Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '11

 
Kategori
Bilim
 

Ekstremofilinin teratolojisi

Ekstremofilinin teratolojisi
 

google imaj


Ekstremofil canlılar, olağan canlıların yaşayamadığı çok yüksek veya çok düşük ısı, çok tuzlu ve/ya çok asitli sular gibi ortamlarda yaşar. 

 

Bu canlılar olağan canlıların bakış açısından ucubedir. 

 

Ancak bir durum / gerçek daha var: 

 

Şimdiki canlılık özellikleri olarak tanımladığımız durumların epeyisi, evrimin başlangıcında yoktu: DNA, çekirdek, eşeyli üreme, vd. Bu durumda, o zamanki canlıların bakış açısından, bugünkü canlılar birer ucubedir. 

 

Bu bir çelişki değil, kültürel bir önyargı durumudur. ‘Üçüncü seks’ denilen eşcinsellik de, birçok zıtcinselle göre ucubeliktir. Oysa eşcinsellik, doğada birçok memeli hayvanda gözlenen bir durumdur. 

 

Bu bakış açısını yakın evrim tarihine daraltırsak, bir şempanzeye göre iki ayağının üzerinde yürümek ve kılsız bir bedene sahip olmak ucubeliktir ama bugün insanlar genetik nedenlerle oluşan çokkıllılığı ucubelik saymaktalar. 

 

Bu bakış açısını yakın gelecek evrim tarihine genişletirsek, birer ekstremofili örneği olan bedensel ve yazılım ölümsüzlük, olağan / normal insanlara göre ucubelik olacaktır. Çünkü canlılar tanım gereği ölümlüdür. 

 

Bu bakış açısını evren tarihine genişletirsek, karbonlu atomluluğa dayalı ve canlılık ve onun negatif entropili ve evrimsel bir görüngüsü olan zeka da, yeni ucubeliklere doğru terkedilecektir. Zaten yazılım ölümsüzlük, saf optik zekayı da şimdiden tanımlı kılmakta. 

 

En ironik ikilemsel ucubelik, insanın varlığını tanımlayan düşünce ve bilginin de, en azından şimdiki olgusal biçimleriyle, gelecekte terkedilecek ve dümura uğrayacak birer zihinsel organ olduğu gerçeğidir. 

 

Bundan sonrası; gelecekbilimin de, ekstremofilinin de, teratolojinin de tanım alanı dışına çıkmış oluyor. 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..