Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '11

 
Kategori
Siyaset
 

Decartes'e'de sıra gelecek midir?

Decartes'e'de sıra gelecek midir?
 

düşünmeninde suç olacağı dönemleremi gidiyoruz


Ortaçağ karanlıklarından çıkılmaya çalışılan zamanlarda “Liberté-egalité-fraternité” yani “ÖZGÜRLÜK-EŞİTLİK-KARDEŞLİK” ideallerinin söylendiği 1789 Fransız devrimine ufuklar açan şahsiyetlerden Voltairé yüzlerce yıl önce “DÜŞÜNCELERİNE KATILMIYORUM AMA DÜŞÜNCELERİNİ İFADE EDEBİLMEN İÇİN CANIMI BİLE VEREBİLİRİM” demişti!.  

Aristo-Sokrates ve Eflatun’un binlerce yıl önce insanlığa verdiği aydınlık ufuklardan sonra bizlerde; bir ülkenin gelişebilmesinin; düşüncenin kendini özgürce ifade edebilmesine, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasına ve farklı düşüncelere gösterilen hoş görüden geçtiğini galiba boşu boşuna öğrenmişiz!  

Galiba her şey kocaman bir yalandan ibaretmiş..  

2011 yılının Türkiye’sinde mahkeme kararı ile; henüz basımı dahi yapılmamış gazeteci Ahmet ŞIK’ın “İmamın ordusu” kitabının tüm kopyalarının ve taslakların dahi peşine düşülüyor!.  

Şimdi bu kitabı daha da çok merak ediliyor, acaba içerisinde yazılanlardan birilerini rahatsız edecek bir şeyler mi var diye!  

Ve birde; bizlerin göremediğini yaklaşık dört asır önce gören Lafontainé’in dediği gibi; “Şu üç şeye sürekli övgüler düzersen hep kazanırsın; Tanrı-Kral ve metres” öngörüsünü benimseyen yazarların şimdilerde eller üstünde tutulacağını ve bu tür yazarların bu dönemde oldukça çoğalacağını görüyorum.  

Düşüncenin ve onu ifade edebilmenin önündeki engellerin kaldırılmasının mücadelesinin verilmesinde hukuktan güç almayı beklediğimiz şu zamanlarda olanlara bakılınca gelecek açısından endişelenmemek mümkün olmuyor.  

Böyle giderse; Düşünen, yazan, araştıran herkese yapılan suçlamalara bakılırsa hepimiz Sinoplu Diyojen’in Atina sokaklarında yaptığı gibi elimize gündüz vakti fener alıp dürüst adam arayacağız!  

İlerde ibretle anacağımız bu günlerde şunu da sormadan edemiyorum; “cogito ergo sum” yani “düşünüyorum, öyleyse varım” diyen Decartes’e de sıra gelecekmidir!..  

DrMustafa ÇUKURYILDIZ  

cukuryildiz@hotmail.com 

 

 
Toplam blog
: 58
: 613
Kayıt tarihi
: 14.07.08
 
 

Merhaba Arkadaşlar! Okullar, bitmeyen sınavlar, üniversite, iş hayatı ve hiç bitmeyen krizler, süre..