Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '11

 
Kategori
Güncel
 

Cumhuriyet'i sorgulamak niye?

Cumhuriyet'i sorgulamak niye?
 

internetten alıntıdır


Son 300 yılını büyük bir çöküş içerisinde geçiren ve çökme noktasına geldiğinde; işgal edilen Osmanlı İmparatorluğu’nun harabe ve yıkıntılarının üzerinde, ebabil kuşunun küllerinden yeniden doğması misali, genç Türkiye Cumhuriyet’i Devletini kuran Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, Cumhuriyet’i kurmakla hata mı ettiler?

Yıllar yılı savaşlarla boğuşmuş, yorgun, yokluğun ve yoksulluğun pençesinde yaşayan halkını Cumhuriyet rejimi ile hayatın içine katmakla hata mı ettiler?

Anadolu’nun her bir yanı yıkılmış ve yakılmış ve de işgal altında inim inim inlerken! Kurtuluş savaşını başlatmak ve Milli Mücadele ruhunu hayata geçirerek, her bir karışı şehit kanları ile sulanmış vatan topraklarımızın üzerinde; bizlere demokrasi gibi özgür ve özgürlükçü düzeni kurmakla, halkın kendi kendini yönetmesinin en iyi bir düzen olduğunu, layık görmekle hata mı ettiler?

Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşının nihayete ermesinin ardından CUMHURİYET rejimini kurmamış olsa idi!

Milleti, monarşi ile idare etmeye kalksa idi ki imkânlar elindeydi pekâlâ da yapabilirdi!

Şu an, Cumhuriyet ve Cumhuriyet’in kazanımları ve demokrasi sayesinde elde ettiğimiz özgürlüğe ve de özgür düşüncelere yahut bu düşünceleri dile getirebilme yetisine sahip olabilecek mi idik?

TBMM sinin kurulması esnasında, topyekûn tüm halk kesimlerinin, etnik ve dini açıdan ayrım yapılmadan idareye katılmaları sağlandı. Bu evrelerde kimler ile ne şekilde, nasıl mücadeleler verildiğini hiç merak ettiniz mi?

TBMM sinin o yıllardaki meclis tutanaklarını okudunuz mu?

Lütfen! Bulunuz ve Cumhuriyet’in hangi şartlarda ve de ne koşullarda kurulduğunu okuyunuz.

Hani derler ya! ‘’Ağzı olan konuşuyor.’’, ‘’Eli kalem tutan yazıyor.’’

İşte o misal!

Eğer ki bugün Cumhuriyet kurulmamış olsa idi!

Saraya mensup ve saray çevresine yakın olan kişiler, tabii ki yabancı devletlerin nezaretinde idarede olacak ve de halk ile halk çocukları taassup altında yaşam sürdüreceklerdi!

Mustafa Kemal, Cumhuriyet rejimini kurmakla milletin ve bu milletin evlatlarının hayat tarzını ve de bakış açılarını değiştirdi.

Kadınların, yaşama katılmalarını, eğitim almalarını ve hayat koşusunda birer birey olarak ilerlemelerini sağlayan devrimleri ve de öngörüleri ile insanca yaşamalarının önünü açtı.( Gerçi bugünlerde her ne kadar, kadınların özgürlükleri çeşitli şekillerle kısıtlanmaya çalışılıyor ise de!)

Cumhuriyet’i sorgulamak niye?

CUMHURİYET BAYRAMI kutlama ve etkinliklerini, bir takım gerekçelerle iptal etmek niye?

Bizlerin, Cumhuriyet’i sorgulamak yerine Cumhuriyet’in bize sağladığı kazanımlar sayesinde edindiğimiz çağdaşlığa, eğitim ve yaşam kalitesi ile saygınlığımız ve de özgürlüğümüze sahip çıkmamız gerekmez mi?

Yoktan var edilmiş bu ülkeye, ulusumuza, demokrasimize ve CUMHURİYET’İMİZE can pahasına bile olsa sahip çıkalım ve de koruyalım.

‘’EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR’’

                                Mustafa Kemal Atatürk

 

Saygılarımla.

 

Ayşen Arslangiray(Kura)

29 Ekim 2011/İzmir

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..