- Kategori
- Kitap
Nazi
NAZİ İMPARATORLUĞU
Hitler Almanyası'nın doğuşu, yükselişi ve çöküşünü anlatan üç ciltlik bir kitap.
Yazarı WILLIAM L.SHIRER Amerika'lı gazeteci. İkinci Dünya Savaşı ve öncesinde Almanya'da görev yapıyor. Savaş bitiminde müttefiklerin eline geçen tüm belgelerin ışığında bu kitabı hazırlıyor. Günümüze de ışık tutan bir kitap.
Mutlaka okunması gereken bir yapıt. Ben iki cildini okudum. Dikkatimi çeken önemli bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
Adolf Hitler küçük bir Avusturya gümrük memurunun üçüncü evlenmesinden doğan üçüncü çocuğudur. Hitler gayrımeşru bir çocuk olarak doğmuş ve otuzbeş yıl annesinin soyadını taşımıştır. Annesi babasının kuzeniydi. Sevgisiz bir ortamda büyümüş, kendisini geliştirmiş, Nazi partisini kurmuştur.
Sürekli savaşı körüklemiş bu arada' Kavgam' adlı kitabı da yazmıştır..
Yeğenine aşık olmuş ,O' na yaptığı baskılar sonucunda güzel kız kendisini öldürmek zorunda kalmıştır.
Almanya da iç politika çok karışık. Bu ortamda naziler ve Hitler'in partisi güçlenir. Seçimlerde Alman halkının yüzde 90'ı Hitler'i başa geçirir. 45 yaşında başbakan olur. Yaşadığı süre de bu büyük halkı o zamana kadar hiç görmediği bir güçle ve sertlikle yönetir. Ordu elinde. Orduyu askeri bakımdan güçlendirir.
1936 yılının sonunda işsizlik sorunu kalmamış gibi. İşçilerin sendikal hakları ellerinden alınmış, ama işçiler aç kalmadıkları için yine de mutlular. Partinin ileri gelenleri gizli gizli keselerini dolduruyorlar. İş adamlarının kazançları arttıkça artıyor ama halk bunları görmüyor. Sanırım akıl tutulması yaşıyorlar. Yahudilere baskılar artıyor. Yahudileri Alman toplumundan saymayan Nazi kuramları halkın da hoşuna gidiyor. İçlerinde Yahudilere yapılan işkencelere karşı olan Almanlar da var ama çok az.. Basın ve radyo sansüre tabi..
1935 de çıkarılan kanunla Yahudiler Alman yurttaşlığından atılmış,Yahudilerle Ariler arasında evlilik yasaklanmış. Daha sonra da Yahudiler büsbütün kanundışı sayılmışlar. Tüm işlerden kovulmuşlar, ticaret yapmaları yasaklanmış. Yiyecek almaları bile imkansız hale gelmiş.
10 Mayıs 1933 de Hitler'in Başbakanlığının dörtbuçuk ay sonrasında Berlin Üniversitesi meydanında binlerce öğrenci tüm kitapları yakmışlar.
Başka şehirlerde de aynı manzara var. Yirmi bin kadar kitap yakılmış. Yüzlerce kitabın yayını, satışı kitaplıklarda bulunması da yasaklanmış. Nazi liderleri yalnız kendi denetimlerindeki yayınlar, filmler, sanat ve edebiyat eserlerine izin veriyorlar. Çoğu yazar ülkesini terketmek zorunda kalıyor.
Hitler 21 Mayıs 1935 tarihli Kanunuyla Savaşa hazırlanmaları gerektiği direktifini verir. 1934-37 yılları arasında Hitler durmadan barıştan söz etmiş gizli gizli de savaşa hazırlanmıştır. Avusturya Başbakanı ile görüşmelerinde baskı ve şiddet sonucu O'na kendi isteklerini kabul ettirmiştir.
Amaç
Avusturya da yaşayan Almanları korumak, kollamak. Sıra da Çekoslovakya var.
İkinci yazımda da yükseliş dönemini anlatmaya çalışacağım.
- 1-