Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

Öğretmen olarak başladığım meslek hayatıma yönetim ve denetim konusunda aldığım yeni eğitimler sonrasında yine eğitim sektöründe bu kez denetmen olarak devam ediyorum. Kökten reformlar yerine küçük adımlarla fakat sürekli iyileşme ve geliştirmenin önemine inanıyorum.

 
 

Yazdığım Kategoriler

 
Köy Enstitüleri: Bir Meçhul Öğretmen

3.Kısmen olumlu uygulamalara bakarak sistemin tümünü göklere çıkarmak ne kadar yanlışsa olumsuzluklara bakarak tümünü mahkum etmek de o kadar yanlış. Enstitü uygulaması, siyasi saiklerle zorlama bir takım uygulamalar vatandaşa rağmen uygulanmaya çalışılmış ancak sonuç vermemiştir. Belki uygulamalardan ders alarak yeni yollar ve yöntemler denenebilirdi ama bu da tarihi geçmişimize uyan bir durum olmadığı için yapılamadı.

24 Şubat 2015 20:27
Köy Enstitüleri: Bir Meçhul Öğretmen

2.Köy enstitüleri 1946-1950 arasında demagojiye kurban edilmişti diyen enstitülüler de var. 1946 seçimleri sonrası kazananlar da kaybedenler de enstitülere saldırmışlardır. Peker hükümeti enstitüleri daha milli hale getireceğini hükümet programına alıyordu. Enstitülerin 1954 yılında kapatılmasına kadar özellikle CHP döneminde yapılanların çok iyi okunması gerekiyor. Önemli bir enstitü savunucusu Mehmet BAŞARAN, Mehmet CİMİ, Köy Enstitüleri ile ilgili mevzuat düzenlemelerine ilişkin meclis komisyon görüşmeleri, İ. Hakkı Tonguç’un enstitülerle ilgili olarak enstitü müdürlerine yazdığı mektuplar iyi incelenirse sistem çok daha gerçekçi bir şekilde değerlendirilebilir.

24 Şubat 2015 20:26
Köy Enstitüleri: Bir Meçhul Öğretmen

1.Arkadaşlar duygusal değerlendirmelerden çok gerçekçi değerlendirmelerle konuya yaklaşılsa çok daha yararlı olur. Hasan Ali Yücel bakanlıktan ayrılınca enstitü aleyhine ilk çıkışları kendi partisinden(CHP) gördü. Uygulamalar Yücel’in döneminin tersineydi. Çalışma arkadaşları görevden alındı. Sorunlar siyasi zemine taşındı. Yapılmak istenen Toprak Reformu iktidarın içinden gelen tepkiler Hasan Ali YÜCEL’i hedef seçmiş, parti içi çekişmeler enstitülerin amacından saptırılmasına, kamuoyunda olumsuz bir hava yaratılmasına neden oldu. Hasan Ali YÜCEL ayrıldıktan sonra Reşat Şemsettin SİRER bakan olunca Peker hükümetinde enstitülerin daha ulusal hale getirileceği vaadiyle sistem büyük oranda değiştirilmişti. Yani aslında enstitüleri açan CHP daha iktidardayken enstitü anlayışı büyük oranda amacından sapmıştı. DP döneminde kapatılan aslında ilk çıkışından büyük oranda değişime uğramış olan bazı enstitü savunucularına göre yozlaşmış bir sistemdi. Köy enstitülerinin özgün dönemi 6 yıl sürdü.

24 Şubat 2015 20:26
 
Toplam blog
: 147
: 1198
Kayıt tarihi
: 26.09.08