Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
394
 

Domat tezler

Domat tezler
 

search.everyzing.com


Babadan gelen İstanbullu genler sebebi günahım!

Hem Egeli geçinirim; hem de “Domates” yerim!

Hayatımda hiç “Domat” diyemedim; sanki vitamin C zengini domatesin çok umurunda!

Macerayı seven, hovarda ruhu; yüzyıllar önce Kristof Kolombus’un peşine takılmasına, Avrupa’ya göç etmesine neden olmuş!

Avrupalı; kendi gelene şöyle bir baktıktan sonra “ Kırmızı! Bu şey zehirli olmalı “ Keçinin tanımadığı ot…” “En iyisi biz önce Amerikalıyı süs bitkisi olarak kullanalım; görünüşü de pek güzel” Demişler.

Avrupa mutfağına girmek için ne kadar bekledi?

Domatesliğinden ne kadar ödün verdi? Verdi mi?

Hiçbir bilgim yok lâkin sarı renkli armut biçiminde; insanoğlunun istediği şekle bürünmüş, asimile olmuş domatesleri gördüğüm an içim cız etmişti!

Avrupalının mutfağına girmeyi başaran özgün domateslere; tanışma döneminde her nedense ilginç bir kısıtlama getirilmiş!

“Bekâr kızlarımız domates yemesinler!”

“ Neden kardeşim?”

“Cinsel isteği kamçılar, görmüyor musun kor ateşler gibi yanıyor”

Günümüzde: Domatesin çekirdeği kırmızı ve seksi değil. Hiç kimse, mevsimsiz seradan gelene, ucuz olana çabuk bozulana rağbet etmesin!

Domates dediğin, yamru yumru irili ufaklı olmalı; mis gibi kokmalı!

Yazın yenmeli, kışın ona hasret çekilmeli!

Bolluk her zaman bereketin simgesi olamıyor!

Emek tarlada çürüyor! Toprak yüzünü ekşitiyor! Hormon, ilaçlama çiftçiyi yiyip bitiriyor! Milletimizi hiç tanımadığı illetlerin pençesine teslim ediyor!

Dünya gözünü yavaş, yavaş olsa da açmaya başladı. Biz de küllerimizden doğalım! İster cennet elmasından (rivayete göre, domatesin diğer bir adı) İster demirbaş gıda yumurtadan başlayalım!

Biyolojik adımlar atalım! İyi doğru güzel; nerden gelirse gelsin, örnek alalım!

Sırf kendi sağlığımız için merhamete gelelim! (Beni; bir nebze olsun tanıyanlar, becerikli kanatlılar için de Yüceden merhamet dilediğimi bilirler.)

Tanrının, çayır çimende yaşamasını uygun gördüğü canlıları: Karanlık, dar, dışkı kokan mikrop yuvası mahpushanelerden azat edelim!

Biz zaten hep böyle yapardık da; elin oğlu aklımızı çeldi!

Gel gör ki, elin oğlu yüz seksen derece çark etti!

Ürkek gıt gıt gıdakların, mesuliyetini çilli horoza devretti!

Gökten yerden gelebilecek tehlikeyi anında fark edebilen, çoluk çocuğu hemen uyaracak “Haşmetli Horoz” işsiz güçsüz bir baba ve eş konumundan ibiğini sıyırdı sayılır!

Sanki biz yapamazmışız gibi; elin oğlu kolayca yer değiştirebilen mobil kümesler icat etmiş! Neden? Yeşillik seyrelince, arazinin, otu çiçeği, böceği çimeni daha bolca bölgesine “ Kanatlıların karavanını”

çekivermek için tabiî ki! Kanatlılar mutluluktan sadece kanat çırpmıyorlar, halis muhlis yumurtalar yumurtluyorlar!

Halis yumurta, essah seksi kızıl derili Amerikalı, bol soğan, ince

kıyılmış yeşil taze acı biber ile menemen yapalım!

Has undan yapılmış köy ekmeğini de sizler getirin!

Yemesek de yanında yatalım!

