​ Daimi yatılı / Anılar / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '17

 
Kategori
Anılar
 

Daimi yatılı

Daimi yatılı
 

ben


*Hafta sonları okuldan eve döndüğümde hep aynı tantanayla karşılaşırdım. Hep geçmişin hesabını soran ve herkesin kendini haklı ve mağdur göstermek için yırtındığı gürültülü sohbetler. Misafir ya da komşu gelmemişse bu kez de annem babam ve ablam arasında bitmez tükenmez para ve geçim kavgaları sürerdi. Sanki paylaşım kavgası yapacak kadar zenginmişiz gibi para ve mal dalaşına başlanırdı. Annem de geçim derdinin yükünden bunalıp saldırganlaşınca patırtı kopuyordu. Ben öyle hırlı gürlü ve küfürlü aile sohbetlerine gelemiyorum.
 
Her cumartesi Yücel Kardeşlik Kulübü’nde saat üçten beşe kadar gönüllü eğitmenlik yapıyorum. Eve ancak saat sekizden sonra varabiliyorum. Daimi yatılı olmayı arzu ediyorum. Beykoz uzak diye okul idaresi kabul eder belki. İsteğimi müdür yardımcılığı da yapan Türkçe öğretmenim Aynur Hanım’a açtım. Olumlu karşıladı, ancak kararımın arkasını okumuş gibi, eğer ailemle anlaşmazlık içinde olduğumdan ve onlardan uzak kalmak için daimi yatılı olmayı istiyorsam bir daha düşünmemi tavsiye etti; beni oturtup biraz öğütte bulundu.
 
- Siz iyi bir okulda okuyabilen şanslı çocuklarsınız. Bu yüzden okuma imkânı bulamamış aile büyüklerinizden kafaca daha üstün olabiliyorsunuz. Aranızda yığınlarla görüş farkı olabilir, onlara çıkıştığınız, isyan ettiğiniz olmuştur. İtiraf edeyim ki ben öğrencilik yıllarımda aileme karşı çıkışlarımın ne kadar kaba ve haksız olduğunu geç fark ettim. Onlar her şeyden önce bize yaşama şansı vermişler ve kendilerinden daha iyi yaşayabilmemiz için kendi yaşamlarını bize feda etmişlerdir. Onların yaşamsal veya zihinsel kültürleri bizden kıt olabilir; geleceğe dair görüşleri bize uymayabilir; ancak bu bize onları küçümseme ve gönüllerini kırma hakkını vermez. Hiç düşünmedin mi; bir gün ana babalarımız yok olacak, biz torunlarımızla baş başa kalacağız. O genç torunlar muhtemelen bizden sıkılacaklardır. Sen aileni sevip saymaktan geri kalma; bu arada kendini de iyi eğitir, bilgiye ulaşmanın yollarını öğrenirsen ileride çocukların ve torunlarınla aranda kuşak farkı denen iletişim uçurumlarını da aşabilirsin. Büyüklerini tenkit etmeyi ve onları küçümsemeyi bırakırsan, hem onların hem de senin canın sıkılmaz. Büyüklerinin sana ters gelen tutum ve öğütlerini onaylamak veya tutmak zorunda değilsin. Ancak onları dinlemeli ve kalplerini kırmadan yanıtlama nezaketini öğrenmelisin. Beceremiyorsan susmalısın. Sen kendini en iyi şekilde yetiştirmeye bak, geri kalan sorunlar kendini eğitmiş olmanın marifetiyle ya çözülür ya da zamanla geçip giderler.
 
Tabi ben gerçeğin yarısını göstermedim. Meselenin uzun yol çilesi olduğundaki ısrarım inandırıcı oldu ve daimi yatılı oldum.
***
Muharrem Soyek
 
 
Toplam blog
: 363
: 1765
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

Parasız yatılı Darüşşafaka Özel Lisesi'nde iki yılı hazırlık sınıfı olmak üzere yedi buçuk yıl ok..