Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

19 Mart '21

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuğum nasıl ders çalışır?

Emin olun sadece sizin çocuğunuz değil pek çok çocuk ders çalışmak konusunda isteksiz. Her çocuğun güçlü olduğu kadar zayıf yanları da var. Sadece sizin çocuğunuz değil hemen her çocuk anne babalarının tavsiyelerine karşı direniyor. Ancak her çocuk şefkat ve sabır ile sorumluluklarını yerine getiren birine dönüşebilir. Çocuğunuzun değişmesini istediğiniz davranışları varsa, sakin olun ve onu olduğu gibi kabul etmekle işe başlayın.

Bilmelisiniz ki ders çalışanlar da bunu çok büyük bir zevkle yapmıyor. Onların farkı, bu işe bir anlam yüklüyor olmaları. Yani kendi belirledikleri bir amaçları var. Ders çalışanlar, rutin, planlı yaşamda rahat edenler, sabırlı ve azimli olanlar.

Çocukların ders çalışmasını sağlamak çok iyi yönetilmesi gereken bir süreç.  Elbette yaşa ve aile dinamiklerine göre farklı uygulamalar gerekir. Ancak bir genelleme yapmak da mümkün. Aşağıdaki model, çalışma alışkanlığı oturmamış çocuklarda mutlaka etkili olacaktır.

  1. Çocuğunuzla konuşmadan önce anne baba olarak siz birlikte bir durum değerlendirmesi yapın ve onunla konuşmak istediğiniz konuları ve almak istediğiniz kararları belirleyin.
  2. Çocuğunuzla birlikte bir kağıda günlük yapması gerekenlerle ilgili notlar alın. Okulda geçen saatler, ödevler için ayrılması gereken zaman, birlikte yapacağınız etkinlikler vs
  3. Çocuğunuza günde kaç saat uyuyacağı, kaç saat çalışacağı, dinlenme vakitlerini nasıl değerlendirmek istediği konusunda sorular sorun. Sorularınız açık uçlu değil seçmeli olsun. Mesela “kaç saat çalışmak istersin?” yerine “gördüğüm kadarıyla günde 1 saat veya 1.5 saat çalışman gerekir. Sen bu ödevleri 1 saatte mi yoksa daha fazla sürede mi tamamlarsın?” Verdiği cevaba göre onun söylediğinden 10-15 dk daha azını yazın. “Bence bu süre yeter. İstersen deneyelim.” demeniz onun “çok değil yeterince” çalışmasını önemsediğinizi hissettirecektir. “ Günün hangi saatinde çalışmak istersin?” yerine mesela “17.00 de mi 19.00 da mı çalışmayı tercih edersin?” diye sorun.
  4. Rutin oluşturun. En az 21 günlük bir anlaşma yapın. Her ne olursa olsun rutini bozmamak, istediğiniz davranış değişikliklerinin gerçekleşmesi için önemli.
  5. Çalışma masasının düzenli olması çok önemli. Üst üste yığılmış kitaplar yerine sadece o saatte çalışacağı dersin kitabı defteri masada olmalı. Çalışırken çocuğun dikkatini dağıtmayacak az eşya obje bulunan bir alana bakması önemli. Birlikte odayı düzenlemeyi teklif edin.
  6. Çalışma esnasında cep telefonu, bilgisayar ve televizyonun açık olmaması hatta bu eşyaların çalışma odasında olmaması konusunda anlaşın.
  7. Birkaç günde bir küçük ödüller verin. Ödüllerinizi davranışından dolayı verdiğinizi belirtin. Ödülleriniz bilgisayar oynama saatine eklenen zaman vb olmasın. Zevk aldığı başka şeyler bulmaya çalışın.
  8. Çalışırken masasına sizin uygun gördüğünüz değil onun sevdiği bir yiyecek veya içeceği götürün.
  9. Yüreklendirici cümleler kurun. İstikrarından ve çabasından etkilendiğinize vurgu yapın. Daha başarılı olunca hissedeceklerini minik cümlelerle hatırlatın, birlikte hayal kurun.
  10. Kontol ettiğinizi değil eşlik ettiğinizi hissettirin. Samimi olun.
 
Toplam blog
: 17
: 272
Kayıt tarihi
: 04.07.12
 
 

İstanbul Kız Lisesi - İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi - Edim Dershanesi Kurucu ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara