Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '09

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Doğru Yönetici Olmak

Doğru Yönetici Olmak
 

Yetki ve sorumluluğun verildiği zamanı ve personeli yönetebilen, bunun yanı sıra hiyerarşik konumlarina gore belirlenen otorite sahibi olan kisilerdir. Yöneticilik bilgi, tecrübe, sorumluluk, otorite, liderlik, öğretmenlik gibi bir çok vasfın bir arada olması anlamına da gelmektedir. Bu vasıfların eksik olması demek yönetim kaabiliyetinin de eksik olması ve yönetimde aksaklıklar oluşması demektir.

Yönetici bir lider olmalıdır. Yöneticilere liderlik görevi yönetici sıfatıyla birlikte verilir. Fakat bazı yöneticiler sadece yönetici sıfatıyla kalarak liderliği beceremezler. Liderlik yöneticiliğin kök noktasıdır. Liderler işi yapmaktan çok yol gösterici olurlar. Liderlik sıfatı olmayan yöneticiler işlerini doğru yapabilirler fakat doğru işler yaptırmaları pek mümkün olmaz.

Yöneticiler aynı zamanda bilgi ve tecrübelerini personellerine bir öğretmen gibi aktarmalıdırlar. Öğretmen vasfı olmayan bir yönetici de normal bir personelden ileri gidememiş demektir. Öğretmen vasfı ile otoriteyi sağlamakta oldukça kolay bir sisteme dahil olmaktır.

Vasıflarına tam olarak sahip olan bir yönetici kurumuna ve çalışanlarına faydalı olabileceği gibi bu vasıfların eksikliği tersine bir fayda sağlayacaktır. Vasıfları eksik olan yöneticiler personelleri ile iletişimi sağlayamayarak iş performanslarını düşürürler, bilgi ve tecrübe aktarımı yapamadıklarından dolayı personellerinin iş ve sosyal hayatları ile ilgili katkıda bulunamazlar. Bir yöneticinin personeline katkı sağlayamaması, personelinin gözünde bir yöneticiden çok rakibi olan bir personel durumundadır. Bu tür yöneticiler her zaman eleştirilere maruz kalırlar.

Tüm vasıfların toplanması liderlik vasfı ile pekiştirilerek bir maestro edasıyla kurumsal kimliğine kavuşan yönetici başarının anahtarını elde etmiş demektir.

Doğru yönetici iş yapmak yerine yönetir. Yönetmek iş yaşamında en önemli iştir. Doğru yönetilemeyen her iş, her proje başarısız olmaya mahkumdur. Bu başarısızlığın temel taşı her zaman yöneticidir. Yönetici kimliğinde olup yönetici olmayı bir türlü başaramayan kişilerin egoları genellikle yüksek olur. Personellerini egoları ile bir örümcek ağı gibi sararlar, bu durumlarda işten çok tartışmanın, gerilimin olduğu bir ortam hakimdir. Böyle bir ortamda verim olması neredeyse imkansızdır. Gerçek yöneticiler, egolarını, öfkelerini her zaman kontrol edebilirler.

Doğru yönetici olmak için eleştirilere, yeni fikirlere de ne olursa olsun açık olunmalıdır. Yeni fikirlere ve eleştirilere muhalefet olunmamalıdır. Ben değil biz olmalıdır. Tartışmalardan kaçınılmalı ve bu tür durumlarda ikna kaabiliyeti kullanılmalı eğer gerginlik var ise erteleme tekniğine geçilmelidir. Personeller ile heterojen bir bağın yanı sıra homojen bir bağ’da kurulmalıdır. Adil yönetim benimsenmeli, adam kayırma, yönetim boşlukları gibi gafletlerden kaçınılmalıdır. Yönetimde gerekiyorsa doğru bir idol seçilmeli ve doğru yanları alınmalıdır.

Gerçek Yönetici;

Lider,

Öğretmen,

Otoriter,

Bilgili,

Tecrübeli,

Adaletli,

Egosuz,

Öfkesiz,

Uzlaşmacı,

Planlayıcı olmalıdır.

Başarının anahtarı doğru yönetimden geçer. Yanlış yönetim hataları kabul etmez. Başarısız yönetici olmamak için hayatta gerçek örneklere kulak verin.

İyi ve doğru yönetimler/yönetilmeler.

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..