- Kategori
- Bebek - Çocuk
Çocuk gelişim merkezlerinin çocuk üzerindeki etkileri

Çınar eğlence merkezinde
Uluslar arası çocuk gelişim merkezleri, her nekadar oyun grubu gibi görünse de aslında tamamen çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimi üzerinde durarak eğitim vermektedirler.
Ana okul öncesi verilen bu eğitimler sayesinde bebek ve çocukların, çevre ile iletişim kurmaları, kendilerine olan özgüvenin gelişmesi, fiziksel olarak kaslarının kuvvetlenmesi, hayal dünyalarının gelişmesini, sebep sonuç ilişikisi kurmalarını ve keşfetmeyi öğrenmelerini sağlayarak çocuk zekasının gelişimine ciddi anlamda faydaları bulunmaktadır.
Çocuk gelişim merkezleri, genellikle haftada iki gün, birer saat şeklinde eğitim vermektedirler. 0-3 yaş çocuk arasına verilen eğitim, çocukların yaş aralıklarına göre bölümlendirilmiş durumdadır.
Ebeveynler, bu gelişim merkezlerinde çocuklarıyla güzel ve kaliteli vakit geçirmektedirler. Deneme dersine katıldığım çocuk gelişim merkezlerinde verilen eğitimlerden bahsetmek istiyorum. Önecelikle katılan ailelerden haftanın konusu olan oyuncak isteniyor. Bizim katıldığımız hafta el arabası konu alınmıştı. Çocuklar getirdikleri oyuncakları hazine sandığına kendileri koyuyorlar. Eğitimin sonunda çocuklar sandıktan çıkarılan oyuncakların hem ne olduğu hakkında bilgi alıyorlar, hemde kendine ait olan bir oyuncağı tesbit etmiş oluyorlar.
Çocuk gelişim merkezindeki çocukların karşısındaki eğitmenler ne yapıyorsa, çocuklardan da o hareketin aynısının yapılması isteniyor. Çocukların el ve göz kordinasyonunu kullanma özelliği bu şekilde değişik hareketlerle sağlanmış oluyor.
Ayrıca bu merkezde bulunan değişik sitillerde ayarlanmış alanlar bulunmaktadır. Örnek; Tırmanma, silindir içinden geçme, merdivenlerden inme veya kayma, zıplama, top toplama, basket atma vb. aletler bulunmaktadır. Çocukalar, herhangi bir kazaya maruz kalmamak ve kaymamak için ayakları çıplak olarak eğitime katılıyorlar. Her tarafı tamamen minderlerle kaplı alanda çocuğunuzun başına olası bir kaza gelme riski tamamen sıfıra indirilmiş durumdadır.
Bebek ve çocuklara eğitimler esnasında anneleri eşlik diyorlar. Çınar bu deneme dersine katıldıktan sonra evde hergün orda yaptığımız eğitimi tekrar etmek istedi. Yastıklardan kaydırak ve sandalyelerin altından da sanki silindirden geçiyormuşuz gibi hareketler yaptık. Gelişim merkezinde aldığımız eğitimi evde her nekadar taklit etmeye çalışsak da orda aldığı eğitim ile arasında tabiki çok fark bulunmaktadır. Bu gelişim merkezleri için benim açımdan tek sorun istenen ücrete karşık verilen eğitim saatinin hem az olması hemde Pazar günü eğitim verilmiyor olmasıdır. Hizmet sektöründe çalışan bir anne olarak, Cumartesi günleri de çalıştığım için ve aylık ücret ödemesi fazla geldiği için ne yazıkki bu tür gelişim merkezlerinin eğitimlerine katılamıyorum.
Umarım bu gelişim merkezleri devlet tarafından daha uygun ücretlerle açılarak, eğitim vermeye başlar ve her aile bu eğitimlere çocuklarıyla birlikte katılır.
Sevgilerimle...