- Kategori
- Anne-Babalar
Çocukların gelişim özellikleri ( 3 )

5–6 yaş çocuğun gelişim özellikleri
Çocuğumuz büyüdükçe gelişim özelliklerinde ilerleme yapabildiği şeylerde artış gözlenebilir.
DİL GELİŞİMİ
Adını soyadını söyleyebilir. Ailedeki kişilerin isimlerini söyleyebilir. Telefonunu ve ev adresimi söyleyebilir.6-8 kelimelik cümleler kurabilir, söylendiğinde tekrarlayabilir. Somut nesneleri yapılarına göre daha ayrıntılı olarak tanımlayabilir. Soyut nesnelerin anlamlarını sorabilir.
Zıt anlamlı soyut kelimeleri söyleyebilir. Zıt anlamlı somut kelimeleri söyleyebilir. Günlük yaşantısını anlatabilir. Yer ve hareket tarif edebilir. Niçin sorusunu açıklayarak cevaplayabilir.
SOSYAL ve DUYGUSAL GELİŞİM
Mantıklı, kontrollü ve bağımsız hareket edebilir. Kendi arkadaşlarını kendi seçebilir. Küçük grup oyunları oynamayı severim. Küçük çocukları ve hayvanları çok severim. Yetişkin giysileri giymekten çok hoşlanır. Evcilik oynamayı çok sever. Yapamadığı şeyler için yetişkinden yardim ister. Bir oyun için gerekli kuralları anlayabilir ve o kurallara uyabilir. Günlük programın başlangıç ve bitiş zamanını anlayabilir. Basit alış veriş işlerini yapabilir. Kendi ile ilgili kızgınlık, mutluluk, sevgi gibi duygularını belli edebilir.Yetişkin rollerini taklit edebilir.Yemek zamanı sohbetlerine katılmayı sever.
Üzüntü içinde olan arkadaşlarına sempati gösterip yardim edebilir.Basit aletler kullanarak yapı, inşaat oyuncakları ile oyunlar planlayıp oynayabilir.Sorumluluk alır ve aldığı sorumluluğu yerine getirebilir.Mantık dişi korkuları olabilir.Davranışlarının büyükler tarafından beğenilmesine çok önem verir.Kendi haklarını koruyabilir.Sosyal kuralların nedenlerini anlayabilir.Sakin ve sessiz durmaktan hoşlanmaz.Zaman zaman alıngan olabilir. Tenkitlerden hiç hoşlanmaz.
BİLİŞSEL GELİŞİM
10 – 12 Kadar ana ve ara renk tanıyabilir. 10 – 12 Kadar resmi eşleştirebilir.12 Parça verildiğinde 10 parçalık bir bilmeceyi tamamlayabilir ve işe yaramayan 2 taneyi ayırabilir. İki değişik ses arasından ayni ve farklı olanı seçebilir. Görmese bile tanıdığı bazı sesleri tanıyabilir. Dokunarak soğuk, sıcak, ilik nesneleri ayırtabilir. Görmeden dokunarak kumaşların özelliklerini tanıyarak eşleştirebilir. 8 sayısının ardından gelen sayının ne olduğunu söyleyebilir.20'ye kadar olan nesneleri sayabilir. Dakika belirtmeden saati söyleyebilir.1'den 10'a kadar karışık verilen sayıları sıralayıp, sıra içinde eksik olan sayıyı bulabilir. 1'den 10'a kadar sayılarla toplama ve çıkarma işlemi yapabilir. Nesnelerin sıra içindeki pozisyonlarını birinci, ikinci, üçüncü gibi isimlendirebilir. Para birimlerimizi tanıyabilir. Sıra ile haftanın günlerini söyleyebilir. Anlatılan bir öyküdeki detayları hatırlayabilir. Sebep - Sonuç ilişkilerini kurabilir. Telefonunu ve ev adresini söyleyebilir.
PSİKOMOTOR GELİŞİM
(Küçük Kas Gelişimi) Model olunduğunda ayakkabı bağcığıyla düğüm atabilir. Anahtarla kapı kilidini açabilir Nokta nokta verilen bir resmin noktalarını birleştirebilir. 6 kısımlı bir adam resmi çizebilir ve eksik çizilmiş bir adam resmini tamamlayabilir. Söylendiğinde yatay, dikey, artı, çarpı, daire, üçgen, kare, dikdörtgen şekillerini çizebilir. 1'den 10'a kadar olan sayıları kopya edebilir. Labirent bulmacaları tamamlayabilir. Bir kâğıdı dörde katlayabilir. Gösterildiğinde bir kareyi üçgen şeklinde katlayabilir. Bir kavanozun kapağını açıp kapayabilir. Tahta çekiç ile tahtaya çivi çakabilir.
(Büyük Kas Gelişimi) Tek ayağının üzerinde 10 saniye durabilir.. Sözel yönlendirmelere göre değişik hızlarda ve yönlerde yürüyebilir. Öne doğru taklalar atabilir. Beş kez üst üste eğilerek dizini büküp kaldırabilir. Ayakları tutulduğunda ellerinin üstünde yürüyebilir. Tek ayağının üstünde sıçrama hareketi yapabilir. Kendine doğru atılan topu tutabilir.
Müzikli dairesel oyunlar oynayabilir. Koşarken yerdeki nesneleri toplayabilir. Zıplayan topu yakalayabilir. Her iki elinle de bir nesneyi veya bir eli, kuvvetle sıkabilir. Parmak uçlarına basarak iki metre kadar koşabilir
ÖZ BAKIM BECERİLERİ
Elbiselerini ıslatmadan elini, yüzünü yıkayıp kurulayabilir. Saçlarını tarayıp, dişlerini fırçalayabilir. Tuvaletini yalnız başına yapabilir. Sofra kurallarına uygun olarak çatal, bıçak, kaşık kullanarak yemek yiyebilir.
3-4 yaş; http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=52499
4-5 yaş; http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=55820
Resim; çocuklarım :)