Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '11

 
Kategori
Psikoloji
 

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Çoğul Kişilik)

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Çoğul Kişilik)
 

itusozluk.com


Kişilik bölünmesi de denilebilen kişilik modelleri arasında geçişlerin olduğu bir psikolojik hastalık olarak karakterize edilir. Bir kişilikten diğerine geçiş anidir. Örneğin sıkıcı bir durumdan neşeli bir duruma geçen kişi geçmişteki olayları hatırlamaz. Bazı tıp otoriteleri bunu travma bozukluğu olarak ele alırlar. Çocukluk döneminde şuurun yeni oluşmaya başladığı cinsel ya da başka tür travmaların kötü kullanıldığı dönemlerde meydana çıkar.

Teşhis için kişiyle yapılan konuşmalar dışında yakın çevresinden de bilgi almak gerekir.

Tedavide öncelikle farklı kimlikler ayrı ayrı tanımaya çalışılır, bozukluğa sebep olan travma değerlendirilir ve en son aşamada kimliklerin birleştirilmesini sağlamak gerekir. Bunun için uzun psikoterapi seanslarına ihtiyaç vardır.

Aşağıda belirttiğim davranışlar kişilik bölünmesi hastalığına benzese de o kategori içersinde değerlendirilmemelidir. Örneğin eşine şiddet uygulayan bir kişinin hemen ardından ağlayarak özür dilemesi bir dengesizlik örneğidir. Bunun dışında içki ve uyuşturucu madde alanların kişilikleri, aldıkları maddelerin etkisiyle de değişim göstermekte ve ayıldıkları zaman o davranışlarından pişmanlık duymaktadırlar. Bütün bu davranışlar geçici olmasına rağmen, çevresindeki kişilere büyük ölçüde rahatsızlık verirler.

Bunların dışında sanal dünyada da kişilik değişimlerine rastlamaktayız. Gazetelerin üçüncü sayfalarında yer alan bazı haberleri incelediğimizde sanal dünyadaki kişilik değişimlerinin acı veren sonuçlarını görmekteyiz. İşte o haberlerden bazıları:

* 60 yaşındaki bir kadın kendisini 25 yaşında tanıtarak bir delikanlıyı evine çağırıyor. Kadını gören adam hayal kırıklığına uğrayıp, kadını öldürüyor.

* Bir evde uzun saçlı, üzerinde kadın geceliği olan bir ceset bulunuyor. Ceset incelendiğinde o kişinin saçının peruk olduğu ve onun bir erkek cesedi olduğu anlaşılıyor. Evdeki bilgisayarda yapılan incelemede kişinin kleopetra rümuzuyla bir kişiyle chat yaptığı ve evine davet ettiği adam tarafından öldürüldüğü ortaya çıkıyor.

Bütün bunlardan sonra sanal alemde benim tesbit edebildiğim psikolojik sorunlar aşağıdaki maddelerde sıralanabilir.

* Bilgisayar başındaki kişi eğer karşı cins adı veya rümuzuyla sanal alemde yer alıyorsa o kişi belki de kendisinin de farkında olmadığı bir eşcinsselik işgüdüsü taşıyor olabilir.

* Kişi kendisinin yaşını çok daha küçük olarak gösteriyorsa gençlik özlemi çekiyor demektir.

* Sanal alemde birden fazla kişilikle yer alan kişiler ise, gerçek kimliğinin dışında yazdıklarıyla, çevresinden sakladığı yaşamını bu alemde paylaşmak ihtiyacını hissetmektedir.

Sonuç olarak sanal alem, .belki de insanlara bilinçaltındaki deneyimlerini yaşatmaktadır.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..