- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Doğru beslen, mutlu ol

Benim için beslenme doğal yaşamı sürdürme zorunluluğundan çok zevkle yapılması gereken bir durum. Besinlerin alınması, hazırlanması ve sunumu her aşaması önemli. Beni yakından tanıyan ablalarım hafifçe gülümseyeceklerdir, halimi bilirler çünkü..
En çok da peynir severim, balık ve meyveler vazgeçemediklerim. Her daim kilo almakta çok başarılı olduğum için hep dikkatli yaşamak zorundayım. Geçen gün yaptığım ızgara balık sonrası yüzümde oluşan mutluluk, sadece çikolata sonrası değil başka besinler sonrasında da daha da doğrusu doğru besinlerle de mutluluğumuzun artabileceğini düşündürdü. İnternetten araştırma yaptığımda bu konunun zaten fazlasıyla irdelenmiş olduğunu gördüm, mutluluğum gerçek ve direk besinlerle ilgiliJ Bu konuyu sizleri sıkmadan özetlemek istedim;
"İyi beslen, iyi hisset":
Beyin direk olarak bazı kimyasal maddelerin sinir iletimindeki etkileri ile fonksiyonlarını sürdürür. Bu kimyasal maddeler, nörotransmitterler olarak adlandırılır ve biz bunları yiyeceklerimiz aracılığıyla alırız. Bu maddeler temel olarak Serotonin, norepinefrin ve dopamin dir. Dopamin ve norepinefrin uyanıklığı artıran ajanlardır. Daha hızlı düşünmemizi, motive olmamızı ve zihinsel olarak daha uyanık olmamızı sağlarlar.
Serotonin ise sakinlik ve gevşeme sağlayan bir maddedir. Stres reaksiyonunun etkilerinin azaltır, uyku ve hareket yavaşlamasını sağlar.
Akıllı olmak için; yumurta, süt, karaciğer ve sığır eti yemek gerekiyor. Eğer sınava gireceğiniz bir güne başlıyorsanız, omlet iyi bir seçenek.
Kuru erik. Kuru erik diğer besinlerden üstün olarak iki katı antioksidan içerir. Antioksidanlar hafıza güçlüğü ve metal bozulmayı engeller.
Yulaf. Düşük yağ ve tam tahıl olma özelliği ile hafıza güçlendirici etkisi varır.
Uyanık olmak için; elma, üzüm suyu, avokado ve brokoli ve limon
Yüksek Enerji İçin; portakal, elma ve yoğurt.
Ay çekirdeği. Ayçekirdeği içerdiği magnezyum ile normal kas ve sinir fonksiyonlarını sağlar, kalp ritmini düzenler ve kemikleri güçlendirir.
Ton balığı. Ton balığı içerdiği proteinlere kas yenilenmesini sağlar ve içerdiği proteinin özelliği ile uyanıklık sağlayıcı maddelerin iki katı salınmasını sağlar.
Mutlu hissetmek için; somon balığı. B12 vitamini ve omega 3 ağ asitleri ile depresyonu önleyici etkisi vardır. Omega 3 yağ asitleri beyin serotonin düzeyini artırır. Serotonin ruhsal durumu regule eder ve irritabiliteyi azaltır. Balık yiyerek hemen değil ama uzun süreli alımı ile bu etkileri sağlayabiliriz. Hafta da en az 3 kez besinimiz içinde yer alması ile daha mutlu olabiliriz.
Muz. Muz içerdiği B6 ile serotonin düzeyinin artmasını sağlar.
Tavuk karaciğeri. Tavuk karaciğeri içerdiği folik asit etkisi ile beyinde daha iyi ruh hali için gerekli maddelerin salınımını artırır.
Daha iyi bir cinsel yaşam için; fındık ve ceviz. İçerdikleri L-Arjinin isimli protein ile genital bölge kan akımının artışına neden olur. Yumurta ve et de düşük oranda L-Arjginin isimli proteinin içerir.
Çikolata. Çikolata beyinden hoş duygulanım yaratan endorfinlerin artışını sağlayarak etki eder.
Temel beslenme önerileri.
- Günde en az sekiz bardak su için,
- Kahvaltı mutlaka yapın ve günde üç öğün mutlaka yiyin
- Vitamin eklemesini ancak bir hekime danıştıktan sonra yapın
- Şeker ve şekerli atıştırıcılardan kaçının
- Kafein ve alkollü içeceklerden ve sigaradan uzak kalın
- Taze sebze, meyve ve tam buğday ürünlerinden zengin beslenin
- Triptofan ve omega 3 yağ asitlerinden zengin bir beslenme için balık, hindi, tavuk, peynir, fasulye, tofu , yulaf ve yumurtadan yararlanın
- Çekirdekli ve kabuklu kuruyemişlerden ölçülü olarak yiyin
- Uskumru, ton ve somon balığını haftada en az üç kez yüketin
- Salatalarınıza keten tohumu ve haşhaş tohumu ekleyerek zenginleştirin
- Kızartılmış, işlem görmüş ve doymuş yağ asidi içeren besinlerden olabildiğince kaçının
Kaynaklar
http://www.more2hug.com/moodfood.html
http://www.patrickholford.com/content.asp?id_Content=630
Resimler
http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/77368/2/istockphoto_77368_ketchup_smile.jpg