Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '11

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Daha Yolun Başındayız!

Daha Yolun Başındayız!
 

Çalışalım!


Benim hayatıma çok karışan bir ailem olmadı; hep dozunda bırakmakla birlikte seçimleri genelde bana bıraktılar. Kendi fikirlerini elbette söylerler, uygulayıp uygulamamak bana kalır hep! Son karar hep benimdir, bu iyi mi kötü mü bilemiyorum tabii! Benim için "masa başı iş" diye dua eden bir anneannem, devlette çalışmamı arzu eden bir dayım var. Fakat her zaman gönlümde yatan özel sektördü. Kendimi gösterebileceğim, aktif bir şekilde çalışabileceğim, masa başında geçmeyen, koşturmaca halinde, eğlenceli, üretebileceğim bir iş hayal ederdim kendim için! Anneannem dua ederken kızardım hatta "masa başında oturamam ben, sıkılırım; hareketli bir iş için dua et edeceksen"! Öğretmen olmamı isterdi hep, hala öyle! Ama o kutsal bir meslek, her yiğidin harcı değil; benim de! Nihayetinde hem anneannemin hem benim istediğim oldu! Kış sezonunda masa başına kilitlenip kaldığım bir işte ve özel sektörde çalışıyorum. Yaz sezonu tam benim istediğim gibi, kıpır kıpır! Hoş, o zaman da biraz masamı özlemiyorum desem yalan olur! Her neyse, asıl bahsetmek istediğim özel sektörde yaşanan sıkıntılar ya da özel sektörde çalışmanın ayrıcalıkları... İş hayatına atılalı henüz 7 ay olmuş birinin bu konuda birşey yazması ne kadar kaale alınır bilmem, sadece özel sektörde çalışan diğer arkadaşlarımın ve benim yaşadıklarımızı ve tahminlerimi paylaşmak istiyorum.  

1. Öncelikle, her daim hırs şart!  

2. "Şunu yap" denmeden bir işin ucundan tutmak da şart, burada kendini ve hırsını göstermek devreye giriyor! Düşük başlayan maaşınızı ancak böyle yükseltebilirsiniz.  

3. İkiyüzlülüğe alışmak gerek, bir zaman sonra bakıyorsunuz ki siz de iki yüzlü olmaya başlamışsınız! Kendinize kızmayın, gereken bu!  

4. İnsanlarla içli dışlı olmayın, benim tavsiyem!  

5. Güven çok önemli! Herkes size güvenmeli, siz kimseye güvenmemelisiniz!  

6. Kendi elinizdeki işi bırakıp bir başkasına yardım etmeyin; önce işinizi bitirin, daha sonra diğerlerine yardım edin.  

7. Siz boş boş otururken diğer arkadaşınız çalışıyor mu, gidin yardım teklif edin; merak edin; öğrenin! En azından bir fikriniz olsun.  

8. Bilmediğiniz şeyleri mutlaka sorun! Sizinle ilgili bir mail değilse ve ne demek istenildiğini anlamadıysanız bile, sorun!  

9. Ukalalık yapmayın, bildiğiniz konularda konuşun; göze batmayın!  

10. Yalakalık bazen işe yarar da, abartırsanız samimiyetiniz görünmez olur!  

11. Kim ne anlatırsa anlatsın, işle ilgili olmasa bile, dinleyin, sorular sorun ki dinlediğiniz anlaşılsın!  

12. Hele ki işle ilgili bir şey konuşuluyorsa çaktırmadan onu tüm detaylarıyla dinleyin; aradan zaman geçince birbirlerine o konuyla ilgili birşey sorduklarında siz cevap verip dikkat çekin!  

13. Güleryüzlü olun, bu en başta söylenmesi gerekenlerdendi; ben normal hayatta pek öyle olamadığım için gözardı etmişim! Ben güleryüzlü olmayı burada öğrendim desem?  

