Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '10

 
Kategori
Felsefe
 

Değer

Değer
 

Değer vermek mi değer almak mı?

Bir insanın bir başka insana değer vermesi veya onun değerini alması mümkün müdür acaba?

Değer vermek veya almak?

''Ben ona değer verdim'' veya ''ben size değer verdim'' demek ne kadar doğrudur? Bir ''vermek'' söz konusuyla bir de ''almak'' söz konusu olmalıdır.

Aslında bu ifadeyi yanlış kullanıyoruz. Aslında amacımız; karşımızdaki kişiyi önemsemektir ve önemsediğimizi ifade etmektir. Onun, bizim için önemli biri olduğunu ona veya bir başkasına anlatmaktır. Onun, bizim için değerli olduğu veya değersiz olduğudur ifadenin aslı.

Aslında, değer verilemez ve alınamaz da; değer bilinir. Değer bilmektir aslında anlatılmak istenen… Kendisi için değerli olmak, yani önemli olmaktır…

Neyi verip ya da neyi alıyoruz ki?

Değer, bir birim değil, bir önemdir aslında…

Değer, bir kalitedir…

Siz, bir eşyaya değer veremezsiniz veya onun değerini alamazsınız. Siz bir altının değerini nasıl yok edebilirsiz veya bir demir parçasına nasıl değer yükleyebilirsiniz ki? Ona yüklemiş olduğunuz değer, yani önem sizin içindir. Toplumun kabul gördüğü genel bir değer değildir. Değer ancak farklı bir materyal veya manevi olguyla karşılanır. Değerin bilinmesi karşılığı belirtilir; ancak onun, sizin için değerli olması veya olmamasıdır asıl olan. Sizin için değerli olan, bir başkası için değerli olmak zorunda da değildir ve olamaz da. Kim, ona önem verirse, onun için önemli olur yani değerli olur. Yoksa değer ne verilir ne de alınır… O eşya kendi değerini kendisi oluşturur… Değeri kendisi kendine yükler, yani kazanır…

Bir insana, bir başka birinin değer vermesi ya da ondan o değeri geri alması diye bir kavram doğru değildir. Bir insanın değeri kişiliğidir. O kişiliği ona bir başkası veremez veya alamaz. O kişiliği ancak kendisi var eder veya yok eder. Azaltır veya çoğaltır.

Toplum nezdinde çok iyi bir kişiliğe sahip ve çok iyi bir değeri olan birine siz önem vermeyebilirsiniz. Ama onu, siz ona önem vermiyorsunuz diye, kişiliksiz yani değersiz yapamazsınız ve onun kişiliğinde her hangi bir değişiklik de yapamazsınız. Siz, yalnızca onu kabul eder, önemser veya kabul etmez ve önemsemezsiniz. Bu sizin tercihinizdir.

Herkes kendi kişiliğinin mimarıdır. Başkaları ancak, onu farklılıklaştırmada etkili olabilir. Ama o, müsaade etmediği sürece de, siz onun kişiliğini etkileyemezsiniz.

 
Toplam blog
: 358
: 1023
Kayıt tarihi
: 03.09.08
 
 

  Ne elimde garantim var ikinci bir soluğu almaya Ne aklım erer dünyayı yıkıp ta yeniden ya..