- Kategori
- Dünya
Doğu Akdeniz'de sular ısınıyor mu?

Savaşın kötü yüzü!
Rusya Dışişleri Bakanı, Sergey Lavroy, Suriye'ye helikopter götüren geminin , İngilizler tarafından geri gönderilmesinden sonrab sert konuştu, Suriye'ye yapılacak müdahalenin bütün bölgeyi kasıp kavuracağını söyledi.Sonucun felaketle neticeleneciği, etnik grupların olduğunu, mesela kürtlerin Suriye, Irak ve Türkiye'de yaşadıklarını anımsattı.
Diğer taraftan ise;
Rus, Çin, İran ve Suriye ortak tatbikatı; Suriye toprakları üzerinde deniz, hava ve kara tatbikatının yapılacağı, İran Fars ajansı tarafından duyuruldu.
Her ne kadar Rusya ve Çin tarafından yalanlansa da, Orta Doğuda suların ısınması kaçınılmaz görülüyor.
Bu tatbikata katılıma 90 bin personel, 400 hava kuvvetleri, 900 tank gibi bir gücün, Suriye'de basmadık yer bırakmaması anlamaına geliyor ki, bu da resmen işgal anlamı taşımaktadır. Debka'nın bildirdiğine göre Pekin, 12 askeri gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçmesi için Mısır Hükümetinden izin istediğini bildiriyor.
Ve bu tatbikat gerçekleştirilirse, Rusya ve Çin'in askeri gücünün ilk defa Orta Doğu'da konuşlandırılacağı vurgulanıyor.
Bu iki süper güç, Suriye'ye yapılacak ABD, Avrupa ve Arap askeri müdahalesini engellemek için, İran ve Suriye orduları ile ortak hareket etmeye hazır olduklarını göstermek istemektedirler.
Beşar Esad ve onun rejimine operasyon yapmak istiyen ABD'yi frenlemek için yüksek sesle söylemler olmaktadır.
Meksika'daki G20 Zirvesinin ardından, Obama ve Putin'in görüşmesinin detaylarını daha net göreceğiz. Suriye konusu hakkında, Rusya'nın geri adım atacağını düşünmek biraz safdillik olsa gerek, direncinin kırılması ise yapılan pazarlıkların önemiyle ilgili olacaktır.
İşin vahim tarafı ise, ortak tatbikatın Haziran sonu veya temmuz başlarında yapılmasıdır ki, bu tatbikat, Türkiye'yi ve İsrail'i de zor durumda bırakacaktır. İran ve Suriye'nin artık, Türkiye'yi de düşman belliyen ülkeler safında yer almalarıdır.
Dış politikamızın, komşularla 0 sorun politikasızlığı ve tutarsızlığı bizi bu noktaya getirmiştir.