Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '12

 
Kategori
Bayramlar
 

Daha nice bayramlara

Daha nice bayramlara
 

Daha nice bayramlara diyorum. Eski farsça adıyla anılan “ İD “ bayramlaşma anlamına gelmektedir. İd-i mübin, güzel bayram, bayramlaşmak anlamındadır. Bir başka değişle bayram sevgidir, kardeşçe bir araya gelmedir, bir barış ve dostluk günüdür, kardeşçe, dostça kucaklaşmadır. Bayramlar bunun için çağdan çağa, kuşaktan kuşağa bin yıldan buna günümüze kadar gelmiştir. Bir milli bayramlarımız vardır, bir de dini bayramlarımız vardır. Milli bayramlarımızdan yakında kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramımız gibi. Bu bayramların hepsinin ayrı ve güzel bir yönü vardır. Bu bayramlar milli birliğimizin, ulusal dirliğimizin sadece bir ifadesidir.

Bu günlerde yine milletçe dini inancımıza uygun Kurban Bayramını kutlamanın sevincini birlikte idrak ediyoruz ve bu kutsal bayramı birlikte yaşayacağız. Mali durumu müsait olanlar kurbanlarını huşu içinde keseceklerdir. Bu konu da konuşmak bana düşmez. Bu konu hakkında ilçe müftülüğümüz, Kurban Bayramıyla ilgili hocalarımız tarafından camilerimizde, bazı yayın organlarında ve televizyonlarda gerekli bilgiler zaten verilecektir. Benim bu konuda fazla söz etmeye gerek yoktur sanıyorum. Yalnız şunu söylemek istiyorum:

Kurban uygun sağlıklı hayvanlardan koyun, keçi, sığır ve deveden kusursuz olanlardan seçimi yapılır.  Eti üç bölüme ayrılır, bir bölümü fakirlere, gerçekten ihtiyacı olanlara, bir bölümü yakın komşularımıza, dostlarımıza ve bir bölümü de kendi çocuklarımıza, ailemize ayırmak mümkündür. Derisi ise başta Türk Hava Kurumu ve diğer hayır kurumlarına verilebilir. Bir de şunu söylemeden geçemeyeceğim, kurban kesilirken çevremizi özellikle temiz tutmamız ve bu konuda verilen emirlere uymamız gerekir.

Bayramlar konusunda bir de bolca yazılan şiirler vardır. Hatta bayram şiirleri bağlamında güldesteler ve Antolojiler yayımlanmıştır. Özellikle halk ozanlarımızın bayram konusunda söyledikleri yüzlerce değişleri vardır. İşte bunlardan yalnız adını yazmayan bir halk şairimizin değişinde şunları okuyoruz:

Bayramlarda çatılmasın kaşımız

Düşmanlıktan ağrımasın başımız

Küçük olsun, büyük olsun yaşımız

Allah için artık gülsün yüzümüz!

***

Boynuzlu koçları kurban kesmeli

Akrabayı ziyarete gitmeli

Dargınlıklar, kırgınlıklar bitmeli

Allah için artık gülsün yüzümüz ( 1 )

Bir başka halk ozanımız da şunları yazıyor dizelerinde:

Bu bayram sabahı anne kalktın mı?

Aramızda kim yok, şöyle baktın mı?

Asker mektubundan hemen bıktın mı?

***

Anne bayramınız mübarek olsun!

Bahçemizde artık bülbül ötmüyor

Neden burnumuza evlat tütmüyor

Mektupsuz askerlik çabuk bitmiyor


Anne bayramınız mübarek olsun!... ( 2 )

Sözlerimi bir bayram şiirimle bağlamak istiyor ve bütün okuyucularımızın mübarek kurban ve Cumhuriyet bayramıyla birlikte en iyi  dileklerimle  kutluyor, cümlesine sağlık, mutluk ve aydınlık, bolluk  ve  bereketli yarınlar diliyorum.

Fakiri, zengini bir tutmak güzel

Şu nefreti, kini unutmak güzel

Üç günlük fani ve yalan dünyada

Kardeşçe bayramı kutlamak güzel. ( 3 )

1.2 şiirler, 21 Ekim 2012 tarihli Türkiye takviminden

alıntı yapılmıştır.

3- Abdülkadir Güler, Yaz Güneşi Bengisu / Şiirler – Söke 2104.

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..