14. İş yerinde, kimseye kimsenin arkasından atıp tutmayın; ileride bir gün önünüze çıkmayacağından emin olamazsınız.  

15. Salla başını al maaşını, diyenlerden olmayın; işinize dört elle sarılın, birşeyler yapabildiğinizi görünce siz de mutlu olursunuz. Bunun dışında mutlaka sizi gözetleyen birinin olduğunu unutmayın! Bu nedenle işinizi sıkı takip edin.  

16. Herkesle aranızı iyi tutun fakat bunu gereğinden fazla fedakar olarak yapmayın; kendinizden o kadar taviz vermenin anlamı yok!  

17. Hayatınızda biri yoksa bile varmış gibi davranın; böylelikle kurduğunuz arkadaşlıklar göze batmaz, gereksiz yakıştırmalar olmaz!  

18. Sinirinizi bozan biri varsa, görmeyin; görmezden gelin. Sinirinizi bozmuyormuş gibi davranın.  

19. Şirket telefonunuzu özel görüşmelerinizde kullanmayın; gelen faturalar incelenebilir.  

20. Çalışma saati çoktur. Geç başlar, geç biter. Haftasonu bile çalışılabilir.  

21. Tırnağınızla kazıya kazıya bir yerlere geleceğinizi hatta belki de gelemeyeceğinizi, sadece değerli deneyimler edineceğinizi unutmayın.  

22. Kendinize bir yöntem belirleyip, işleri kendi anlayabileceğiniz şekilde yönlendirip takip edin.  

23. Ne istediğinizi bilin, işinizi şansa bırakmayın. "İş olsun da nasıl olursa olsun" devrindeyiz biliyorum ama mutlu olmadığınız bir işte başarılı olamazsınız.  

24. Alıngan olmayın; iş yerindeki kimse sizin hassasiyetinizi göz önünde bulundurmak zorunda değil; herkes işinin yapılıp yapılmadığına bakar.  

25. Yaptığınız hataları büyütmeyin, çözüm yolu bulmaya çalışın!  

26. Didik didik edip hatalarınızı bulmaya çalışan insanların eline koz vermemek için dikkatli olun. Zırt pırt sigara içmeye çıkmayın!  

27. Giyiminize özen gösterin. Her an bir toplantıya gönderilecekmişsiniz gibi hazır, bakımlı ve temiz olun.  

28. Her zaman sabırlı olun! Herşeyi bir anda öğrenemezsiniz; yeter ki hızlı öğrenmeye çalışın.  

29. Başınıza buyruk hareket etmeyin, önce üstünüzün fikrini ve onayını alın.  

30. Yaptığınız herşeyin bir açıklaması mutlaka olsun; unutmamak için bol bol not alın. Hata yapabilirsiniz fakat yapmamaya çalışın; yolladığınız mailleri defalarca okuyun ondan sonra gönderin.  

Bunların dışında;  

Özel sektörün özellikle gençlere yönelik olduğunu düşünüyorum ben. Gençler masa başında oturup kalmayı, daha en baştan emekliliğine ramak kalmış insanlar gibi beklemeyi sevmez. Dinamiktir, hareketlidir, heveslidir. O yüzden koşturmayı, uğraşmayı seven insanlar için idealdir. Yorucudur; sürekli çalışmak, kafa yormak gerekir. Birden fazla detayı aynı anda akılda tutmak gerekir. O yüzden diyorum ya notu bol tutun, hiçbir şeyi atlamayın diye! Bir de kıyafet zorunluluğu yoktur; yine usturuplu giyinmek gerekir fakat gömlek kravattan daha tercih edilirdir.  

Benim gibi iş hayatına yeni adım atmış ya da atacak olan arkadaşlara hayırlı işler, bol kazançlar ve iyi şanslar dilerim.  

 
Toplam blog
: 22
: 794
Kayıt tarihi
: 19.01.11
 
 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık bölümünden mezun oldum. Ege Üniversitesi'nde İngiliz..