Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '11

 
Kategori
Bilim
 

Darwin çıkıntısı

Darwin çıkıntısı
 

Vücudumuzda eski türlerden kalan izler vardır. Bunlardan biri olan Darwin çıkıntısından ‘Vücudumuzda evrimin izleri’ başlıklı yazımda tek satır olarak söz etmiştim. Darwin çıkıntısı resimde okla işaret edilen çıkıntının adıdır. İnsan kulağının heliks diye tabir edilen üst kıkırdağı sanki bir hata imiş gibi şöyle bir dalgalanır. Dikkat edilirse bu çıkıntı birçok insanda vardır. Bu nokta At, eşek, kedi, köpek gibi hayvanlarda kulağın havaya dikilmiş olan ucudur. Buraya bağlı olan kaslar kulak kepçesinin yönünü değiştirip sesin daha iyi duyulmasına yardımcı olurlar. Zamanla insan olacak canlı dikilip ayağa kalktıktan sonra sivri uç geride kalmış, işlevini yitirmiş ve heliksin bir parçası haline gelmiştir. Sırası gelmişken, insanlarda kulak ve deri kasları da körelmiştir ancak hâlâ bazı insanlar kulaklarını ve baş derilerini oynatabilirler. 

DNA’ya kaydedilen bilgiler lkolay kolay kaybolmaz. Körelir, küçülür ama izi durur. Atların dört parmağı yokmuş gibi göründüğü halde en belirgini başparmak olmak üzere diğer parmakların kökleri deri altında tırnaksız olarak bulunmaktadır. 

Kaynak: Vikipedi 

Ahmet Secer Beyin yorumuna cevabımdır (onun yorumu çıktı benim cevabım nedense çıkmıyor): 

Sizi yine gülme krizi tuttu anlaşılan. Önce ispat dediğiniz videoyu izledim. Orada bir söz geçiyor. "Bu kuralların birine bile uyulmaması, işlevsiz bir protein olur. İşlevsiz protein yüzünden canlı göremeyebilir, nefes alamayabilir, kısır kalabilir vb. genetik bozukluklar olabilir. En iyi ihtimalle bu protein hücre tarafından yok edilebilir." Söz bu kadar. Protein yok edilmezse ne olur? MUTASYON! Yeni canlı mutasyon geçirmiş olur. Bu mutasyon işe yarar mı yaramaz mı? Bu da doğal seçilimin işidir. İşe yarayanlar kalır, işe yaramayanlar daha doğrusu zararlı olmayanlar elenir. Bu da evrime sebep olur. Aklınızın bir türlü alamadığı şey bu kadar basittir. Verdiğim örnekteki Darwin çıkıntısının değişime uğraması canlıya bir zarar vermez. O yüzden taşınmaya devem eder. Faydalı yönde mutasyonlar yazımı okumanızı öneririm. Verdiğiniz videoda 7-8 parmaklı eller ayaklar gördüm. Bu oluyor, ama atlar 5 parmaktan 1 parmağa düşemiyor öyle mi? 

 
Toplam blog
: 125
: 6625
Kayıt tarihi
: 18.11.09
 
 

İstanbul 1980 doğumluyum. Yüksekokul mezunuyum. İstanbul'da oturuyorum. Dünya ve çevre hakkında düşü..