Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '10

 
Kategori
Dostluk
 

Dostlukta ortak paydamız

Sevgili Dostum,

İnsanların rahatça anlaşmaları için ortak paydaları olması lazım. Yani, ortak paydamız olduğu zaman senle ve insanlarla rahat anlaşmaktayız. Bugün burada ortak paydalarımızın ne olduğu ve neden böyle güzel dostluk kurduğumuzu bizim güzel dostluğumuzu merak edenlere anlatalım istedim. Ortak paydamız olmasa bile modern insanlar ortak payda bularak anlaşabilirler her zaman. İnsan olmamız da bunu gerektirir.

Sevgili dostum,

Öncelikle ortak paydamız, aynı üniversitenin farklı fakültelerinden ama benzer eğitim sürecinden geçmemiz olduğunu ilk tanıştığımız zaman konuşmuş, aynı üniversiteden mezun olan insanlar olmanın sevincini yaşamıştık. Hatta annenin de aynı Üniversitenin farklı fakültesinden, babanın da benimle aynı fakülteden mezun olduğunu konuştuğumuz eğitim aldığımız Üniversitemizle gurur duymuştuk. Güzel Üniversiteden mezun olmanın ve köklü eğitim kuruluşlarından faydalanmanın zevkini her insan tatmadığı için, bu ayrıcalığımıza ve tanışmamıza hem şaşırmış, hem de sevinmiştik. Güzel Üniversite okuyan insanlar, eğer bunun faydasını görmüşler ve gerçek manada güzel Üniversite okumanın sevincini yaşamışlarsa hem topluma hem kendilerine ve çevrelerine enerji saçacaklardır.

Sevgili dostum,

Bir ortak paydamızın da hemen hemen aynı hastalıklarla mücadele etmemiz olduğunu öğrenince, aynı sorunları yaşayan insan olduğumuz için kaynaşmamız daha çabuk olmuş, bu hem seni hem de beni memnun etmişti. Sonrasında gelişen dostluğumuz ve birbirimizi yaşadığımız şehirlerde ziyaret etmemiz ve hayatımızın geçtiği yerleri görünce daha iyi anlaşmamıza sebep oldu.

Sevgili dostum,

Başka fikirlerde olan insanlarla da konuşmak güzel duygudur ama her insan sohbet etme adabını bilmez ve hep aynı şeyleri konuşarak insanları bıktırır. Seninle benim de ortak yönlerimiz olduğu kadar, farklı yönlerimiz olduğunu de keşfederek, bizler farklı yönlerimizi bizi kaynaştıran unsurlar olarak algılamanın mutluluğunu yaşadık değil mi? Senin bazı alışkanlıklarını benim benimsemediğim gibi.

Sevgili dostum,

İnsanları anlamakta çok zaman zorlanmaktayım. Ancak insanlarımız nedense doğuştan ve sonradan aldıkları eğitim, kültür gereği, bencil olabilmekte ve suçu her zaman başkasında arayabilmektedir. Bunun sebebi ise vücutlarının gelişmesi ama duygularının gelişmemesi. Duygular gelişmediği zaman insan bir çocuk gibi kalmakta. Ondan dolayı da çocuk gibi bencil olmakta. Dostluklar bencilliği kaldırmamakta. Bu yüzden de çok zaman akrabalar yabancı gibi olabilmekte. Halbuki maddi şeyler elde etmek için harcadığımız çabaları manevi şeyler elde etmek içinde harcasak hem bizler hem de ilişkide olduğumuz toplum kazanacaktır.

Sevgili dostum,

İnsanları bir yerde gene anlamakta zorlanmaktayım. O da hem çocuklarının en güzel yetişmesini isterlerken, hem de güzel okullar okumuş yetişmiş insanları takdir etmesini bilmiyorlar. Çocukları ile onların kaynaşmasına çaba harcamıyorlar. Bunları anlamakta zorlanmaktayım.

Canım dostum,

Ama sizi gelişmiş ve güzel eğitim almış insanları kucaklayan, takdir eden insan olarak tanımanın sevincindeyim. Keşke sizler gibi gelişmiş insanı seven insanlar çoğalsa. Ne güzel olur. Ama gerçek hayatta ne yazık ki gelişeni seven insanımız az.

