Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Dağ köylerinde Turgay Tanülkü ve eşsiz bir proje

Dağ köylerinde Turgay Tanülkü ve eşsiz bir proje
 

alıntıdır


Kurtlar Vadisi ve daha birçok projede yer alan ünlü oyuncu Turgay Tanülkü, dağ köylerinde sanat reformu projesiyle birçok çocuğa imkan sunuyor. Ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Yeleğen köyünde yaşayan çocukları sanatla tanıştıracak.

Kendisi daha önce bir çok cezaevinde  mahkumlara oyunlar sergilemiş ve büyük beğeni toplamıştı. Şimdi ise kendi doğduğu topraklardaki çocuklar için yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Turgay Tanülkü Yeleğen Belediye Başkanı Fevzi Kaya'nın desteği ile 58 dağ köyünde çocuklarla çalışmalar yapıp oyun sergileyecek.

Projenin tek hedefinin tiyatrocu yetiştirmek olmadığını söyleyen Tanülkü, köylerden getirilecek çocukların tiyatro dışında; müzik, resim olmak üzere birçok dalda sanat eğitimi göreceğini ifade ediyor.
 
Projenin koordinatörü ve eğitmeni olan ünlü oyuncu, eğitimi gönüllülerin vereceğini söylüyor. Sanatçılara yapılacak duyuruda ise "burada yapılacak her şeyin gönüllü sıfatıyla olacağını" belirtiyor. Başkan Kaya'nın 46 yıllık beldeye kazandırdığı düğün salonunun bir bölümü tiyatro salonuna dönüştürülüyor.

Düğün salonunun karşısında bulunan eski bir bina ise restorasyonu tamamlanarak, çocuklara eğitim verecek gönüllülerin, üniversite hocalarının, tiyatrocuların, sinema oyuncuları ve sanatçıların kalacağı konuk evi olarak hazırlanıyor. Ayrıca konuk evinde uzak köylerden gelen çocuklarında kalabileceği vurgulanıyor.

Turgay Tanülkü, tiyatro öğrenmenin yanı sıra çocukların  oyunun sahneleneceği sahneyi de dekoru da kendilerinin hazırlayarak, projede yer alan atölyelerde bu meslekleri de edinmelerini hedefliyor.
 
Çocuklara ve orta yaş grubuna modern tarımı da göstererek, anne  babalarının yaptıkları işin nasıl değere dönüştürüleceği de öğretilecek.

Köy Enstitülerini aratmayacak bu projede hedeflenen bir başka amaç ise bölgenin unutulmaya yüz tutmuş değerlerini canlı tutmak olacak.

Eşme Halısı bunların başında geliyor. Belediye Başkanı'nın sağladığı eski bir taş ev şimdi halı dokuma atölyesine dönüştürülüyor.

Ülkemizin köylerinde saklı kalan cevherler keşfedilmeyi beklerken, yapılacak olan bu proje sayesinde bizler geleceğin yeni sanatçılarıyla tanışacağız.

Çocuklara, gençlere bu imkanı sağlamak, böyle bir proje sunmak güzel insanların güzel işler çıkarmasına şahitlik etmek bizler için büyük zevk olsa gerek. Kendisini bu geniş çaplı proje için ne kadar tebrik etsek az.

Ülkemizde kaybetmeye, unutmaya başladığımız değerleri canlı tutmanın çabasında olan insanları görmek, Türkiye’nin geleceği için çocuklardan başlayarak kültür – sanat alanında destek vermek yarınlar için umut dolu bir bakış açısı yaratıyor.

Atatürk’ün bir sözünde olduğu gibi “Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır”.

 

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..