Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '12

 
Kategori
Kitap
 

Demokrasiden Darbeye Babam Adnan Menderes / Aydın Menderes - Taha Akyol Söyleşi

Demokrasiden Darbeye Babam Adnan Menderes / Aydın Menderes - Taha Akyol Söyleşi
 

Bazı kitapları gözlerim şişercesine, elimden düşürmeden okuyorum. "Demokrasiden Darbeye Babam Adnan Menderes" bırakmadan soluksuz okuduğum bir kitap oldu benim için.

Hayalimde canlandırdığım kareler, gözlerimi doldurdu.

16-17 yaşlarında gördüklerine, yaşına rağmen fazlasıyla ağır olan yaşanmışlıklarına metanetle göğüs geren ve sorulanları eksiksiz cevaplayarak akıllardaki soru işaretlerine ışık tutan Aydın Menderes...

Adnan Menderes'in oğlu, 27 Mayıs'a giden yolu anlatıyor. Ailecek yaşadıkları acılı ve sıkıntılı günlerini Taha Akyol sorularına cevap şeklinde dile getiriyor.

Olmaması gereken yanlış anlaşmazlıkların, idama götürdüğü kederli süreç. Adnan Menderes'in idamı ardından eşi Berin Menderes ve karşılaştıklarına değiniyor.

Bu sadece bir kitap değil; gerçeğin, gerçek bir ailenin, içimizden birilerinin yaşadıkları. "Demokrasiden Darbeye Adnan Menderes" özellikle 1950'li yıllarda akıllarda kalan, bilinmeyen, merak edilenleri gözler önüne sermiş.

Okurken bile Aydın Menderes'in 17 Eylül' ü cevapladığında, o dönemi tekrar yaşayarak anlattığı o kadar belli ki...

Kitabın en duygusal anları yaşattığı, boğazımızı düğümlediği bir bölümü paylaşmak istiyorum;

(...)

"Radyoyu açtık, 17 Eylül saat 19:00 ajansı haberleri. İlk haber Adnan Menderes'in infazı. Bugün İmralı'da idam edilmiştir. Tabii o ıstırabı, acıyı, kelimelerle falan anlatmak mümkün değil. Yalnız bir ara birisinin sesi yükseldi "bir dakika" annem durdu. "Evvela bir görevimiz var, sonra gözyaşımızı dökeriz. Hemen bir telgrafla Milli Birlik Komitesi'nden naaşlarımızı istememiz gerekiyor."

Çocuklar genelde kaç yaşında olursa olsun, babalarıyla yada anneleriyle güzel anılarını anlatırlar.

Aydın Menderes belki de kendini bilmeye yeni başladığı dönemde bu olaylara tanıklık etmiş, günlerce babasını görememiş ve hatta en sonunda radyodan infaz haberini duymuş bir evlat.

Bundan daha acı ne olabilir ki...

Ardı ardına yaşanan talihsizliklerle boğuşan bir aile. Eşini zorlu ama umutlu bir bekleyiş sonra yitirmiş bir kadın ve çocukları.

Söylenecek çok şey var aslında. Baskıyı, diktatörlüğü eleştiren sistemin idam kararı ile aldığı önlem!

Ama her zaman olduğu gibi, söylenecek şeyler hiçbirini geri getirmeyecek. O dönemlerde adı fazlasıyla tanınmış isimlerden Adnan Menderes dışında 2 kişinin daha infaz edilmesi, 1 kişinin yaşı nedeniyle idamdan kurtulması ve daha sonra hüznünü yaşayan ailelerin karşılaşacağı yeni problemler.

Hepsini bir, bir anlatmış rahmetli Aydın Menderes. Okumanızı tavsiye ederim. Bilinmeyen, soru işareti olarak kalan ne varsa kitap bittiğinde açığa kavuşmuş olacak.

Hepsi yerlerinde rahat uyusun, Allah rahmet eylesin.


 

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..