Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuk-Ebeveyn: Sınır Koyma ve İletişim

Çocuk-Ebeveyn: Sınır Koyma ve İletişim
 

Anne babaların çoğu çocuklarının yanlış davranışlarını durdurmak için onlara yanlış işaretler göndermektedirler. Kesin ve net bir dur işareti çocuğun o davranışı birdaha yinelememesine olanak sağlayacaktır. Bunun için de anne ve babalar sınırları ve sonuçlarını net bir şekilde belirlemelidirler.

Kesin ve net bir dur mesajını çocuğuma nasıl veririm?

Etkili bir dur mesajı ilk önce sözel iletişim yoluyla sağlanır. Sözel mesajlarınızın kalitesini arttırmak için bazı noktalara dikkat edilmelidir.

Mesajınızı durdurmak istediğiniz davranış üzerine yoğunlaştırın: Böylece çocuğunuz neyi yapmaması gerektiğini net bir şekilde anlama fırsatına sahip olur. Sürekli arkadaşına vuran Berk’e annesinin vermesi gereken mesaj “Arkadaşına vurmanı istemiyorum” veya “Arkadaşına vurmaktan derhal vazgeç” olmalıdır.

“Baş belası olma”, “Arkadaşına zarar verme”, “Beni çok üzüyorsun” vb. olmamalıdır. Bu tip mesajlar çocuğa net bir bilgi vermezler.

Net ifadeler kullanın: "Oyuncaklarını güzel topla" gibi bir mesaj yerine söylemek istediğinizi daha net ifade edin. Oyuncakları güzel toplamanın ne demek olduğunu açıklayın.
“Oyuncaklarını güzelce toplamalısın. Bunun için arabalarını oyuncak sepetine ve topunu dolaba koyman gerekiyor” şeklinde bir mesaj, söylemek istediğinizin çocuğunuz tarafından da anlaşılmasını sağlayacaktır.

Normal bir ses tonu kullanın: Ses tonunuzu iyi ayarlamanız kararlı olduğunuzu ve kontrolün elinizde olduğunu gösterir. Sinirlenerek sesinizi yükseltmeniz zaman zaman sizi zorlamak isteyecek çocuğunuza sınırlarınızın zorlandığı mesajını iletir.

Sözlerinizi davranışlarınızla destekleyin: Sözleriniz vermek istediğinz mesajın sadece ilk bölümüdür. Sözel mesajın yeterli olmadığı durumlarda davranışlarla desteklemeniz gerekir. Bundan sonrasında asıl davranışı yerleştirecek olan davranışların sonuçlarını yaşamasıdır.

“Ya oyunun kurallarına uymalısın ya da başka bir oyun bulmalısın” dediğinizde, Arkadaşıyla kurallara uygun oynamamaya devam eden çocuğunuzun o oyunu oynamasına bir süre izin vermemek..

Televizyonu kapat lütfen yoksa ben kapatacağım dediğinizde, kapatmadığı taktirde sizin kapatmanız.


Psk. Ezgi Başaran


devamı:

çocuğunumun kabul edilmeyen davranışnıı durdurmak için ne yapmalıyım?

 
Toplam blog
: 12
: 3420
Kayıt tarihi
: 10.04.08
 
 

  Kolektif Psikoloji'nin Kurucularından Psikolog Ezgi Başaran Bireysel Terapi, Grup Terapiler..