Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

Deniz Baykal’a açık mektup

Deniz Baykal’a açık mektup
 

"Gandi" Türkiye'nin kaderine el koydu.


Sayın Baykal, 18 Mayıs 2010

Türkiye’ye büyük iyilikleriniz oldu. Mustafa Kemal’in partisini gömülmeye çalışılan karanlıktan çıkardınız. Yolsuzluklara, hırsızlıklara, soygunlara, hortumlamalara karşı; yılmadan savaştınız. ABD’nin istediği, Türkiye’nin örtülü işgaliyle sonuçlanacak olan teskerenin, meclisten geçmesini engellediniz. Bankaların hortumlanması olayını ortaya çıkararak, daha da tehlikeli bir durumun oluşmamasını sağladınız. Bunu yaparken, ülke çıkarlarını, parti çıkarlarından önde tuttuğunuzu kanıtladınız.

Siz olmasaydınız CHP, Mustafa Sarıgül gibi, yetersiz birinin önderliğinde, kimliğini yitirebilirdi. Bu çekinceyi de önlediniz.

Siz olmasaydınız TBMM, şeriatçıların işgali altında olacaktı belki de. Belki de laik ve demokratik cumhuriyet, İslam cumhuriyetine dönüşmüş olacaktı.

Durumu fazla abarttığımı biliyorum. Tehlikenin ne denli büyük olduğunun farkında olduğumu göstermek için yapıyorum bunu.

Tüm hatalarınıza karşın, Türkiye siyasetine ve CHP’ye katkılarınızı önemsiyorum. Dürüstlüğünüzü, direngenliğinizi, bilgi donanımınızı, birikiminizi takdir ediyorum.

Eksiklerinizi de görüyorum bu arada. En başta, partinizin, yeterince demokratikleşmesini sağlamadınız. Muhaliflerin, partiden uzaklaşması için çok çaba harcadınız. Önemsemeyerek, görmezden gelerek, milletvekili olma yollarını kapatarak ya da gereğinden daha sert davranarak yaptınız bunu.

Çevrenize topladıklarınıza, bir liderden beklenmeyecek kadar, aşırı güvendiğiniz için onların yanlışlarını görmediniz. Gördüğünüz yanlışları umursamadınız belki.

Parti politikalarına, tek başınıza karar verdiniz çok zaman. Partilileri emireri ya da mürit yerine koydunuz. Müritliğinizi kabul etmeyenlerin, delege olmaması için etkili yöntemler geliştirdiniz.

En büyük günahınız, sizden sonrasını umursamadığınız için, güçlü liderlerin yetişmesine izin vermediniz. Sivrildiğini gördüklerinizin, bir biçimde, önünü kestiniz. Oysa en iyi lider, kendinden sonrasını hesaplayarak, geleceği aydınlatan liderdir.

Bunlar geride kaldı artık. Yeni bir dönem başlıyor CHP için. Bu dönemin başlamasına da bir hatanızla neden oldunuz. Hatanızın ne olduğunu kesin olarak bilmiyorum. Çünkü doğruyu açıklamıyorsunuz. Yuvarlak sözlerle geçiştiriyor, bulanıklığın giderilmesine yardımcı olmuyorsunuz.

Yaşananlara, “komplo” diyerek geçiştirmenizi hiç doğru bulmuyorum. Siz deseniz de demeseniz de “komplo” olduğu ortada zaten. Bu komplonun, sizin üzerinizden CHP’yi yıpratmak için kurulduğu da bilinen bir gerçek. Ama komplo olarak kullanılan olayın gerçek olup olmadığı yönünde bir açıklama yapmadınız.

İnternete yansıyan görüntülerin aslı astarı yoksa kesin bir dille yalanlamalıydınız. İstifa etmeniz de gerekmezdi.

Eğer bu olay doğruysa komploya zemin hazırladığınız yadsınamaz. Türkiye halkının böylesi konulardaki tutum ve tepkisini biliyorsunuzdur. Önemli bir siyasetçi ve bir parti lideri olarak, davranışlarınızı denetleyebilmeliydiniz. Bu tür ilişkilerin siyasal silah olarak kullanılacağını düşünmeliydiniz. “Oldu bir kere, ne yapayım?” deme hakkına sahip değilsiniz.

İstifa etmeniz, bir ilişki yaşadığınız anlamına gelir bence. Bu durumda, partinizde oluşabilecek kutuplaşmalara meydan vermemelisiniz. Geri dönmeyeceğinizi, açık ve net bir dille söylemelisiniz. Dönmeyi de düşünmemelisiniz zaten. Dönüşünüz CHP’yi erime sürecine sokacaktır. Türkiye’nin geleceğini de çekincelerle karşı karşıya bırakacaktır.

CHP’nin tabanı, Kılıçdaroğlu’nun liderliğini benimsemiş durumda. Kılıçdaroğlu’nun liderliğindeki CHP, her bölgede oylarını arttıracaktır. Doğu ve Güneydoğuda da oy patlaması yaşanacaktır. İktidar olma olasılığı, hiç olmadığı kadar gelişecektir.

Sayın Baykal;

Önünüzde iki seçenek var. Ya geri dönerek halkın geleceğini, kendi geleceğinizle birlikte karartacaksınız ya da Kılıçdaroğlu’nun önünü açarak, CHP’nin ve Türkiye’nin umutlarının yeşermesine katkı sunacaksınız. Böylelikle, ne denli yurtsever olduğunuzu da kanıtlamış olacaksınız.

Kendinizi, CHP’yi ve -en önemlisi- Türkiye’yi çıkılmaz bir girdaba sokmayacağınızı umut ediyorum. Bu umut salt benim değil, milyonlarca insanın umududur.

Siyaset yaşamınızı, unutulmayacak bir leke ile kapatmayacak kadar zeki olduğunuzu düşünüyorum. Yanlış anlaşılmasın; “leke” dediğim, komplonun kaynağı olan olay değildir. Partinizi ve ülkenizi düşünmeden, genel başkanlığa dönme olasılığınızdır söz konusu ettiğim.

Saygılarımla…

Haydar Bibinoğlu

 
Toplam blog
: 71
: 774
Kayıt tarihi
: 01.03.07
 
 

Emekli Öğretmenim. Anadolu Üniversitesi, AÖF, Eğitim Önlisans Programı mezunuyum. İlgi Alanım: Si..