Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '10

 
Kategori
Spor
 

Dostluk maçı sadece Fenerbahçe ile Galatasaray arasında olur

Dostluk maçı sadece Fenerbahçe ile Galatasaray arasında olur
 

Arjantin ile İngiltere arasında hiçbir zaman dosluk maçı olmaz derler, bir ölçüde de doğrudur. Çünkü bu iki ülkenin günümüzden sadece yirmi yedi yıl önce, Güney Atlantik’teki Falkland Adaları için resmen savaşa girmeleri onların tüm karşılaşmalarını apayrı bir boyuta taşımış durumda.

Aynı şeyi Fenerbahçe ve Galatasaray için de söyleyebilir miyiz? Tabi ki hayır. Bırakın savaşı, aynı şehrin iki büyük takımı için en yakışıklı ifade bu takımların “ezeli rakip ebedi dost” oldukları.

Elbette “futbol düşmanlığı” aynı şehrin takımları arasında olmaz diye bir kaide yok hatta bunun literatürde özel bir ismi var: “derbi” fakat bu ebedi dost olmayan ezeli rekabetlerin kökeni araştırıldığında karşımıza hep futbol dışı bir unsur çıkıyor. Örneğin Katolik Rangers ile Protestan Celtic, İspanyol Real Madrid ile Katalan Barcelona , yoksul Boca Juniors ile zengin River Plate veya sağcı Lazio ile solcu Roma arasındaki husumetlerin temelinde futbolun çok ötesinde nedenler var.

Halbuki bizim derbimizin tek çıkış noktası futbol rekabeti ve bu özelliği ile Fenerbahçe-Galatasaray çekişmesi büyük dünya derbileri arasında tek. Zaman zaman bizim derbimizde diğer dünya derbilerini aratmayacak, hatta kimi zaman onları bile gölgede bırakacak çirkinlikler yaşanmıyor değil ama dönüp tarihe bakıldığında, rekabet çerçevesinden taşan bu aşırılıkların ne denli gereksiz olduğunu görmek hiç de zor değil.

Futbolumuzun iki lokomotifi bugün bir başka ülkede ve gerçekten bir dostluk maçı için sahada olacaklar. Aralarındaki rekabetin tek nedeni futbol olduğu için belki de gerçek bir dostluk maçı oynayabilecek iki ezeli rakibin mücadelesi umarım başladığından çok daha dostane biter.

Bu arada merak edenler için belirteyim, 1982’deki Falkland Savaşı yetmiş dört gün sürdü, 649’ü Arjantinli olmak üzere toplam 917 asker hayatını kaybetti ve savaşı İngilizler kazandı.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..