​ Devlet parası ile siyaset ve şato yapmak / Siyaset / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '07

 
Kategori
Siyaset
 

Devlet parası ile siyaset ve şato yapmak

Devlet parası ile siyaset ve şato yapmak
 

Seçime Doğru-4

Türkiye yaz ortası seçimlerine giderken bütün gazeteler seçim sayfaları, bütün televizyonlar seçim programları yapıyorlar. Bu gazetelerden bir haberle başlayalım. Hürriyet Gazetesi’nin haberi :

"Seçime yeni Genel Merkezleri'nde girecekler. AKP, CHP, MHP ve DP 22 Temmuz'daki milletvekili seçimlerine yeni genel merkez binalarında girecekler. Geçtiğimiz günlerde Demokrat Parti (DP) adını alan Doğru Yol Partisi (DYP), 3 Kasım 2002'de yapılan genel seçimin ardından yeni genel merkezine taşınan ilk parti oldu."

Haberin devamında bu dört partinin Genel Merkezleri anlatılıyor. Gerçi bu dört partinin ilçe, il yöneticileri biliyordur ama seçmenlerinin büyük çoğunluğu bilmiyordur. Biz yerel basın olarak burada aktaralım ki onların da diğer seçmen yurttaşlarımızın da bilgisi olsun. Ayrıca bundan sonra yazacaklarımızın bir temeli olsun.

"DYP'de, Selanik Caddesi'ndeki genel merkezin ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle Çetin Emeç Caddesi 117 numaradaki bina kiralandı. Yeni genel merkezin resmi açılışı DYP'nin 20. kuruluş yıldönümü olan 23 Haziran 2003 tarihinde yapıldı. DP genel merkez binası, ikisi bodrum katta olmak üzere toplam 13 kattan oluşuyor. Katlarda genel başkan ve parti yöneticilerinin çalışma odaları, bodrum katlarında otopark, ayrıca mescit yer alıyor."

"Helikopter pistli genel merkez. MHP, 29 Mayıs 2004 tarihinde, Balgat Ceyhun Atuf Kansu Caddesi'nde yaptırılan ve o dönemin 'en modern parti genel merkezi' olarak tanımlanan binasına taşındı. Kuşbaşı bakıldığında MHP amblemindeki '3 hilal' şeklinde olan yeni genel merkez binası, zemin altında 5, zemin üstünde 14 kattan oluşuyor. Binanın üstünde helikopter pisti de yer alıyor.

Ahmet Vefik Alp'in mimarlığını yaptığı genel merkez binasında 'M', 'H' ve 'P' olarak adlandırılan üç blokun yanı sıra genel başkanlık bloku da bulunuyor. Genel merkez binasında, ayrıca 700 kişilik iki katlı konferans salonu, her katta toplantı salonu, 85 kişilik basın toplantı salonu, bilgi işlem merkezi, internet bürosu, foto film merkezi, kütüphane, galeri, kafe, mescit ve yaklaşık 250 oda bulunuyor."

"CHP'nin akıllı binası. CHP de parti imkanlarıyla yaptırılan (?!) (soru ve ünlem işaretini ben koydum.H.AY) modern genel merkez binasına taşındı. 19 Mayıs 2006 tarihinde hizmete giren yeni genel merkez binası, 8 bin 700 metrekarelik arsa üzerine kurulu ve 27 bin 400 metrekare kullanım alanına sahip. Söğütözü'ndeki bina 3'ü zemin altında olmak üzere toplam 20 kattan oluşuyor. Binada 600 kişilik konferans salonunun yanı sıra 300 kişilik eğitim salonu yer alıyor.

Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu toplantıları ile basın açıklamalarında kullanılacak üç ayrı salonun bulunduğu CHP genel merkezinin 12. katında Genel Başkan Deniz Baykal'ın makam odası var. Binanın 9, 10 ve 11. katlarında genel sekreter, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcıları ve Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin odaları bulunuyor.

Sigara içme yasağının bulunduğu genel merkezde, kafeterya ile 330 binek oto ve 10 otobüs kapasiteli kapalı garaj da yer alıyor."