17-Eylül- 2008 Çarşamba 23.53

Çanaklıköy

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Italyada duymustum, saksida domates yetistirirlermis. ilk olarak yesil yemisler. Zehirli olmasindan korkuyorlarmis. Papazlar sahip cikmis. Ilac niyetine kullanilirmis.Kizarinca zehirleniyormus suz bitkisi olarak yillarca kullanilmis. Taa ki birileri uyanana kadar. cok guzel anlatmissiniz elinize saglik.

senolmutlu 
 09.10.2008 17:35
Cevap :
Merhaba Şenolmutlu (Senolmutlu hangisi doğru?) Yazı fazla uzamasın telâşı içinde, değinmediğim bilgilere değinmenize çok sevindim! Elinize sağlık teşekkür ederim! Tamamlayıcı niteliğindeki güzel yorumunuz mutlu etti! Sağolun! Selamlar!  11.10.2008 14:16
 

ne kadar cömert davranmış zaten biliyordum da bu yazınızdan sonra daha iyi anladım Alev Hanım. Hafta sonları kendi ineğimizden sağdığımız sütle yoğurt-lor-sütlaç yapıyorum. Annemin bahçesinden biber turşusu kurdum daha dün. Geçen hafta yağan yağmurlardan sonra domateslerin tadını tatmanızı isterdim aynı çocukluğumdaki gibi kokuyorlardı. Buzluğumda bahçe maydanozları kıyılmış her an kullanıma hazırlar ve daha bir sürü nimetler. Sizi okumayı ve okuduktan sonra fark etmeyi seviyorum. Şimdiden bayramınızı samimiyetle kutluyorum ve sevgiler gönderiyorum

kevser şekercioğlu akın 
 25.09.2008 23:50
Cevap :
Bu güzellikleri hakediyorsunuz; Yüce de sizden esirgemiyor! Çünkü marifetler olumlu, ödül size yakışır! Kendi ineğinin sütü ile sütlaç yapmak! Paha biçilmez değerde! Sizin adınıza çok sevindim! Bayramınız kutlu olsun! Allah size hasret çektirmesin! Sağlık, sevgi dolu günler peşinizi bırakmasın! İyi tatiller!  26.09.2008 1:48
 

"Hayda domat,sağlam söğüşlük domat, kaya marka domat,vur duvara kaç kenara domat sağlam domat sağlam...İşte böyle satarlar bizim buralarda domatı :)) Domates çok kibar kalıyor fazla kullanmıyoruz :))) Her yerde kullanılan vazgeçilmez bir bitki.Allah birde güzel renk vermiş yakıyor ortalığı...Sağlığınız sıhhatiniz iyi bir şekilde döndüğünüze sevindim efendim.Selamlar,saygılar...

Murat GÜLCEK - Yakamoz35 
 23.09.2008 8:35
Cevap :
Vay vay vay! Murat Bey'in çok iyi bir satıcı olduğu gün ışığına çıktı! Hangi mesleği icra ediyor sunuz bilmiyorum; ama sizde yetenek var! Şu aralar köye gidip geliyorum Sevgili Yakamoz; bana temiz hava ve oranın suyu iyi geliyor! Teşekkürler, selamlar!  23.09.2008 12:15
 

Köy ekmeğinin yanında kese yoğurdu ve taze sarmısak ohh harika olur..Tok olsak da yenir yani..Yazın yediklerimizi kışın hasret çekmeden de yiyebiliriz.Yazlık domadlar benden.Derin dondurucuya rendelenmiş domad koydum çünkü (15-20kg.).Biraz emek istiyor ama değer.Saksıda yeşil taze biber,maydonoz,dereotu ..N e yazık ki toprağımızın ahlakınıda bozdular.İlaçlar ,hormonlar..Becerebildiğimizce doğal olmaya çalışıyoruz.Sevgiyle yanaklarınızdan öpüyorum.Şimdiden bayramınızı kutluyorum.Saygılarımla..

zirve özden özpınar 
 22.09.2008 19:18
Cevap :
Sevgili Zirve! Desenize aç kalmayacağız, şükürler olsun! Rendelenmiş domates ilgimi çekti! Kısmet olur karşılaşırsak, bana nasıl yaptığınızı anlatır mısınız? Sarmısaklı yoğurtlu yorum da iştah kabartıyor! Teşekkür ederim! Sağolun! Sevgiler!  22.09.2008 21:25
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 584
Toplam yorum
: 2445
Toplam mesaj
: 327
Ort. okunma sayısı
: 847
Kayıt tarihi
: 01.03.07
 
 

Dinleyenin olmadığı yerde anlatmanın önemi! Nasıl YAZAN oldum. 'Yalnız doğar, yalnız göçer' eskile..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster