Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '10

 
Kategori
Futbol
 

Derbiye genel bakış ve maç tahmini

Derbiye genel bakış ve maç tahmini
 

Derbi, kırılma noktası, kader haftası veya en önemli viraj... İki ezeli rakip arasındaki bu maça ne ad verirsek verelim, sahada müthiş bir mücadele, yüksek bir tempo izleyeceğimiz kesin. Ancak iyi futbol bekleyenler yanılacak. Her iki takımın da öncelikli amacı bu virajı kayıpsız geçmek. Bu nedenle her iki takımın da normal lig maçlarından daha temkinli olacakları net biçimde ortada.

Galatasaray ev sahibi olmanın psikolojik avantajı ile ve geleneksel Galatasaray derbi karakteri çerçevesinde maça hızlı ve agresif başlayacaktır. Fenerbahçe ise bu karşılaşmadan alınacak bir puan veya 1-0 ' ın kendileri için yeterli olacağını düşünen bir hocanın yönetiminde çıkacak sahaya.

Kaybedenin büyük ölçüde lige havlu atacağı bu karşılaşmanın telafisinin olmaması da her iki takım futbolcusu üzerinde büyük stres oluşturuyor. Evet bu bir derbi, ama klasik Galatasaray- Fenerbahçe derbilerinin çok ötesinde önem taşıyor. Daha önce de yazmıştım; bu maçı Galatasaray kazanırsa yoluna devam edecek, ancak maçı alan Fenerbahçe olursa şampiyon %70 Bursaspor olacak. Fenerbahçeli dostlarım kızmasınlar, son sekiz haftadır sahada şampiyon adayı bir takım değil, günü idare eden vasat bir Anadolu takımı görüyoruz. Üstelik sakatlık belası da halen devam ediyor.

Maçın teknik analizine geçince, kağıt üzerinde eksiği bulunmayan tam kadro Galatasaray kendi saha ve seyircisi önünde favori. Fenerbahçe takımına birebir tüm mevkilerde (savunma hariç) ağır basıyorlar. Oyunun kaderini değiştirecek daha fazla sayıda yıldızları var. Fenerbahçe bırakın oyuncuların form düşüklüğünü, düşük formda da olsa oynatacak oyuncu bulamıyor. Sakatlık takımı ciddi olarak etkilemiş durumda. Emre, Guiza, Deniz, Cristian, Ali Bilgin, Uğur Boral, Semih, Selçuk ve Özer... Hepsi sakat. Bazıları sakatlığına rağmen görev yapmak zorunda kalıyor. Mehmet Topuz ve Deivid sakatlıktan yeni çıktılar ve fiziksel olarak arzu edilen seviyede değiller.

Tüm sakatlık ve formsuzluklar bir yana, maçın kaderini etkileyecek iki isim var. İkisi de şu an hem takımlarının hem de Türkiye' nin en iyi futbolcuları. Biri Emre, diğeri Arda. Emre' nin oynayıp oynamaması maçın kaderini etkileyecek en önemli unsur olur. Emre oynamaz ise, GS zorlanmaz. Maç daha çok FB yarı sahasında oynanır. Emre oynar ise, FB oyunda ilerleyen dakikalarda dengeyi kurar. Arda' nın oynamaması ise Galatasaray' ın arzu ettiği sayıda gol pozisyonuna girmesini engeller. Fenerbahçe' yi en fazla zorlayacak isimler Arda ve Baros. Fenerbahçe' de ise Emre ve Mehmet Topuz Galatasaray' ı zorlayabilecek isimler olur.

Fenerbahçe' nin bu maçta rakibi sahasında kabul edip, hızlı kontra ataklarla gol arayacağını düşünüyorum. Rakibin tehlikeli yıldızlarına boş alan bırakmamaya çalışacaklar. Galatasaray ise sahanın her yerinde rakibine basacaktır. Erken gol için bastıracaktır. Galatasaray, gol yemesi halinde maçı çevirmenin zor olduğunu biliyor. Bu nedenle, defansta kontra atağa karşı hızlı oyuncuları geride bırakacaklar. Sabri, Neil ve oynarsa Emre Güngör' ün sıklıkla geride Guiza ile baş başa kalacaklarını düşünüyorum. İlk maçta GS defansını inanılmaz zorlayan, maçı neredeyse tek başına alan Kazım' ın yokluğu büyük avantaj. Galatasaray adına Caner' in hücuma katkısı önem taşıyor.

Fenerbahçe' nin en büyük sorunları saha içi oyun planları olmayışı ve kanatların çalışmaması. Galatasaray' ın en büyük sorunu orta sahanın göbeğindeki oyuncuların hücuma katkı sağlayamaması ve oyunu yönlendirememeleri. Ayrıca GS defansı da Servet oynamadığı takdirde, hata yapmaya meyilli bir dörtlü.

Fenerbahçe' de kanatlarda mutlaka solda Vederson bek- Santos açık, Gökhan bek- Mehmet Topuz sağ açık oynamalı. (Tabi Emre oynar ise). Emre' nin oynamaması halinde göbekte Selçuk- Mehmet Topuz ikilisi tercih edilmeli. Sağda ise Özer oynamalı. En kötü Özer' in, Deivid' den faydalı olacağı kanaatindeyim. Orta göbekte Deniz ve Cristian mümkünse tercih edilmemeli.

Galatasaray' da ise Arda oynamaz ise kanatlarda solda Keita, sağda Santos, ileride Baros forma giymeli. Orta saha ise Elano, Ayhan (sakat değil ise) ve Mustafa Sarp' tan oluşturulmalı. Galatasaray ayağa pas yapan, pozisyon yaratabilecek bir orta saha kurmalı. Yoksa ileri üçlü, sert Fenerbahçe dörtlüsü arasında kaybolur gider. Arda oynar ise, solda Arda, sağda Keita ve ileride Baros ile ideal bir üçlü oluşturulmuş olur. Jo ve Santos' un bu durumda yedekte kalması muhtemeldir. Orta sahada risk alıp Ayhan ile başlamak bence işe yarar. Ayhan oyunu iki yönlü oynayan ve FB derbilerinde aşırı hırs gösteren bir futbolcu.

Maçı kimin kazanacağını tahmin etmek zor. Ortaya çıkan tablo bir beraberlik gibi gözüküyor. 1-1 veya 2-2 oldukça muhtemel skorlar. Fenerbahçe' nin kazanması için üç şart var; Emre' nin oynaması, Mehmet Topuz ve Özer' in sezon performansının üzerinde iyi oynaması ve kanatları iyi kapatması, yakalanacak muhtemel 1-2 net pozisyonun harcanmaması.

Galatasaray' ın kazanması için ise sadece 2 şart var. Birincisi futbolcuların sinirlerine yeni düşmemesi, ikincisi Arda' nın mutlaka oynaması.

Ben maçın berabere biteceğini düşünüyorum. Ancak olur da maçı bir taraf kazanır ise, ligin bitimine 7 hafta da kalmış olsa diğer taraf için lig bitecektir.

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..