“AKP'nin modern yeni genel merkezi. AKP'nin de Söğütözü'nde satın alınan arazi üzerinde yaptırılan yeni genel merkez binasına önümüzdeki günlerde taşınması bekleniyor. Türk siyasi yaşamına 14 Ağustos 2001'de katılan AKP'nin genel merkezi olarak, Ceyhun Atuf Kansu Caddesi'nde kiralanan bina kullanılıyordu.

AKP'nin, 8 dönümlük araziyi satın alarak yaklaşık bir yılda yapımı tamamlanan yeni genel merkez binası, CHP genel merkezinin de bulunduğu Söğütözü'nde yer alıyor. AKP'nin yeni genel merkez binası, dördü bodrum katı olmak üzere toplam 14 kattan oluşuyor.

Selçuklu mimarisinin etkilerinin göze çarptığı yeni genel merkezin çatısında bakırla kaplı kubbe ve mavi renkte AKP yazısı bulunuyor. Yeni genel merkez binasının giriş kapısının üst kısmında da 10 adet asimetrik olarak iç içe geçmiş iki karenin oluşturduğu 8 köşeli yıldız motifi bulunuyor.

Sekiz köşeli yıldız motifinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Özbekistan gezisi sırasında Buhara şehrindeki eserlerde görüp beğenmesi üzerine genel merkez binasında kullanıldığı öğrenildi."

Siyasi partilerimizin bu genel merkez binalarını ben yazımın başlığında kullandığım gibi şatolar olarak tanımlıyorum. Siyasi partilerin bütçeleri konusunda kapsamlı bir araştırma yaptım. Bu yerel gazetenin sınırları belli olduğundan her şeyi bir yazıda özetlemek mümkün değil. Onun için birkaç hafta bu konuyu sürdüreceğim. Bu yazı sadece konuya giriş. Sonuçta da kendi önerimi yazacağım.

Haberleri anlayabilmek, yazdıklarımı, yazacaklarımı düşünmenize yardımcı olmak üzere Türk basınının usta kalemlerinden Sayın Necati DOĞRU’nun Vatan Gazetesi’nde 11 Mayıs tarihinde yayınlanan yazısının bir bölümünü de aktarmak zorundayım :

"Partiler önce para kaynaklarını açıklamalı!

Kimden besleniyorlar, hangi holdingten, bankadan, şirketten, tarikattan; sermayenin yeşilinden mi, beyazından mı, yerlisinden mi yabancısından mı fonlanıyorlar? Bilecek miyiz? Bugüne değin bilemedik. Halk sormadı. Onlar da açıklamadılar. Şeffaf olmadılar. Fakat şunu öğrendik: İktidara geldikleri zaman kendilerine parasal destek verenleri ihya ettiler. Bu yapıyı, “bozuk-çürümüş düzene karşı bir tepki olarak geldiğini ve hortumları kestiğini” ilan eden Tayyip Erdoğan’ın partisi AKP de değiştirmedi. Düzene uydu. Zenginlerini yarattı. Onların yatına bindi. Onların oteline gitti. Onların adasında tatil yaptı. Partilerin bir bütçeleri olduğunu biliyoruz. Bütçelerine, aldıkları oylara bağlı olarak Hazine’den “para yardımı” aldıklarını da biliyoruz. Ancak yapılan Hazine yardımı ile harcama arasında büyük fark olduğunu da görüyoruz. Bu büyük fark nereden? Kimden?
Onu bilmiyoruz."

Sayın Necati DOĞRU’da partilerin gelir-giderleri arasındaki bu farkın nereden geldiğini biliyor ama nezaketinden yazmıyor. Biz de biliyoruz ve bildiklerimizi burada yazacağız. Siz de bileceksiniz ya da bildiklerinizi anımsayacaksınız…

İZNİK DOĞUŞ GAZETESİ-13 HAZİRAN 07

 
Toplam blog
: 28
: 1087
Kayıt tarihi
: 11.03.07
 
 

Cennet Gökova’nın tam ortasında bulunan Mazı Köyü’nde yaşayan, bahçesinde her türlü sebzesini, rakıs..