Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '07

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Doğa sadece insanoğlunun değil

Doğa sadece insanoğlunun değil
 

Çevre, İnsanlar kadar "insan için" diğer canlıların da içinde sağlıklı bir hayat sürdüreceği bütündür.

Günümüzde, 2B karmaşası ve orman ekosistemi çoğaltmak ve doğal ekosistemleri mahvetmek gibi bir anlayış yerleşti. Yapay ekosistemler oluşturulmakta ve birçok canlı yuvasından edilmektedir. Çevre için, çevreden ayrı ve doğal kurallara aykırı ormanlaşma anlayışı...

Gelişigüzel yapılan ağaçlandırma çalışmaları hem tirilyonlarca para kaybına hem de endemik türlerin yok olmasına neden olmaktadır. Anadolumuz endemik tür zenginidir. Ama ne yazık ki, doğrudüzgün envanteri yapılamamıştır endemik türlerin.

Nedir endemik tür?

Endemik tür, hayvan ya da bitkilerin, hava, su, toprak özellikleri nedeniyle, yeryüzünde sadece belirli bölgelerde yaşayabilenlerine denir.

Pek çok insanımız, sanayileşirken de "para getirisi" yüzünden bu endemik tür alanlarını yok etmektedirler.

Şimdi çoğu insan şöyle düşünmekte: " Sanayileşmenin yanında birkaç bitkinin, böceğin lafı mı olur? Onlar olmasa dünyanın sonu mu gelecek?" Aynı şeyi bir bitki insan için düşünse? Veya bir hayvan insan için düşünse?...

Olur mu? Biz insanız. Akıllı yaratıklarız. Değil mi? Bunu hangi canlı insan için söyleyebilir? :)

Adına dünya denen en büyük ekosistemde, tüm canıların "kendi hayatlarına ve yaşama haklarına" saygıdan dolayı, diğer canlılara saygısı vardır, olmalıdır.

Çok sistematik ve gelişigüzel olmayan bir ilişki bütünü vardır doğal ekosistemlerde.

Bir mikroorganizma, ölen canlı kalıntılarını parçalayıp yaşamını sürdürecek enerjiyi elde ederken, diğer canlıların kullanabileceği inorganik maddeleri de tekrar doğaya verir. Doğa tekrar ona ölmüş canlı verir... Bu beslenme zinciri dünya var olduğu sürece var olmak zorundadır.

Sanayisiyle, çarpık kentleşmesiyle, maden işleme faaliyetleriyle, savaşlarıyla, kiniyle, öfkesiyle bir türlü huzuru bulamayan insanoğlu, yarattığı her kirlilikle bu doğal zincire bir darbe vurmaktadır.

Sanayici ne yazık ki, bahçesine bir iki gül, bir iki ağaç dikmekle veya çimlendirmekle ne yazıkki çevre adına görevini yerine getirmiş olarak görüyor kendisini. Oysa ırmaklara, derelere, toprağa, havaya verdiği atıkları arıtmadan veriyor... Ne olacak ki? Kocaaaaa atmosfer bir onun bacasından çıkan dumanla mı kirlenecek?

Kendisi için var olması gereken bir düzeni bozduğunun farkında olan ve bu bozulmaları minimize etme bilincinde olan insanların olduğu yakın geleceklere dileğimle...

 
Toplam blog
: 41
: 784
Kayıt tarihi
: 23.08.07
 
 

Üniversiteyi bitirdiğimden ve işe başladığımdan bu zamanabir hayli yıl geçmiş:). Bir de baktım ki em..