- Kategori
- Doğal Hayat
Doğal taşların gizemli dünyası

Yaşadığımız dünyada evden işe veya seyahat ettiğimizde yolda yürürken, kırlarda, bayırlarda gezerken önümüze çıkan taşın yüzüne bile bakmadan geçeriz. Hâlbuki bu taşlarda ne sırlar vardır bilseniz?
Doğal taş deyince aklımıza Muğla geliyor. Yeşilin maviyle buluştuğu turistik bölgeler, yani Muğla, Türkiye’yi dünyaya açan turizm kalbi. Ancak Türkiye’yi dünyaya açan bir başka kalp daha var mermer. Muğla’da mermercilik 1980’li yıllarda kurulmuş. 1986 yılında fabrikalar kurulup 1999’da da mermerciler örgütlenmeye başlamışlar. 2000 yılında bir çatı altında buluşmaya karar vermişler. O zaman dan beri hem Muğla’ya hem mermerlere sahip çıkıyor.. Mermer sadece Muğla’ya özgü bir maden değil. Hemen, hemen yurdumuzun her ilinde çıkıyor.
Doğal taşlar ocaklardan nasıl yeryüzüne çıkıyor? Kesim yapılacak mermer, kayanın önce sondaj makinesiyle delim işlemi yapılıyor. Yalnız sondaj deliğinin 18 m.den daha fazla olmaması gerekiyor çünkü 18 m.den sonra kaya üzerinde sapmalar meydana geliyor. Açılan deliğin bitiş noktası ve 90 derecelik açıyla çakışacak bir delik daha açılıyor. Çakışan iki sondaj deliğinin içinden elmas tel geçiriliyor ve böylece kaya kütlesi kesiliyor. Kesilen bloklar fabrikalarda este denilen mermer kesme makinesi, bunları 2, 3 cm. lik diye sınıfladığımız plaka şeklinde kesiyor. Fabrikalar plakaları alıp 30x30, 40x40 keserek cila makinesine veriyor. Ciladan çıkan taşlar eskitme kazanlarında vibrasyonla eskitiliyor. Bu kazan da taşlar bir birine çarparak dönüyor, eskitilen taşlar yarma kalibre bölümüne geliyor. Dizim ünitesinde istenilen ölçülerde desen ve kalıplarda eskitilmiş mermer parçacıkları kalıplara dizilip bu kalıpların bozulmaması için arkasına file yapıştırılıyor. Buradan kurutma ünitesine gönderilip yapıştırıcıların kurutulması sağlanıyor. Dizimi yapılacak modeller mimari tasarlama bölümüne gidiyor. Oradan gelen talep üzerine dizimler yapılıyor. Böylece harika ürünler elde ediliyor. Balıkesir yöresinde eskitilmiş doğal taşlar ve fabrikalar var.