Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '17

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

Down Cafe Görürseniz Uğramadan Geçmeyin!

Down Cafe Görürseniz Uğramadan Geçmeyin!
 

 
İnsanı insan yapan ve hayvandan farklı kılan özelliklerin başında aklını kullanarak dünyayı değiştirme ve koşulları kendine uygun hale getirme uğraşı yer alır. Hayvan doğaya uyum sağlayarak varlığını sürdürmeye çalışırken, insanoğlu tam tersine doğayı kendine uydurarak varlığını rahat ve huzur içinde sürdürmenin yollarını arar. Bu yüzden çalışmak, üretmek ve kendi gereksinimlerini kendisi karşılamak ister.
Toplumsal yaşam içinde de üreten insanlar rahat ve huzurlu güven içinde bir yaşam sürdükleri gibi, kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde durdukları ölçüde onurlarını ve saygınlıklarını korurlar. Onurlu bir yaşam sürmek her insanın hem hakkıdır hem de vazgeçilmez varoluş özelliğidir.
 
Geçen ay bir yakınımın düğünü nedeniyle gittiğim Konya Ereğli' de  tiyatro sanatçısı değerli dostum Nurullah Çelebi' nin yönlendirmesiyle özel durumu olan kardeşlerimin işlettiği bir DOWN CAFE' ye uğradım. Nasıl da yağmur yağıyordu. İyi etmiş de gitmişim. Engelsiz Cafe diyorlar.İlk kez duydum. Zihinsel engelli kardeşlerimizin  birtakım eğitimlerden geçerek  kazandıkları bilgi ve beceriler sayesinde işlettikleri bir mekán. Salih adında  bir genç kardeşimizin yapıp getirdiği bol köpüklü sade kahveyi içerken, genç öğretmenleri Vefa Demirkıran da bana bu konudaki projelerini büyük bir heyecanla anlatıyordu. Hayatını bu gibi özel durumu olan gençlere adamış  eli yüzü, yanakları hatta alnının tam ortasından öpülecek idealist bir öğretmen Vefa Demirkıran. Daha önce İstanbul'da da özel ve resmi  okullarda görev yapmış ve genç yaşta büyük tecrübeler kazanmış. Bir kitap hazırlamışlar. Bu tür cafelerin, işletmelerin yurt geneline yayılarak binlerce engelli kardeşimize istihdam sağlanması için gece gündüz çalışıyolar. İstihdam sağlarken meslek öğrettikleri gibi hayata da hazırlıyorlar ve toplum içinde nasıl davranmaları gerektiği konusunda da eğitim veriyorlar. Hazırladıkları örnek kitapta , müşterilere nasıl hitap edecekleri, nasıl duracakları, bardağı tabağı neresinden nasıl tutacaklarına kadar her davranış kalıbı şekilleriyle gösterilmiş.
 
Bize  kahve yapıp getiren Salih' le  biraz sohbet ettim.Çalışarak kendi hayatını kendinin kazandığı parayla sürdürmenin mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Engelli kardeşlerimiz kendilerine çalışma olanakları verildiğinde, toplumun gelişmesine nasıl katkıda bulunabileceklerini canlı örnekleriyle gösteriyorlar.
 
Engelli ya da engelsiz her birey kendi ayakları üstünde durmak, kimselere muhtaç olmadan kendi hayatını kendi kazanmak ister. Onurlu, saygın ve değer verilen insanlar olarak üretime katılmak, toplum içinde varlıklarının böyle farkedilmesini ister.
 
Vefa Demirkıran öğretmenler çoğaldıkça toplumun değer yargıları bu yönde gelişecek ve  toplumun mutluluğunun engelli engelsiz tüm vatandaş!arın mutluluğu olması gerektiği anlayışı yerleşecektir.
 
Bulunduğunuz kentte Engelsiz cafe görürseniz mutlaka uğrayın bir çaylarını için de bakın çay nasıl demleniyormuş!
 
 
Toplam blog
: 264
: 1128
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

1956 Sarıkamış Kars doğumluyum. 6 şiir kitabım ve 2 deneme kitabım var. son kitaplarımı B..