Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '09

 
Kategori
Futbol
 

Derbi ve fenerbahçe

Derbi ve fenerbahçe
 

Gecmisden bugüne Efsaneler


Herkesin yorum yaptığı, futboldan anladığı ve herkesin yorumculuğa soyunduğu bir zamanda; Fenerbahçem ile ilgili tarihte benim anlatmak istediğim derbi de Gs' ye olan üstünlüğümüzden çok, Kurtuluş savaşı yıllarında düşman kuvvetlerine karşı yapılan maçlarda kazanılan galibeyetlerdir. Hatta o dönemde Anadolu yakasindaki tek Türk takimi olan Fenerbahce ile yapilan maclari izlemek icin Gs'li futbolcular bile meshur Papazin Cayiri denen yerde yapilan maclari izlemeye ve Fenerbahceyi desteklemeye gelirlermis.

O tarihte düsman kuvvetleri ile yapilan 80 macin 50'sini Fenerbahce oynamis. 41 galibiyet ve 7 beraberlik ile savas zamani psikolojik olarak yikilmis Osmanli insaninında büyük bir moral kaynagi oluyor, insanlar bu maclardan bahsedip yikilan onurlarini ve gururlarini bir nebzede olsa kazandiklarini hissediyorlarmis. Hatta Ingilizler o tarihde Fenerbahce'li futbolculara o kadar takmislar ki, ispat edemeselerde Fenerli futbolcularin Kurtulus savasina destek amacli Istanbul'da düsman kuvvetlerin cephaneliklerini basip silah ve muhimmat kacirdiklarini idda etmis ve kulübün kapatilmasini saglamis. Her ne kadar iddalar gercek de olsa ispat edemedikleri icin ve kulüpden bazi futbolculara iskencede yapmis olsalarda itiraf etmeyen kahramanlar sayesinde ve kulübün kapanmasina isyan eden halka ve hatta saraya karsi daha kötü olmamak icin kulubü tekrar acilmasina izin vermis. Hatta General Harrington tarafindan bu konuda söylenen cok ilginc bir söz vardir ki; Koskoca bir imparatorlugu isgal ettik bu kadar tepki görmedik demesi insanlarin yüzyillardir süre gelen savaslardan sonra bikkinlik icinde saray terefindan ülkenin teslimine göz yummasinin aci bir gercegidir.

Kulubün acilmasinin arkasinda aslinda dahada hain bir plan vardi. Ingilizler ülkelerinden extra Fenerbahceyi yenmek icin milli futbolcularini Istanbula getirip bir kampa girerler. 1 aylik hazirlikdan sonra o dönemde cok söz edilecek bir General Harrington Kupasi düzenlerler ve kazanacaklarindan emin bir sekilde kupayi Ingilterede extra hazirlatip Istanbula getirtirler. Ancak 29 Haziran 1923 yapilan maci Fenerbahce kazanir ve isgal kuvvetlerinin elinden kupayi alarak halkin büyük bir sevinc yasamasini saglarlar.

Bu kadar nostaljiden sonrada biraz Pazar günü oynanacak mactan bahsedelim. Herkes tarafindan bilinen Fenerbahce üstünlügü takim üstünde bence hem avantaj hem de dezavantajdir. Sonucta fubolcularin o günkü performansina göre degisebilecek sonuclara acik bir mac beklemektedir bizi. Asil önemli arkadaslar bunun bir oyun oldugunu unutmadan; taraftarlik yapalim ve sakin ama sakin küfür etmeyelim. Evimizde bize yakisan sekilde, centilmence davranip örnek durusumuzu bozmadan derbiye yakisan daha da önemlisi Fenerbahceliye yakisan durusumuzu 100 yillik ezeli rakibimize gösterelim. Biz degil onlar utansin, biz degil onlar kücülsün, alkislar macin sonucuna degil tüm Fernebahceli taraftara ve takimimiza olsun.

Unutmayalim Hep destek tam destek ...
 
Toplam blog
: 10
: 503
Kayıt tarihi
: 14.08.08
 
 

Slm ben Hakan, 34 yasinda ve Avrupa'da yasayan bir Türküm. Okumayi, yazmayi ve elestirmeyi bir de s..