuzun kültürel öğelerinin, sanatsal değerlerinin belki de en başında gelen tiyatro; bazen de kurumların, büyük işletmelerin kurum içi ahengini, departmanlar ve personeller arası sosyal etkileşimi oluşturmakta katkıda bulunan kurumsal bir sosyal etkinlik halini almaktadır. Farklı departmanlarda çalışanların, daha önce hiç denemedikleri kültürel etkinlikler ve sosyal aktiviteler için oluşturduğu bu kurum içi sosyal etkileşim, farklı çevrelerden sanatseverlerin ilgisiyle izlenmektedir.

İstanbul Çırağan Kempinski Otel çalışanları, 19 Ekim 2008 Pazar günü Sadık Şendil’in ölümsüz eseri Kanlı Nigar’ı sahnelediler. Belki daha önce usta oyuncular tarafından birçok defa oynanmış olan Kanlı Nigar, hemen hepsi turizm otelcilik ve hizmet sektöründen gelen amatör oyuncu kadrosunca yeniden yorumlandı.

1981 yılında sinemaya da uyarlanan Kanlı Nigar, karakterler arası diyalogları ve mizahi öğeleriyle bir çeşit ortaoyunu olma özelliğini de taşıyor. Konu olarak kadın ve erkek ilişkilerini ele alan Kanlı Nigar; toplumda birbirinin tamamıyla zıddı olarak görünen bu iki neslin, bazı durumlarda nasıl bir araya geldiğini, kol kola vererek dayanışma içinde olduğunu yaşanan komik ve bir o kadar da dramatik yaşantılarla anlatıyor:

6 yaşında baba evinden bir konağa besleme olarak verilen ve çileli bir çocukluk dönemi yaşayan Bihter; eziyetlerle dolu çocukluğunun ardından genç kızlığa adım attığı gün, yanına sığındığı efendisi Agâh Bey’in tecavüzüne uğrar. Sonra konak beyinin bu tacizinin duyulmaması için, çeşitli yalan ve iftiralarla yıllarca itilip, kakılarak, hor görüldüğü konaktan kovulur.

Ve adını değiştirerek, Cihanyandı Kanlı Nigar adıyla yanına aldığı üç genç kızla birlikte bir randevuevi açıp, erkeklerin gönlünü eğlendirerek geçimini sağlamaya çalışır. Zamanında Nigar’ı iğfal edip, konaktan kovulmasına sebep olan Agâh Efendi’nin küçük oğlu Narçın ise, Nigar’ın kızlarından Bedide’ye âşıktır. Ancak gençliğinde işlemediği günah kalmayan Agâh Efendi, bu masum aşka olanca hiddetiyle karşı çıkar. Öte yandan, yakasını gün aşırı kapısına dayanan mahallenin alacaklı erkeklerinden kurtarmaya çalışan Nigar, düzenlediği bir oyunla Agâh Efendi’den yıllardır içinde biriktirdiği intikamını alır.

Yönetmeninden, oyuncusuna dek amatör bir kadronun ruhunu taşıyan Kanlı Nigar, bu haliyle bile alkışları topladı ve beğeni kazandı.

Ya bir de gerçek tiyatrocular oynasaydı, o zaman nasıl bir oyun ortaya çıkardı; kim bilir?

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..