- Kategori
- Dilbilim
Dil; Anlıyorsam Fazlası Fazla
Anlatmak istediğim yazarken ve konuşurken gereksiz ayrıntılar, uzun cümleler, lüzumsuz sözcükler falan değil bunları biliyoruz zaten. Ben başka bir şey söylemek istiyorum;
Dil biraz şifredir. Siz benim burada ağdalı bir dil kullandığıma bakmayın. Aslında yazdığım dil savunduğum dil değil. Dil bilimci değilim nasıl olur bilmiyorum ama kültürlü insanların yarısı kısaltılmış cümle hatta yan yana iki kelimeyi anlayacağını düşünüyorum. Konuşma dilinde zaten var, yazma dilinde de olabilir. Misalen “keman çalmayı öğrenmek”, “keman öğrenmek”
Kopukluk olsun, aralarında ilgi olmasın biz ilgi kurarız. Dil %50 kısalır. Anlıyorsam sorun yok. Ben anlıyorsam Türkiye’de on milyon kişi üniversite mezunu bunlar da anlar, kalan da yavaş yavaş.
Ben gramercileri sevmiyorum, hele bir de kuralcıysalar…
Nasıl yazılır ya da konuşulursa konuşulsun söylenenleri anlama kapasitemiz arttı ama dil bir türlü kısalmıyor.
Paylaşım mesajları mesela... İki söz, bazen tek kelime, bazen onlar bile yok, bir tuhaf işaret, ünleme filan… Sayfalar dolusu yazsan aynı şeyi söyleyeceksin yazık değil mi ağzımıza dilimize… Hadi sen yazıyorsun/konuşuyorsun senin için sorun değil bir de okuyanı/ dinleyeni düşün!
Eksik olurmuş, olsun ben bağ kurarım… Ve benim gibi fazla zeki olmayan biri yaparsa herkes yapar. Yarım ifadeler, kopuk cümleler biraz rahatsız ediyor ama zamanla alışırız.
Gramere uymuyormuş; gramer dilin gelişmesinin önündeki en büyük engel.