Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocukları kreşe göndermeli mi?

Çocukları kreşe göndermeli mi?
 

Modern dünyanın anneler açısından ortaya koyduğu zorluklardan birisi de erken yaştaki çocuklarının bakımı. Günümüzde anne ve babaların bilgi ve eğitim düzeylerinin yükselmesine paralel olarak, çocuklarının sosyal ve bilişsel gelişimi için en iyi ve en uygunu bulma yönündeki çabaları daha da arttı.

Çocukların bakımı için modern dünyanın ortaya koyduğu yöntemlerden birisi de gündüz çocuk bakım merkezleri ya da yaygın olarak bilinen ismiyle kreşler oldu. Kreşlerin gelişmesinde iki faktör önemli rol oynadı. Bir kere geçen yüzyılın ortalarından itibaren kadının sosyal hayata, dolayısıyla da çalışma hayatına olan katılımı giderek bir artış gösterdi. İkinci olarak, geleneksel aile düzeninden çekirdek aile düzenine geçişle, aile içinde anne ve baba dışında çocukların bakımını üstlenebilecek birey kalmadı. Bu gelişmeler ışığında kreşler çocukların gündüz bakımının sağlanması açısından kurtarıcı bir çözüm sunmuş oldu.

Diğer yandan, bugün gelinen noktada artık kreşlerin artması ve gelişmesi için üçüncü bir neden daha ortaya çıkmış görünüyor. Bu da ailelerin, çocuklarını erken yaşta kreşlere göndererek sosyalleşmelerine ve bilişsel zekalarının gelişimine katkıda bulunmayı hedeflemesiyle kendisini gösteriyor.

Peki çocuk bakım merkezlerinin, erken yaştaki çocukların gelişimine olan etkileri konusunda neler söylenebilir?

Bu konuda yapılan araştırmaların bir kısmı erken yaşta çocuk bakım merkezlerine gönderilen çocukların daha sonraki eğitim hayatları boyunca, çocuk bakım merkezlerine gitmeyen çocuklardan daha başarılı olabildiklerini gösteriyor. Ancak, yapılan araştırmaların diğer bir kısmı ise, erken yaşta çocuk bakım merkezlerine gönderilen çocukların, gitmeyenlere oranla daha fazla davranışsal problemler sergileyebildiklerini ortaya koyuyor.

Bu hususta Amerika’da sekiz bin denek üzerinde dokuz ay boyunca izlenerek yapılan ve sonuçları geçtiğimiz Eylül ayında açıklanan bir araştırma ise konuya farklı bir bakış açısı getiriyor. Buna göre, çocuk bakım merkezlerindeki çocukların, evde büyüyen çocuklara nazaran daha düzensiz beslenme alışkanlıklarına sahip oldukları, bu durumun da çocuk bakım merkezlerindeki çocukların diğerlerine oranla belli bir miktar daha kilolu olmalarına neden olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, çocuklarının düşük kiloda olduğunu düşünen anne ve babalar için bunun bir sorun olmayacağının söylenebileceğini belirtmekle birlikte, çoğunlukla bu durumun ileriki yaşlarda obezite riskinin artmasına neden olabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Her geçen gün sonuçları açıklanan yeni yeni araştırmalara bakarak bir karara ulaşmak gerçekten zor görünüyor. Bazı araştırmalar çocukların erken yaşta kreşe gitmelerinin faydalarına değinirken, diğerleri ise olumsuz yönlerini ortaya koyuyor.

Çalışan anneler için çok bir seçim şansı bulunmuyor. Bununla birlikte çalışmayan ve çocuğunun bakımını kendisinin üstlenme imkanı bulunan anneler için bir seçim şansı doğuyor.

Çalışmayan annelerin, çocuklarını, erken yaşta sosyalleşmeleri amacıyla, küçük yaşlarda kreşe göndermek için, en azından üç veya dört yaşına kadar beklemeleri ve bu yaşa kadar çocuklarının bakım ve gelişimiyle doğrudan kendilerinin ilgilenmeleri daha sağduyulu bir seçim gibi görünüyor. Günümüz sosyal hayatında anneyi kısıtlayıcı ancak geçici olan bu durum, annenin fedakarlık göstermesini gerektiriyor. Bu yaştan sonra ise, sosyal ve bilişsel gelişimleri için çocuklarını bakım merkezlerine göndermeyi değerlendirmeleri anne ve babaların kendi tercihlerine kalıyor.

 
Toplam blog
: 24
: 8110
Kayıt tarihi
: 27.07.08
 
 

Yazının icadından bu yana her insanın içinde bir parça da olsa var olduğuna inandığım yazma isteğimi..