Canım dostum,

İnsanları ortak paydaları buluşturur demiştik. Ortak paydalar kaynaştırmanın yanında, kıskanç insanların, rekabet bilmeyen insanların da zamanla dostluklarını, kine ve nefrete hatta düşmanlığa dökmesine sebep olabilir. Ancak hakiki manada davasını ve dostunu seven, canı pahasına olsa da dostuna düşman olmaz. Çünkü dostunu hata ve sevapları ile, kısaca her şeyi ile sevmişlerdir. Değişen duruma göre değişen insanlar olmazlar gerçek manada dost olanlar. Öyle değil mi ama? Fakat görmekteyiz, dost geçinen ama sonradan bir koltuk için dost dediği insanları satan çok insan olmaktadır.

Can dost,

İnsanları hayvanlardan ayıran bir özelliktir dostluk biliyorsunuz. Bazen hayvanlar bile insanlardan daha sıkı dostluklar kurabilmekteler ve bu ideal uğruna yaşamaktalar. İnsanlar hayvani yanını gösterdiği zaman dostluğa önem vermeyen, insanı yanını gösterdikleri zaman ise insan olmanın sevincini yaşarlar. Ama ne yazık ki çok insan sadece hayvani yanını göstermekten zevk almaktalar.

Can dost,

Bizler sadece insanlığımızı göstermekle kalmayarak, örnek insan olmak, örnek dostluklar sergileyerek, bunları da önce çocuklarına, sonra yakın akrabalarına, öğretmen ise öğrencilerine, imam ise cemaatine , bir kurumun müdürü ise memurlarına aşılamak zorundadırlar değil mi? Ama ne yazık ki, günümüzde okul tamamlayınca kitap okumayan, dostlukları sadece yemek içmekten ibaret olarak algılayan insanlar nasıl gelişim gösterebilirler?

Can dost,

Ortak paydalar önemli. Ama bu ortak paydalar bencillik, kişisel hırs, sadece dünyalık elde etmek için harcanan çaba olduğu zaman insana bir şey kazandırmaz değil mi? Önemli olan maneviyatla donanmak ve bu yönümüzü geliştirerek başkalarına da anlatmak olmalı. Bizim yol gösterenimiz gene bizler ve bizim dostlarımız olmalı.

Can dost,

Bizler ortak paydamız olsa da olmasa da dostluklarımızı geliştirmek ve dostlarımızı iyi güzel şeyleri anlatarak aydınlatmakla sorumluyuz. İster anlarlar ister anlamazlar. Bu onların sorunu ama bizler usanmadan anlatalım. Dostluklar, dostların daha iyiye gitmesi için vesile olmalı. Anlayana.

Can dost,

Bizim dostluğumuz, yüze gülen ve arkadan bizleri çekiştiren dostluklardan da olmamalı. Ben öyle insanlar gördüm ki, bir topluluğa girip, onlara yağ çektikten sonra, oradan ayrılınca hatalarını sayıp dökmekteler. Ben böyle dostluklar istemem. Dostluklar kaynaştıran, bütünleştiren ve kenetleyen olmalı bence.

Can dost,

Güzel dostlukların, insanları geliştirmek ve onların kaynaşmasını sağlayan dostlukların ülke kalkınmasında da çok önemli olduğuna inanmaktayım. Şöyle ki; güzel dostluklar kuran insanlar her zaman çevrelerine de moral vereceklerinden, onların moral vermesi ile insanlar mutlu olacak, bu mutluluklar işlerinde verimlerini de artıracaktır. Verimli olan insanlarda daha çok gelişmek için çaba harcayacaklarından, mutlulukları hem çevrelerine, hem ailelerine, hem gelecekleri olan çocuklarına yansıyacağından ülkemiz daha hızlı gelişecektir. Ama dostluğa ve çevresine önem vermeyen insanlar bunu anlayamaz çoğu zaman.

Can dost,

Yapılan araştırmalar kendisinin sevildiğini, patronunun kendisini değerli bulduğuna inanan işçilerin verimliliğinin daha çok olduğunu göstermiştir. Sendikalı, patronunun kendisini değerli bulduğuna inanan insan da gelecek kaygısı olmadan verimli olacağından işinden azmi verimlilik alınacak, o verimlilik firmaya, işçinin ailesine , şirketin ve ailenin mutluluğu sektörün verimine, o da ülke kalkınmasına büyük önem sağlayacaktır.

TURAN YALÇIN-TOKAT
 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..